Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Εκατόμβη νεκρών στο Σουδάν, μαίνονται οι μάχες στρατού και παραστρατιωτικών

 



Δεν σταμάτησαν οι εκρήξεις και τα πυρά ούτε κατά τις τρεις ώρες της συμφωνίας για τους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους». Προβλήματα στα νοσοκομεία, διακοπές ρεύματος και νερού. Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες

Τρίτη μέρα χάους στο Σουδάν εξαιτίας των μαχών που ξέσπασαν ανάμεσα στον στρατό και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), οι οποίες επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα με τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων να αυξάνεται δραματικά μέσα σε λίγες ώρες.

Τουλάχιστον 97 άνθρωποι άμαχοι και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ενώ οι νεκροί μαχητές ανέρχονται σε «δεκάδες», σύμφωνα με ένωση γιατρών, αλλά κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.

Υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε για εξάντληση κρίσιμων για τη θεραπεία των τραυματιών προμηθειών σε ορισμένα νοσοκομεία του Χαρτούμ, καθώς έχουν ξεμείνει από αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ενδοφλέβια υγρά και άλλο ζωτικής σημασίας υλικό.

Οι ασθενείς –μεταξύ τους και παιδιά– και οι συγγενείς τους «δεν έχουν να φάνε και να πιουν», προειδοποιεί δίκτυο φιλοδημοκρατικών γιατρών που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν τους νοσηλευόμενους να αποχωρήσουν με ασφάλεια, γεγονός που προκαλεί συνωστισμό.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη σύγκρουση από τότε που και οι στρατιωτικές μονάδες πιστές στον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν και οι RSF του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χαμέτι» είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για να εκδιώξουν τον δικτάτορα Ομάρ ελ-Μπεσίρ το 2019. 

Η βία πυροδοτήθηκε από μια διαφωνία σχετικά με την ενσωμάτωση των RSF στο στρατό στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για να περάσει η διακυβέρνηση από των πραξικοπηματιών, που κατέλαβαν την εξουσία το 2021, σε πολιτικές δυνάμεις και να μπει πια ένα τέλος στην πολιτικοοικονομική κρίση. 

Στα λόγια έμεινε η προσωρινή κατάπαυση πυρός

Μπουρχάν και Χαμέτι συμφώνησαν μια τρίωρη κατάπαυση του πυρός από τις 16:00 (τοπική ώρα) για να επιτραπεί η ανθρωπιστική εκκένωση που πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αλλά η συμφωνία αγνοήθηκε χαρακτηριστικά μετά από ένα μικρό διάστημα σχετικής ηρεμίας.

Χθες σφοδρές μάχες έγιναν γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και το στρατιωτικό αρχηγείο. Μάρτυρες ανέφεραν αεροπορικές επιδρομές του στρατού σε στρατώνες και βάσεις των RSF, όπως αυτή στο Ομντουρμάν, που κατέφερε να καταστρέψει τους περισσότερους στόχους. Ο στρατός έκανε λόγο για συνεχιζόμενες συγκρούσεις κοντά στο αρχηγείο του Χαρτούμ υποστηρίζοντας πως οι RSF τοποθέτησαν ελεύθερους σκοπευτές σε κτίρια, αλλά «παρακολουθούνται και αντιμετωπίζονται». 

Οι RSF ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο το Σάββατο, κάτι που αρνείται ο στρατός. Οι παραστρατιωτικοί δηλώνουν επίσης ότι μπήκαν στο προεδρικό παλάτι αλλά ο στρατός το διαψεύδει κι αυτό, ενώ ισχυρίζεται ότι παραμένει υπό τον έλεγχό του το αρχηγείο του γενικού του επιτελείου, ένα από τα βασικά κτίρια-σύμβολα εξουσίας στο Χαρτούμ.

Στη πρωτεύουσα του Νοτίου Νταρφούρ οι ντόπιοι αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω των συγκρούσεων μεταξύ των δύο αντίπαλων φατριών. «Οι RSF κατέλαβαν τον έλεγχο δυτικού στρατιωτικού υπογείου στη Nyala χθες και σήμερα κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο» δήλωσε κάτοικος.

Φόβοι και για ελλείψεις τροφίμων

«Φοβόμαστε, δεν έχουμε κοιμηθεί για 24 ώρες λόγω του θορύβου. Τρέμει το σπίτι. Ανησυχούμε μήπως ξεμείνουμε από νερό, φαγητό και φάρμακα για τον διαβητικό πατέρα μου», είπε στο Reuters η νεαρή κοπέλα από το νότιο Χαρτούμ. 

