Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Η πρώτη μεγάλη κρίση στη Ν.Δ.

 

EUROKINISSI
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Ψυχρολουσία στο Μαξίμου από την παρέμβαση Καραμανλή που καταρρίπτει το αφήγημα Μητσοτάκη για τις υποκλοπές ● Νευρική αντίδραση με αντιφατικές δηλώσεις και διαρροές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού ● Τι κρύβουν οι διαφοροποιήσεις Προκόπη Παυλόπουλου, Ολγας Κεφαλογιάννη, Κώστα Τζαβάρα, Νικήτα Κακλαμάνη και Θεόδωρου Ρουσόπουλου.

Μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αυτή είναι η πρώτη μεγάλη και πολύ σοβαρή κρίση επί ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δημόσια ορατή έγινε ασφαλώς με την παρέμβαση από τα Ανώγεια της Κρήτης του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αυτή τη φορά επέλεξε να εγκαταλείψει τις εξαιρετικά προσεκτικές διατυπώσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος και να πει τα πράγματα με το όνομά τους, ερχόμενος σε πλήρη και μετωπική σύγκρουση με τη γραμμή του μεγάρου Μαξίμου στο ζήτημα του σκανδάλου των υποκλοπών.

Εδώ και καιρό οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις γύρω από τα γεγονότα του σκανδάλου και ζύγιζε τις κινήσεις του. Και κάποιοι εκτιμούν ότι αποφάσισε τελικά να βγει μπροστά γιατί ένιωσε την ανάγκη να διασώσει την υπόληψη της παράταξής του. Σε κάθε περίπτωση με τη μεγάλης έντασης τοποθέτησή του στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Κεφαλογιάννη ο Κ. Καραμανλής απέρριψε συνολικά το αφήγημα του Κυρ. Μητσοτάκη στο θέμα των υποκλοπών, κατακρημνίζοντάς το με κρότο.

Από τις Σέρρες

Εξ ου και στο Μαξίμου έπαθαν ψυχρολουσία με τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίες τους ενόχλησαν πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να χάσουν την ψυχραιμία τους και να σπεύσουν το ίδιο βράδυ να απαντήσουν μέσω διαρροών εμμένοντας στην κυβερνητική γραμμή, αλλά σε τόνο απολογητικό. Εξ ου και την επόμενη μέρα κατά την περιοδεία Μητσοτάκη στη γενέτειρα του ιδρυτή της Ν.Δ., τις Σέρρες, χρειάστηκε να επιστρατεύσουν δηλώσεις ενός άλλου Καραμανλή, του ξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού και σημερινού υπουργού Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Δηλώσεις που έλεγαν με απεύθυνση προς τον πρωθυπουργό ότι «όλοι οι νεοδημοκράτες είμαστε μια γροθιά μαζί σας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με ομοψυχία κυρίως και με ενότητα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου» σε μια εξόφθαλμη προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για τη σύγκρουση του πρώην πρωθυπουργού με τη γραμμή τού νυν.

Και η άλλη αντίδραση του Μαξίμου ήταν -ενώ το ίδιο βράδυ είχε με τις προαναφερόμενες διαρροές του ουσιαστικά αναγνωρίσει την αντίθεση Καραμανλή στη γραμμή του, αλλιώς προς τι η απάντηση;- την επόμενη μέρα ν’ αλλάξει στάση εντελώς αποφασίζοντας να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι είπε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής και να υποστηρίξει τώρα ότι δήθεν βρίσκονταν μεταξύ τους στην ίδια γραμμή. Κάτι που βέβαια δεν μπορεί να ακουστεί πειστικό ούτε στο εσωτερικό της Ν.Δ., ούτε και σε όποιον παρακολούθησε την ομιλία Καραμανλή ή πληροφορήθηκε για το περιεχόμενό της.

Και βέβαια δεν έπεισε ούτε και τα δημοσιεύματα εκείνα του φιλοκυβερνητικού Τύπου που συνέχισαν για τρίτη μέρα χθες να εξαπολύουν επιθέσεις στον πρώην πρωθυπουργό. Αν Καραμανλής και Μαξίμου είναι στην ίδια γραμμή, τότε προς τι οι επιθέσεις αυτές;

Η Ολγα Κεφαλογιάννη

Και σημειώνεται ότι τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να τα πει στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Κεφαλογιάννη, όπου μίλησε μαζί με την Ολγα Κεφαλογιάννη στην οποία έκανε ειδική μνεία, λέγοντας ότι «επάξια βαδίζει στα χνάρια» του πατέρα της. Γεγονός που ασφαλώς αποτελεί πολιτική ασπίδα του Κ. Καραμανλή προς την κ. Κεφαλογιάννη, η οποία πρόσφατα βρέθηκε στο στόχαστρο μιας προσπάθειάς απαξίωσής της από δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου που απηχούν τις απόψεις του μεγάρου Μαξίμου, προς το οποίο είχε στείλει αυστηρό μήνυμα με παρέμβαση που είχε τότε πραγματοποιήσει.

