Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Κώστας Καραμανλής: Η πορεία του ανιψιού του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας προς την πρωθυπουργία

 


Κώστας Καραμανλής: Η πορεία του ανιψιού του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας προς την πρωθυπουργία

Ύστερα από χρόνια στην πολιτική σκηνή του τόπου ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας ΔημοκρατίαςΚώστας Καραμανλής ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή».

Στην ανακοίνωση του ο Κώστας Καραμανλής δεν παρέλειψε να τονίσει την στήριξή του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που υπηρέτησε περίπου για μισό αιώνα. Σημειώνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής για πρώτη φορά από το 1989.

Για πολλούς ήταν μια απόφαση που αναμενόταν μετά και την ομιλία του τον περασμένο Αύγουστο από τα Ανώγεια, όπου ο ίδιος είχε πάρει σαφείς αποστάσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση των υποκλοπών.

Τότε ο ίδιος είχε πει ότι «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν».

Η πορεία του Κώστα Καραμανλή

Ο Κώστας Καραμανλής, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου 1956. Πατέρας του ήταν ο Αλέκος Καραμανλής, αδερφός του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μητέρα του η Αλίκη Γεωργούλη.

Φοίτησε αρχικά στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ) και στη συνέχεια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Tufts και το τμήμα νομικής και διπλωματίας (Fletcher School of Law and Diplomacy). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις και ιστορία της διπλωματίας.

Ο Κώστας Καραμανλής ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ, της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, όπου και υπήρξε υπεύθυνος για τα οργανωτικά και ιδεολογικά θέματα από το 1974 έως το 1979 και από το 1984 έως το 1989. 

Εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 1989, στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ενώ το 2004 εξελέγη στον νομό Λάρισας. Έχει διατελέσει γραμματέας του προεδρείου της Βουλής το 1989 και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας. Στις 21 Μαρτίου 1997 και ύστερα από την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας το 1996 από το ΠΑΣΟΚ, εξελέγη από το 4ο συνέδριο του κόμματος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στις εκλογές του 2000 έχασε οριακά τη νίκη και την πρωθυπουργία από τον Κώστα Σημίτη, πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο γάμος του με τη Νατάσα Παζαΐτη

Το 1997 ο Κώστας Καραμανλής και η Νατάσα Παζαΐτη επισημοποίησαν τη σχέση τους.  Ο γάμος τους έγινε τον Απρίλιο του 1998 στην Πρώτη Σερρών.

Τον Ιούνιο του 2003 γεννήθηκαν τα δίδυμα παιδιά τους, ο Αλέξανδρος και η Αλίκη.

Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Στις 7 Μαρτίου 2004, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 45,36% εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία 165 εδρών επί συνόλου 300.

Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 10 Μαρτίου ορκίστηκε πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού. 

Το 2007 προκήρυξε πρόωρες εκλογές, τις οποίες κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις 16 Σεπτεμβρίου, εξασφαλίζοντας ποσοστό 41,87% και 152 έδρες στη Βουλή, έναντι 38,10% για το ΠΑΣΟΚ και 102 έδρες. Την επόμενη ημέρα των εκλογών ο Καραμανλής έλαβε εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Τον Οκτώβριο του 2009 προκηρύχθηκαν νέες εκλογές.

Οι φωτιές του 2007

Ένα από τα γεγονότα για τα οποία δέχτηκε έντονη κριτική κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του ήταν οι μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και του 2009. 

Στις πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 είχαν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης και είχαν χάσει τη ζωή τους 84 άτομα. Την ίδια περίοδο ξέσπασε μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη καταστρέφοντας μεγάλες δασικές εκτάσεις και σπίτια.

Ο τότε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρωνας Πολύδωρας, είχε μιλήσει για τον «στρατηγό άνεμο», μία έκφραση που έκτοτε χρησιμοποιήθηκε έντονα υπονοώντας την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές.

Το Σχέδιο Πυθία Ι

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή έγινε γνωστό πως ξένες υπηρεσίες παρακολουθούσαν τόσο τον ίδιο όσο και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Το 2009 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΥΠ, την ίδια περίοδο υπήρξαν αναφορές για σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή.

Ωστόσο, με νέο έγγραφο η ΕΥΠ σημείωνε πως από τις έρευνές της δεν προέκυπτε κανένα στοιχείο για σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού και δεν απέκλειε το ενδεχόμενο οι πληροφορίες να δίνονταν μέσα σε ένα γενικότερο σχέδιο παραπληροφόρησης των κρατικών αρχών.

Με πληροφορίες από Wikipedia / Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Intime


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...