«Υπάρχουν τόσες πολλές ψευδείς πληροφορίες και όλοι λένε ψέματα. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό, πώς θα τελειώσει», πρόσθεσε.

Σε ορισμένες συνοικίες του Χαρτούμ, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί από το Σάββατο, όπως και η υδροδότηση. Και τα λιγοστά μπακάλικα που ανοίγουν προειδοποιούν ότι θα αντέξουν μόνο μερικές ημέρες εάν δεν φτάσουν στην πρωτεύουσα φορτηγά με εμπορεύματα.

«Έκοψαν» το σήμα σε τηλεόραση και ραδιόφωνο

Σε ό,τι αφορά την κρατική τηλεόραση, και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι την έχουν υπό τον έλεγχό τους. Αλλά οι κάτοικοι στις γειτονικές περιοχές δηλώνουν ότι οι μάχες συνεχίζονται, ενώ σε ό,τι αφορά το τηλεοπτικό πρόγραμμα, μεταδίδονται μόνο πατριωτικά τραγούδια, όπως όταν έγινε το πραξικόπημα.

Χθες εργαζόμενοι σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο να παραμείνουν ανώνυμοι, είπαν ότι οι αρχές έκοψαν το σήμα αφού οι RSF μπήκαν στο κτίριο της τηλεόρασης στο Ομντουρμάν, στην απέναντι όχθη του Νείλου από το Χαρτούμ και χρησιμοποίησαν το δίκτυο του ραδιοφώνου για να μεταδώσουν πρόγραμμα υπέρ τους.

Ανταποκριτές του Reuters από το Χαρτούμ και άλλες πόλεις είπαν ότι η μετάδοση διακόπηκε την Κυριακή, ενώ νωρίτερα η τηλεόραση μετέδιδε συνεχώς το ίδιο, μαγνητοσκοπημένο υλικό. Το κρατικό ραδιόφωνο σίγησε επίσης.

Νέες εκκλήσεις να σταματήσουν οι συγκρούσεις

Η διεθνής ανησυχία εκφράζεται καθημερινά με εκκλήσεις προς τις εμπόλεμες πλευρές. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε τόνισε την ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης των G7 στην Ιαπωνία σημείωσε ότι έχουν γίνει διαβουλεύσεις για τις συγκρούσεις, και με τους εταίρους στον αραβικό κόσμο και την Αφρική καθώς και με ανθρωπιστικές οργανώσεις. «Υπάρχει κοινό αίσθημα βαθιάς ανησυχίας για τη σύγκρουση, τη βία που συνεχίζεται στο Σουδάν. Την απειλή που τίθεται για τους αμάχους, για το σουδανικό έθνος και πιθανόν ακόμα και για την περιοχή», είπε.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, «Το άμεσο μέλλον βρίσκεται στα χέρια των στρατηγών που εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση και τους καλούμε να βάλουν πρώτα την ειρήνη, να δώσουν τέλος στις συγκρούσεις και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε.

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες

Σε πανικό και η ελληνική κοινότητα του Χαρτούμ λόγω των ασταμάτητων πυρών με τις πληροφορίες να αναφέρουν εγκλωβισμένους Έλληνες στον ελληνορθόδοξο ναό του Ευαγγελισμού. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββα, πρόκειται για 15 άτομα, Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανούς και Ρώσους. 
  
Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι ότι υπάρχουν προμήθειες. «Είμαστε καλά. Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα» τόνισε σημειώνοντας ότι υπάρχουν διακοπές ρεύματος και νερού.

Αναφερόμενος στην επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας μίλησε για συνεχή επαφή με τον πρέσβη στο Κάιρο, που είναι παράλληλα διαπιστευμένος στο Σουδάν, ενώ πρόσθεσε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση λόγω της κατάστασης που υπάρχει. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις... Δεν έχουμε βρει κάποια λύση που να μπορούμε να πραγματοποίησουμε καθώς δεν μπορούμε να βγούμε έξω στον δρόμο».
 
Σε ό,τι αφορά τους δύο Ελλήνων, που τραυματίστηκαν προχθές, είπε ότι είναι η κατάστασή τους είναι σταθερή κι ότι αναμένεται να χειρουργηθούν σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (25 Νοεμβρίου)

  Newsroom   Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024 06:30 1 SHARES Ο Τύπος σήμερα ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI Διαβάστε  εδώ   τα πρωτοσέλιδα των...