Ανανεώθηκε:
Η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ενώ στελέχη της αγοράς αν και εκτιμούν ότι περάσαμε την «κορυφή» των ανατιμήσεων επισημαίνουν ότι σημαντικές μειώσεις τιμών, που θα δώσουν δηλαδή μία ουσιαστική «ανάσα» στους καταναλωτές, δεν φαίνονται προς το παρόν άμεσα, παρότι συγκεκριμένα προϊόντα εμφανίζουν σταθεροποίηση.
Tον Ιανουάριο οι ανατιμήσεις στην κατηγορία των τροφίμων άγγιξαν το 15,4% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, παραμένοντας σε διψήφιο ποσοστό για ακόμη έναν μήνα. Kαι τα στοιχεία της Eurostat ωστόσο δείχνουν για τον πρώτο μήνα του έτους ότι η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,94%).
Οι βιομηχανίες στον κλάδο των τροφίμων συνεχίζουν να πιέζονται από την άνοδο του κόστους παραγωγής και κυρίως από το ενεργειακό κόστος, την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών αλλά και των συσκευασιών.Σε ό,τι αφορά δε την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων, στελέχη του κλάδου επισημαίνουν πως σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί στις τιμές στο ράφι αυξήσεις στο κόστος που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους με αποτέλεσμα κάποιες ανατιμήσεις να έρχονται με χρονική καθυστέρηση.Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Έρευνα Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του ΙΕΛΚΑ που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, συνολικά 9 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου τροφίμων και της βιομηχανίας τροφίμων δηλώνουν πως έχουν απορροφήσει μέρος των ανατιμήσεων και δεν τις έχουν μεταφέρει στους πελάτες τους. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό της αύξησης που έχει απορροφηθεί μεσοσταθμικά είναι 23%, δηλαδή το 1/4 της αύξησης. Το 27% δηλώνει πως έχει απορροφήσει έως 10%, το 42% έχει απορροφήσει 10-25%, το 20% έχει απορροφήσει 25-50% και το 12% πάνω από 50%.
Πότε θα έρθει αποκλιμάκωση των τιμών
Ενδεικτικά για την εικόνα στην αγορά των σούπερ μάρκετ είναι όσα ανέφερε o επικεφαλής της METRO ΑΕΒΕ (Μy Market), Αριστοτέλης Παντελιάδης, στο περιθώριο της πρόσφατης έκθεσης HORECA,σημειώνονται ότι παρατηρούνται μικρές υποτιμήσεις σε κάποια τρόφιμα όπως στο χοιρινό, τον καφέ και τα σπορέλαια που είχαν μεγάλες αυξήσεις το προηγούμενο διάστημα, κάνοντας ωστόσο λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό» τουλάχιστον για την ώρα.
Αν και ο ίδιος επεσήμανε πως «έχουμε περάσει την κορυφή της καμπύλης τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο και τώρα αρχίζει να πέφτει» εκτίμησε πως -εκτός απροόπτου- ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, θα υπάρξει μία «εκλογίκευση» στις τιμές. Συμπλήρωσε ωστόσο πως «δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν».
Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης στην προσπάθεια για συγκράτηση των ανατιμήσεων συνεχίζουν τις κινήσεις στο πλαίσιο του «καλαθιού του νοικοκυριού», το οποίο ήδη για την περίοδο της Σαρακοστής επεκτάθηκε και στην Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ερωτηθείς σχετικά με τις τιμές των τροφίμων, την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου σημείωσε πως «η εκτίμησή μου είναι πως πηγαίνοντας προς το Μάρτιο θα υπάρξει μείωση στις τιμές στα τρόφιμα».
Όπως εξήγησε ότι οι τιμές στα στα τρόφιμα «είναι λογικό να μην πέφτουν με την ίδια ταχύτητα γιατί οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν αποθέματα άρα προτού προχωρήσουν στις μειώσεις τιμών θα πρέπει να προλάβουν να πουλήσουν τα αποθέματα που έχουν παραχθεί κατά την εποχή των υψηλότερων τιμών της ενέργειας».
Την ίδια στιγμή πάντως το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται σε τρίμηνη παράταση, ως τις αρχές του καλοκαιριού για το «καλάθι του νοικοκυριού» , η ισχύς του οποίου αυτή τη στιγμή– βάσει της νομοθεσίας- είναι ως τις 31 Μαρτίου 2023.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου