Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Σουηδία: 400 κομάντος στο Σουδάν για την απομάκρυνση των Σουηδών– Η Ελλάδα δεν μπόρεσε πάνω από… 15 και αυτοί στην Αίγυπτο Σε εξέλιξη επιχειρήσεις εκκένωσης από ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία, Βέλγιο




23.04.2023 | 19:04

 Σε εξέλιξη βρίσκεται σουηδική  αποστολή διάσωσης υπηκόων από το εμπόλεμο Σουδάν με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για έως και 400 Σουηδούς στρατιώτες να υποστηρίζουν την επιχείρηση εκκένωσης των υπηκόων της χώρας από το Σουδάν

Από αυτούς οι 150 θεωρείται ότι θα έχουν άμεση εμπλοκή σε σουδανικό έδαφος. Ήδη 10 αεροσκάφη από τη Νορβηγία, Τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά έχουν προσγειωθεί στο Τζιμπουτί στο πλαίσιο παράλληλων επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα δεν μπορεί να στείλει πάνω 15 άτομα και αυτά  στην Αίγυπτο και χωρίς ξεκαθαρισμένο σχέδιο δράσης, αλλά ουσιαστικά αναμένοντας εκεί τους όποιους Έλληνες φτάσουν στην Αίγυπτο με ιδία μέσα ή μέσω άλλων αποστολών.

Συμμαχικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Τουρκία και το Βέλγιο έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις για να απομακρύνουν τους εγκλωβισμένους πολίτες τους από το Χαρτούμ και άλλες περιοχές του Σουδάν, ενώ η Αθήνα βρίσκεται σε εγρήγορση.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Αμύνας, στέλνει, αεροσκάφη και προσωπικό (ιατρικό και στρατιωτικό) στη γειτονική του Σουδάν, Αίγυπτο, που θα είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν για την εκκένωση.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε νωρίτερα σήμερα ο Νίκος Δένδιας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην Αίγυπτο θα μετασταθμεύσουν σήμερα το απόγευμα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη (ένα C-130 και ένα C-27J), μαζί με 15 κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, για την ασφάλεια των αεροσκαφών. Στην Αίγυπτο θα μεταβεί, επίσης, ιατρικό προσωπικό με το απαραίτητο υλικό και ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του Υπουγείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σούλιος.

Τα δύο αεροσκάφη απογειώθηκαν στις 5 το απόγευμα, με προορισμό την Αίγυπτο.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αλέξανδρος Μεταξάκης / Έπαθε 2 θρομβώσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca – Στις 10 Οκτωβρίου εκδικάζεται η αγωγή

  09.05.24  08:57 Αυγή Newsroom Κανείς από την εταιρεία ή το ελληνικό δημόσιο δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί του – Δύο αναβολές έχει πάρει η δίκ...