Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

«Δώρα» βαθύτερης εμπλοκής..

 «Δώρα» βαθύτερης εμπλοκής...

...στην «επέτειο» του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που κλιμακώνεται


INTIME NEWS

«

Μέλι» στάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συμβολή της Ελλάδας στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό, στην αποτίμησή του για την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στη χώρα μας, προμηνύοντας βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

«Ο υπουργός τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς στόχους μας για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και όχι μόνο. Ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα για την υποστήριξή της στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις, εξηγώντας ότι η «ισχυρή εταιρική σχέση» ΗΠΑ - Ελλάδας και οι «ουσιαστικές συνεισφορές της Ελλάδας στη Συμμαχία» βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνάντησης Μπλίνκεν - Μητσοτάκη.

Η δε αναφορά Πράις στη «συνεχιζόμενη ηγεσία» της Ελλάδας στην περιοχή συνοδεύτηκε από επισημάνσεις για τη «σημασία της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)», της Συμφωνίας δηλαδή που μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

«Αναβάθμιση» των κινδύνων για την Αλεξανδρούπολη

Ο Πράις δεν παρέλειψε άλλωστε να ξεχωρίσει συγκεκριμένα και τον ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, «το οποίο λειτουργεί ως στρατηγικός κόμβος για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ως απάντηση στον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», ξεκαθαρίζοντας ότι ζητούμενο είναι η κλιμάκωση απέναντι στη Ρωσία.

Από τις αναφορές Πράις δεν έλειψε η συμβολή της Ελλάδας στην «ενεργειακή ασφάλεια» της περιοχής - με φόντο και τα σχέδια που διευρύνονται για την «υποστήριξη με καύσιμα (...) συμμαχικών στρατευμάτων» μέχρι την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μέσω αγωγών που θα ξεκινούν από την Αλεξανδρούπολη.

Τα σχέδια αυτά για τον ρόλο της πόλης ως ορμητηρίου πολέμου και «ενεργειακού κόμβου» του ευρωατλαντικού στρατοπέδου βρέθηκαν και στο επίκεντρο του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Αλεξανδρούπολη, όπου συμμετείχαν σειρά κυβερνητικών στελεχών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, αλλά και ο πρώην πρέσβης και νυν υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ. Οπως ειπώθηκε σε αυτό, έχουν μπει σε «τροχιά» τα έργα αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου, προκειμένου να επιταχυνθεί η αποστολή στρατιωτικού υλικού, και μεγαλώνει ο βαθμός στρατιωτικής αξιοποίησης του αεροδρομίου από τον αμερικανικό στρατό, καθώς αναφέρθηκε ότι το τελευταίο διάστημα το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» αξιοποιούν για δοκιμαστικές πτήσεις 50 ελικόπτερα «Black Hawk». Εστιάζοντας κυρίως στις ενεργειακές υποδομές της περιοχής, όπως οι αγωγοί TAP και IGB και η αποθήκη LNG, ο Πάιατ επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο τους στην «απεξάρτηση» της χώρας και της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και στην αύξηση της εξαγωγικής δυνατότητας LNG των ΗΠΑ, από την οποία θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας αλλά και το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ο Πάιατ είπε επίσης με νόημα ότι στην πόλη υπάρχουν «πολλές επενδυτικές αποφάσεις να ληφθούν, πολλά προνόμια να προχωρήσουν», καθώς το βαρέλι της εμπλοκής δεν θα έχει πάτο.

«Μομέντουμ» για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, χτες ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι στα μέσα Μάρτη αναμένεται επανάληψη των συνομιλιών Τουρκίας - Σουηδίας - Φινλανδίας, που «πάγωσαν» τον Γενάρη, ενώ και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε χτες στο «Reuters» ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν συμφώνησαν για συνάντηση των τριών χωρών στην έδρα του ΝΑΤΟ εκείνη την περίοδο (μέσα Μάρτη), προκειμένου «να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε ό,τι αφορά την επικύρωση του σουηδικού ενταξιακού πρωτοκόλλου από την Τουρκία». «Βλέπω πρόοδο» στο σχετικό θέμα, πρόσθεσε, για να θέσει ως στόχο «να έχουμε τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία ως πλήρη μέλη μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ».

Ο δε υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες το βράδυ στον «ΣΚΑΪ», στον απόηχο της «εξαιρετικής» - όπως τη χαρακτήρισε - συνάντησης με τον Μπλίνκεν, είπε ότι η αμερικανική πλευρά είδε με πολύ θετικό τρόπο την πιθανότητα επανέναρξης συζητήσεων με την Τουρκία και «ενθάρρυνε» την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή.

Συνεχίζοντας εκτίμησε ότι έχει δημιουργηθεί ένα «πολύ θετικό κλίμα επαναπροσέγγισης», με πιθανή επανέναρξη συζητήσεων στο επόμενο διάστημα για τα ΜΟΕ (συζητήσεις σε επίπεδο στρατιωτικών, κάτι που προανήγγειλε και ο υπουργός Αμυνας μιλώντας στην ΕΡΤ Τετάρτη βράδυ) ή επανεκκίνηση διερευνητικών επαφών (διπλωμάτες), αν και για σοβαρότερες εξελίξεις παρέπεμψε για μετά τις εκλογές στις δύο χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, εμφανίστηκε βέβαιος για «λύση» ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές, με τους λαούς χαμένους από χέρι στα ιμπεριαλιστικά παζάρια.

Στο μεταξύ, στο Κυπριακό, χτες έγινε μια πρώτη, άτυπη συνάντηση μεταξύ του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη (αναλαμβάνει καθήκοντα τέλη του μήνα) και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, στο σπίτι του Κόλιν Στιούαρτ, ειδικού αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ, με τον Χριστοδουλίδη να τονίζει κατόπιν ότι θα προχωρήσει συγκεκριμένες ενέργειες για τη μεγαλύτερη συμβολή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Τέλος, σειρά επαφών είχε χτες στην Κύπρο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μετά από συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, μίλησε για «ένα μομέντουμ τούτη την ώρα που αφορά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», εκτιμώντας ότι «διαμορφώνεται μια προοπτική να αλλάξει και η ατζέντα της συζήτησης» και επανερχόμενος στην «προοπτική επίλυσης των διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Αντίστοιχα, εκτίμησε ότι διαμορφώνονται συνθήκες «και για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες», προσθέτοντας πως «θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση», που έχει «στο τραπέζι» τα λογής διχοτομικά σχέδια με Ευρωατλαντικούς «επιδιαιτητές». Αργότερα δε χτες το βράδυ συναντήθηκε και με τον Ν. Χριστοδουλίδη.https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...