Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Προς Αίγυπτο δύο στρατιωτικά αεροσκάφη για τους Έλληνες στο Σουδάν

 

→ φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI



Σε έντονη κινητικότητα βρίσκεται η Αθήνα, για τον απεγκλωβισμό δεκάδων Ελλήνων και Κυπρίων από το Σουδάν, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος και το αιματοκύλισμα κλιμακώνονται στην αφρικανική χώρα. 

Λίγο λεπτά πριν από πέντε το απόγευμα της Κυριακής, απογειώθηκαν δύο στρατιωτικά αεροπλάνα (ένα C-130 και ένα C-27), με προορισμό την Αίγυπτο, ώστε να συμμετάχουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν και τις ενέργειες που έχει πράξει το Υπουργείο για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί. Αναφερόμενος στη μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, δήλωσε πως τα αεροσκάφη θα συνοδεύουν στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων. 

Παράλληλα, ο Ν. Δένδιας διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Το θέμα, ενημέρωσε, θα το θέσει  το πρωί της Δευτέρας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας. Υπολογίζεται ότι οι Έλληνες πολίτες που είναι στο Σουδάν είναι περίπου 120, ενώ οι όποιες επιχειρήσεις θα αφορούν και τους πολίτες της Κύπρου.

Εξάλλου, ο Ν. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, με θέμα την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους. Το ζήτημα συζητήθηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Επιχειρήσεις από άλλες χώρες

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών έρχονται σε μια ημέρα κατά την οποία ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την απομάκρυνση του διπλωματικού τους προσωπικού από το Σουδάν, κίνηση που αποτέλεσε το «κλειδί» για να αρχίσουν οι επεγκλωβισμοί από τη χειμαζόμενη από τον εμφύλιο χώρα πολιτών από ξένες χώρες.

Ήδη σε ανάλογες επιχειρήσεις προβαίνουν κράτη όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Τουρκία. Από την πλευρά της η Ιταλία ξεκίνησε την Κυριακή επιχείρηση για να απομακρύνει τους υπηκόους της, αλλά και τους Ελβετούς και μέλη της πρεσβείας του Βατικανού. «Ήρθαμε σε επαφή με έναν-έναν από τους 140 Ιταλούς που είναι παρόντες στο Σουδάν, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Rai3. «Μέσα σε μερικές ώρες, μέχρι απόψε ελπίζουμε, όλοι αυτοί που το επιθυμούν θα είναι ασφαλείς», δήλωσε ενώ η επιχείρηση εκκένωσης διεξάγεται με τη συνδρομή του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.

«Συνολικά οι στρατιώτες μας θα πάρουν υπό την προστασία τους περίπου 200 ανθρώπους, περιλαμβανομένων ελβετών υπηκόων και μέλη της αποστολικής αντιπροσωπείας», της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι Ιταλοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Σουδάν.

Εδώ και αρκετές ημέρες οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν αναπτύξει δυνάμεις στις γειτονικές χώρες του Σουδάν, ενώ η Ε.Ε. εξετάζει να λάβει αντίστοιχα μέτρα, προκειμένου να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους από τη χώρα.

Τόσο ο ΟΗΕ όσο και πολλές κυβερνήσεις έχουν απευθύνει έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνηθείσα εκεχειρία και να ανοίξουν ασφαλή δίοδο για την εκκένωση αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όπου χρειάζεται.

Οι εχθροπραξίες του Σαββάτου παραβίασαν την τριήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο (ή «Χαμέτι»), και των στρατευμάτων υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά το Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...