Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Το τελεσίγραφο του Ισραήλ και ο εγκλωβισμός στη Βόρεια Γάζα

 

ΙΣΡΑΗΛ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΤΑΙΒΑΝ

Μπορούν οι ΗΠΑ να εξοπλίσουν τρεις χώρες ταυτόχρονα;

Ο καθηγητής Κώστας Υφαντής, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που επιχειρούν στο πεδίο και ο γραμματέας της Παλαιστινιακής Κοινότητας στην Ελλάδα, μιλούν στην «Κ» για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο

4' 18" χρόνος ανάγνωσης

Στο πιο κρίσιμο σημείο του βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μετά το τελεσίγραφο που εξέδωσε σήμερα νωρίτερα το Ισραήλ, καλώντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστινίους να μετακινηθούν μέσα σε 24 ώρες προς τον νότο, καθώς ετοιμάζεται χερσαία επίθεση.

Κι ενώ ο χρόνος κυλάει ήδη αντίστροφα, η ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας για την ημέρα που θα ξημερώσει αύριο στη Βόρεια Γάζα, έχει κορυφωθεί.

«Ολος αυτός ο πληθυσμός δεν μπορεί να μετακινηθεί οργανωμένα και με ασφάλεια προς τον νότο, όπως αναφέρει το τελεσίγραφο, ενώ τα χτυπήματα συνεχίζονται. Είναι μη ρεαλιστική η πρόταση του Ισραήλ», σχολιάζει η Εκπρόσωπος Τύπου και Διευθύντρια των Εξωτερικών Σχέσεων του UNRWA-Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

«Η Γάζα μετατρέπεται σε “τρύπα της κόλασης”» σχολίασε νωρίτερα κι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τονίζοντας πως η μοναδική διέξοδος των Παλαιστινίων είναι το συνοριακό πέρασμα Ισραήλ-Αιγύπτου, στη Ράφα.

«Η ουσία της εντολής για άμεση εκκένωση είναι η άσκηση πίεσης από το Ισραήλ προς όλους τους εμπλεκομένους, ώστε να παρέμβουν με οποιονδήποτε τρόπο». 

«Το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε επικοινωνία με Ισραηλινούς και Αιγύπτιους για να βγάλουν τον κόσμο έξω από τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, μιλώντας στο CNN. 

«Προφανώς και δεν είναι ρεαλιστική αυτή η πρόταση», σχολιάζει και ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής στο ΙΔΙΣ.

Ο ίδιος δεν πιστεύει παρόλα αυτά πως το τελεσίγραφο ισοδυναμεί αυτόματα με μια γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση, η οποία θα ξεκινήσει από τη Βόρεια Γάζα και στη συνέχεια θα κλιμακωθεί.

Οπως σημειώνει ο κ. Υφαντής: «Θεωρώ ότι το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει σε μαζική εισβολή αλλά μετά τη λήξη του τελεσίγραφου, θα ξεκινήσει με περιορισμένες ενέργειες να μπαίνει στη Γάζα. Δεν θεωρώ πως αυτές θα έχουν μεγάλο βάθος». 

Ο ίδιος εκτιμά τέλος πως η ουσία της εντολής για άμεση εκκένωση είναι η άσκηση πίεσης από το Ισραήλ προς όλους τους εμπλεκομένους, ώστε να παρέμβουν με οποιονδήποτε τρόπο. 

«Θα βρίσκονται ακόμα εκεί»

Πώς κινείται όμως ο Παλαιαστινιακός άμαχος πληθυσμός ενώ ο χρόνος τρέχει αμείλικτος;

«Η αδελφή μου μένει σε έναν καταυλισμό στη Βόρεια Γάζα και σας πληροφορώ ότι είναι λίγοι αυτοί που μπορούν πραγματικά να φύγουν», σχολιάζει μιλώντας στην «Κ» ο Χασάν Αχμάτ, γραμματέας της Παλαιστινιακής Κοινότητας στην Ελλάδα.

