Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Βαρύ το κλίμα για την οικονομική κατάσταση

 

© Studioportosabbia | Dreamstime.com



Ανησυχία στα ελληνικά νοικοκυριά για την πορεία της εθνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής, φανερώνει το Ευρωβαρόμετρο της χειμερινής περιόδου.

Η ακρίβεια σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για να μπει ένα φρένο στις ανατιμήσεις προβληματίζουν εύλογα τους πολίτες που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

ADVERTISING

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Έλληνες πολίτες είναι στην κορυφή της λίστας απαντώντας ότι η οικονομία της χώρας, στην παρούσα φάση, είναι «κακή» ( 88%), όταν ο μέσος όρος στους 27 της ΕΕ είναι στο 63%. Ακολουθούν χώρες όπως η Σλοβακία (83%) η Πορτογαλία (81%) και η Βουλγαρία (80%). Ικανοποιημένοι σε ποσοστό άνω του 79% εμφανίζονται οι πολίτες του Λουξεμβούργου και της Δανίας.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση που επικρατεί εντός των συνόρων της ΕΕ η πλειονότητα των Ελλήνων είναι αρνητικοί με το 56% να χαρακτηρίζει την παρούσα κατάσταση «κακή» και το 38% «καλή».

 

Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου «κουμπώνουν» με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με αυτή, πάνω από τα μισά νοικοκυριά (το 52,4%) δηλώνουν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί για 18 ημέρες, πράγμα που συνδέεται με τις αυξήσεις των τιμών τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και των ειδών διατροφής. Για 6 στα 10 νοικοκυριά οι αυξήσεις σε αυτά τα αγαθά έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους.

Στην ετήσια έρευνα οι πολίτες απαντούν ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να περιορίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις των ανατιμήσεων στα εισοδήματα δεν επαρκούν καθώς πάνω από ένα στα δύο νοικοκυριά (51,9%) εκτιμούν ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί το 2023, κάτι που είχε να παρατηρηθεί από την αντίστοιχη έρευνα του 2018.

Ακόμη:

© Endewer | Dreamstime.com
  • Το 57,3% των νοικοκυριών δηλώνει πως χρειάζεται να κάνει περικοπές για να καλύψουν τα αναγκαία, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την έρευνα του 2021 (42,3%).
  • Σταθερά υψηλό παραμένει το ποσοστό των νοικοκυριών που φαίνεται ότι διαβιοί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (11,9%).
  • Το 51,1% των νοικοκυριών θεωρεί κατάλληλο μέτρο την αύξηση μισθών και συντάξεων και το 28,6% τη μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα.
  • Το 28% των νοικοκυριών δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε.
  • Το 82,9% των νοικοκυριών ζει με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ έναντι 8,1% που έχει μεγαλύτερο.
  • Το 44,2% δήλωσε ως κύρια πηγή εισοδήματος τον μισθό, το 44,1% των νοικοκυριών δήλωσε τη σύνταξη και το 6% έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Το 20,9% δηλώνει πως το ίδιο ή κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού του έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, το 7,9% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.
  • Πάνω από ένα στα δύο νοικοκυριά (51,9%) εκτιμούν ότι το 2023 θα χειροτερέψει η οικονομική τους κατάσταση, ενώ μόλις το 15,4% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί.
  • Στο ερώτημα εάν η αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει τα νοικοκυριά σε βαθμό που να αναγκαστούν να μειώσουν δαπάνες για βασικές ανάγκες το 56,7% απάντησε «πολύ», το 28,4% «λίγο», ενώ το 14,8% απάντησε πως δεν το έχει επηρεάσει.
  • Το 41,5% των νοικοκυριών αγοράζει προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού έναντι του 52% που δεν το αξιοποιεί.
  • Το 61,6% των νοικοκυριών δήλωσε ότι το καλάθι του νοικοκυριού δεν έχει ή μάλλον δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών, έναντι του 33% που δήλωσε ότι έχει ή μάλλον έχει συμβάλει.
  • Το 47,3% των νοικοκυριών τα αξιολόγησε ως ανεπαρκή, το 23,4% ως μάλλον ανεπαρκή, ενώ μόλις το 17,9% και το 7,9% αξιολόγησαν τα μέτρα ως μάλλον επαρκή και επαρκή αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...