Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Στο έλεος κερδοσκόπων τα τρόφιμα

 

Η έρευνα των Lighthouse Reports και Unearthed απέδειξε ότι οι αποδόσεις των 10 μεγαλύτερων hedge funds από το σιτάρι, το καλαμπόκι και τη σόγια άγγιξαν το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα 1,9 δισ. δολάρια μόνο από διαπραγμάτευση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Ερευνα για τον ρόλο τους στο φούσκωμα των τιμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ● Το έλλειμμα που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στις παγκόσμιες εξαγωγές σιταριού ήταν περίπου 7 εκατομμύρια τόνοι, λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας καλλιέργειας, όμως η τιμή του σιταριού εκείνη την περίοδο αυξήθηκε τουλάχιστον 50% ως αποτέλεσμα κερδοσκοπίας ● Η Greenpeace υπολογίζει ότι την τελευταία διετία οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο διένειμαν στους μετόχους τους περί τα 53,5 δισ. δολάρια.

Σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα στο φούσκωμα των τιμών των τροφίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εγείρει ανάλυση για τα περσινά κέρδη των 10 κορυφαίων hedge funds του κόσμου.

Η ανάλυση που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας της Greenpeace Unearthed και τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό οργανισμό Lighthouse Reports. Διαπιστώνει ότι από τη διαπραγμάτευση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης δύο μόνο βασικών ειδών διατροφής (σιτηρά, σόγια) οι εν λόγω οντότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα αποκόμισαν στο περσινό α΄τρίμηνο -περίοδο κατά την οποία τα προηγούμενα 5 χρόνια κατέγραφαν συνήθως ζημιές- κέρδη 2 σχεδόν δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Lighthouse Reports και Unearthed χρησιμοποίησαν στην ανάλυσή τους δεδομένα από τον δείκτη τάσεων της επενδυτικής τράπεζας Société Générale (SG Trend Index), ο οποίος παρακολουθεί τις ημερήσιες αποδόσεις των 10 μεγαλύτερων hedge funds του κόσμου. Ο δείκτης τάσεων περιλαμβάνει κεφάλαια που διαχειρίζονται εταιρείες με έδρα το Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένων των Aspect Capital, ISAM LLP, Man Investments και Winton Capital. Aλλα μέλη του δείκτη είναι το Bluetrend, που το διαχειρίζεται η εγγεγραμμένη στο Τζέρσεϊ Systematica Investments καθώς και hedge funds που εδρεύουν στις ΗΠΑ, τη Σουηδία και την Ολλανδία.

Η Greenpeace και η Lighthouse Reports εξέτασαν τις αποδόσεις του SG Trend Index της Société Générale εκείνη την περίοδο, δηλαδή πριν και μετά από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Πολλά hedge funds είχαν στοιχηματίσει μαζικά υπέρ της ανόδου των τιμών εβδομάδες νωρίτερα, καθώς η Ρωσία συγκέντρωνε στρατεύματα στα σύνορα και το ενδεχόμενο επίθεσης έδειχνε όλο και πιο πιθανό. Οι ημερήσιες αποδόσεις του SG Trend Indicator και τα στοιχεία της SG, που δείχνουν τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των hedge funds, συνδυάστηκαν με εκτιμήσεις για τον βαθμό στάθμισής τους σε εμπορεύματα.

Η ανάλυση αφαίρεσε τα μη εδώδιμα προϊόντα και επικεντρώθηκε στα σιτηρά και τη σόγια. Διαπιστώθηκε ότι οι αποδόσεις των παραπάνω 10 hedge funds από το σιτάρι, το καλαμπόκι και τη σόγια άγγιξαν στο τρίμηνο του 2022 τα 1,9 δισ. δολάρια. Ηταν οι υψηλότερες αποδόσεις που είχαν επιτύχει από οποιοδήποτε άλλο πρώτο τρίμηνο των τελευταίων πέντε ετών, στα τρία εκ των οποίων είχαν καταγράψει από τα εν λόγω εμπορεύματα ζημιές.

Η διαπίστωση αυτή στηρίζει την πεποίθηση αρκετών παρατηρητών ότι η άνοδος των τιμών οφειλόταν περισσότερο στην οικονομική κερδοσκοπία παρά σε πραγματικές ελλείψεις τροφίμων που προκάλεσε ο πόλεμος.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών της υφηλίου όμως δεν ήταν η σύγκρουσή τους αυτή που πυροδότησε το περσινό άλμα των τιμών, υποστηρίζουν αυτοί. Το έλλειμμα που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στις παγκόσμιες εξαγωγές σιταριού ήταν, σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή, Michael Fakhri, περίπου 7 εκατομμύρια τόνοι, λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας καλλιέργειας. Ομως η τιμή του σιταριού εκείνη την περίοδο αυξήθηκε τουλάχιστον 50%. Ηταν αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας, των χρηματοπιστωτικών αγορών, των hedge funds, υπογραμμίζει ο Fakhri, προσθέτοντας ότι «ο φόβος τους, ο πανικός τους, οι αλγόριθμοί τους προκαλούν την άνοδο της τιμής. Η πραγματική προσφορά και ζήτηση, η αναπροσαρμογή του πραγματικού κόσμου για την εξεύρεση νέων οδών εφοδιασμού, οι ανησυχίες του πραγματικού κόσμου δεν αντανακλώνται την τιμή. Σε αυτήν αντικατοπτρίζονται οι ανάγκες, οι επιθυμίες και η λειτουργία της χρηματοπιστωτικής αγοράς».

Οι κυβερνήσεις από την πλευρά τους όφειλαν να θέσουν σε εφαρμογή τα μέτρα που είχαν συμφωνήσει κατά την τελευταία κρίση των τιμών των τροφίμων το 2008-2009. Ομως δεν έκαναν τίποτα. Αφησαν τα πάντα στο έλεος της αγοράς και των κερδοσκόπων πριμοδοτώντας επί της ουσίας με την απραξία τους την πείνα.

Ας σημειωθεί ότι τα hedge funds δεν ήταν οι μοναδικοί μεγάλοι κερδισμένοι της συνεχούς ανόδου των τιμών των τροφίμων. Η Greenpeace υπολογίζει ότι την τελευταία διετία (περίοδο κατά την οποία εκτός του πολέμου σημειώθηκαν και τα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού) οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο διένειμαν στους μετόχους τους περί τα 53,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ηταν μια τεράστια μεταφορά πλούτου προς λίγες πλούσιες οικογένειες της υφηλίου, οι οποίες ελέγχουν το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, σε μια εποχή που η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα. Αυτές οι 20 εταιρείες θα μπορούσαν σύμφωνα με την Greenpeace να σώσουν 230 εκατομμύρια πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου από την πείνα και να συνεχίσουν να έχουν κέρδη δισεκατομμυρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...