Οπως προσθέτει: «Η αδελφή μου, μού μεταφέρει πως πολλοί περιμένουν απλώς να “εκπληρωθεί” αυτή τη φορά η μοίρα τους. Αν το Ισραήλ αποφασίσει να προχωρήσει σε μια γενικευμένη επιχείρηση, ούτε τα υπόλοιπα τμήματα της Γάζας θα μείνουν ανεπηρέαστα. Δεν έχουν τίποτα άλλο να χάσουν οι άνθρωποι εκεί και νιώθουν πως δεν έχουν και τίποτα να περιμένουν».

Ο Αχμάτ λέει πως όσοι έχουν συγγενείς στα νότια μετακινούνται 20 με 25 χιλιόμετρα πιο μακριά, αλλά αυτοί, κατά τον ίδιο, δεν είναι πάνω από το ¼ των κατοίκων της Βόρειας Γάζας. «Στην πλειονότητα τους οι άμαχοι, αύριο, θα βρίσκονται ακόμα εκεί».

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με το BBC, εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, βαριά φορτωμένα, έχουν συγκεντρωθεί στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας. Ο κόσμος ταξιδεύει με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια. Πολλές οικογένειες μετακινούνται με τα πόδια.

«Ο κόσμος δεν θέλει να εγκαταλείψει το σπίτι του όχι γιατί ακούει τη Χαμάς, αλλά γιατί δεν αντέχει άλλο ξεριζωμό και γιατί δεν υπάρχουν πραγματικές επιλογές».

Οσο για τον Αχμάτ, μπορεί λίγο ακόμα να επικοινωνεί με τους συγγενείς του στη Γάζα. Οπως εξηγεί, ο γαμπρός του εργάζεται σε ένα φαρμακείο, στο οποίο μία γεννήτρια λειτουργεί για τέσσερις ώρες την ημέρα. Είναι εκείνες τις ώρες που όσοι μπορούν, φορτίζουν και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Η οικογένεια του Αχμάτ εκτοπίστηκε από την Παλαιστίνη το 1967 και κατέφυγε στο Αμάν, στην Ιορδανία. Ο Αχμάτ ήρθε στην Ελλάδα το 1988 ενώ η αδελφή του μετακόμισε στη Λωρίδα της Γάζας το 1993, όταν και παντρεύτηκε έναν Παλαιστίνιο. Εκανε τέσσερα παιδιά και απέκτησε εγγόνια. «Μου λέει πως μετά από όλα αυτά, δεν θέλει όπως και πολλοί άλλοι να εγκαταλείψει το σπίτι της. Οχι γιατί ο κόσμος ακούει τη Χαμάς, αλλά γιατί δεν αντέχει άλλο ξεριζωμό και γιατί δεν υπάρχουν πραγματικές επιλογές. Τη συνείδηση τους ακούν, όχι τη Χαμάς».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Fox News, το οποίο επικαλείται διπλωματική πηγή, η Χαμάς φέρεται να εμποδίζει τους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Εξαιρετικά ανήσυχα για το τι θα «ξημερώσει» αύριο στη Βόρεια Γάζα είναι και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς συνάδελφοί τους επιχειρούν σε αυτό το εκρηκτικό πεδίο.

Ο Αχιλλέας Τζέμος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η οργάνωση πως «όσον αφορά το παλαιστινιακό προσωπικό μας, είναι προς το παρόν δύσκολο να επαληθεύσουμε την κατάσταση και των 300 συναδέλφων μας. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι από αυτούς προσπαθούν αυτή τη στιγμή να φύγουν για τον νότο με τις οικογένειές τους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να τους βοηθήσουν να βρουν καταφύγιο. Αλλοι, κυρίως το ιατρικό προσωπικό, θα παραμείνουν στον βορρά για να προσπαθήσουν να περιθάλψουν τους ασθενείς και τους τραυματίες».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει εξωφρενικό και ανεύθυνο το τελεσίγραφο που έδωσε ο ισραηλινός στρατός σε 1,1 εκατ. κατοίκους. «Επιπλέον, η ανασύνταξη ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα θα επιδεινώσει την προϋπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση» προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κλείνουν οι Αμερικανοί την πρεσβεία στο Κίεβο - Επικαλούνται πληροφορίες για χτύπημα

  Newsroom   Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024 08:01 3 SHARES To κτήριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Andrew Kravche...