Αλλά και από το βήμα της εκδήλωσης στα Ανώγεια η βουλευτίνα Α’ Αθήνας της Ν.Δ. -η οποία δημιουργεί ένα διακριτό πολιτικό στίγμα εκφράζοντας ένα κομμάτι καραμανλικό- με μια παραταξιακή ομιλία είχε στείλει σαφή μηνύματα, αυτή τη φορά προς το εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης. Μηνύματα που βέβαια σχετίζονται με τα γεγονότα του σκανδάλου των υποκλοπών, καθώς είχε πει, αφήνοντας αιχμές προς το Μαξίμου, ότι «θα πρέπει να στεκόμαστε διαρκώς στο ύψος των περιστάσεων. Να τολμάμε να κοιτάμε πάντα στα μάτια τον ελληνικό λαό. Προστατεύοντας πάνω από όλα τους θεσμούς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Και βέβαια, πριν από τη δημόσια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, είχαν προηγηθεί οι δύο απανωτές παρεμβάσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ο άλλοτε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή είχε στην πρώτη του παρέμβαση αποδώσει την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών στον ίδιο τον πρωθυπουργό, καλώντας τον να μην τη μεταθέτει σε άλλους. Και στη δεύτερη είχε τεκμηριώσει επιστημονικά, ως συνταγματολόγος, τη θέση του αυτή με ένα άρθρο-κόλαφο για τον Κυρ. Μητσοτάκη, ουσιαστικά καταλογίζοντάς του έλλειψη «πολιτικής ευαισθησίας» να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, γεγονός που είναι σε βάρος της «στάθμης της ποιότητας της Αντιπροσωπευτικής μας Δημοκρατίας».

Παίρνουν αποστάσεις

Θυμίζουμε επίσης της σαφείς αποστάσεις από τη γραμμή του μεγάρου Μαξίμου στο ζήτημα των υποκλοπών που πήρε ο Νικήτας Κακλαμάνης με αιχμή την αντίθεσή του στο θέμα της κυβερνητικής τροποποίησης το 2021, με αναδρομική ισχύ, της σχετικής νομοθεσίας προκειμένου να απαγορευτεί η δυνατότητα γνωστοποίησης των υποκλοπών στους θιγόμενους που παρακολουθούνταν για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Αποστάσεις είχε πάρει και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, τονίζοντας ότι έχουν μείνει αναπάντητα ερωτήματα, εξηγώντας τη θέση του για το «νόμιμο» και το «ηθικό» που «δεν είναι πάντοτε ταυτόσημα» και καταθέτοντας τη δική του πρόταση για παράλληλη έρευνα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αποστάσεις πήρε και ο Κώστας Τζαβάρας που είχε, μεταξύ άλλων, καλέσει τον πρωθυπουργό «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και ουσιαστικά να μη συγκαλύψει το θέμα, ενώ διαφοροποιήθηκε και από την κεντρική γραμμή της Ν.Δ. στη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αλλά την ίδια ώρα η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή προκαλεί ενόχληση σε στελέχη με μητσοτακικές αναφορές, τα οποία τη βλέπουν ως απειλή και συσπειρώνονται απέναντί της. Και αν τα εσωκομματικά στρατόπεδα στο εσωτερικό της Ν.Δ. βρίσκονται σε θέσεις μάχης, τότε τα βλέμματα στρέφονται στον Αντώνη Σαμαρά και στο αν θα υπάρξει κάποια αντίδραση από την πλευρά του και ποια θα είναι αυτή. Αλλωστε η δημόσια παρέμβαση του κ. Καραμανλή έχει πλέον εξηγήσει την απουσία του τελευταίου από την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Η απουσία Σαμαρά όμως από την ίδια ομιλία δεν έχει κάπως εξηγηθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Βόλος: Σοβαρό τροχαίο με τραυματίες από σύγκρουση τριών αυτοκινήτων - Διεκόπη η κυκλοφορία

  Newsroom   Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2025 09:19 Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (Φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Τροχαίο   ατύχημα με...