Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Σε «ασφυκτικό κλοιό» ο Νετανιάχου για την κατάπαυση του πυρός

 

| (Gali Tibbon, Pool via AP)


Η διεθνής κοινότητα «πιέζει» για κατάπαυση του πυρός και ο Νετανιάχου βρίσκεται «παγιδευμένος» στην αδιέξοδη πολεμική ρητορική

Πιεσμένος ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου που καλείται να αποφασίσει τις επόμενες ώρες εάν θα προχωρήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός -αποδεχόμενος το σχέδιο Μπάιντεν- ή αν θα λήξει βίαια τις διαπραγματεύσεις και θα συνεχίσει το σφυροκόπημα της Γάζας, αδιαφορώντας για την οργή της διεθνούς κοινότητας, τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τα εγκλήματα που έχουν ήδη συντελεστεί από την γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ. 

Τουλάχιστον δύο ακροδεξιοί υπουργοί ζητούν από την ισραηλινή κυβέρνηση να μην συμφωνήσει σε οποιοδήποτε σχέδιο κατάπαυσης του πυρός και να μην συμβιβαστεί με την πρόταση του Τζο Μπάιντεν, ζητώντας από τον Νετανιάχου τη συνέχιση του πολέμου και απειλώντας με πολιτική κρίση.

Από την άλλη, χιλιάδες ισραηλινοί πολίτες διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα ζητώντας από την κυβέρνηση να φέρει πίσω στη χώρα σώους του ομήρους που κρατά η Χαμάς. Για να συμβεί αυτό, ο Νετανιάχου πρέπει να συμφωνήσει σε σχέδιο ανταλλαγής και άρα να καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία με τη Χαμάς -που δεν παραδίδει τους ομήρους άνευ όρων. 

«Στόχος» του Ισραήλ -όπως περιγράφεται κυνικά από την κυβέρνηση- είναι «εξολοθρεύσει» πλήρως τη Χαμάς. Σαφώς, κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πιθανό να συμβεί στο άμεσο μέλλον και το Ισραήλ φαίνεται πως οδηγείται σε διπλωματικό και πολιτικό αδιέξοδο υπό τον κίνδυνο πολύμηνης συνέχισης του πολέμου. 

Ο Νετανιάχου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο διότι η πίεση είναι έντονη και από την πλευρά των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν ζητά κατάπαυση του πυρός, ενώ στις ΗΠΑ καταγράφεται κοινωνική δυσαρέσκεια για τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται και τη φιλο-ισραηλινή στάση των ΗΠΑ - γεγονός που ίσως επηρεάσει και το πολιτικό αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου 2024. Προσπαθώντας να ηρεμήσει τις αντιδράσεις, λίγες εβδομάδες μετά τις δυναμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε πρωτοβουλία για να υπάρξει συμφωνία. 

Την ίδια ώρα, δυτικά κράτη -άλλοτε οικονομικοί και διπλωματικοί σύμμαχοι του Ισραήλ- είναι ενοχλημένα με την σκληρή, αδιάλλακτη και αιματοβαμμένη θέση που κρατά ο Νετανιάχου. Μετά την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, ο συνολικός αριθμός των κρατών μελών του ΟΗΕ που αναγνωρίζουν πλέον το παλαιστινιακό κράτος ανέρχεται σε 146 από τα συνολικά 193. Οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν όσο συνεχίζονται τα εγκλήματα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αυξάνονται και οι φωνές που ζητάνε διεθνή έρευνα και ποινικές διώξεις για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν συντελεστεί.

Το προσχέδιο συμφωνίας 

Κατάρ, ΗΠΑ και Αίγυπτος, οι τρεις χώρες που έχουν αναλάβει την διαμεσολάβηση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, αργά το βράδυ του Σαββάτου κάλεσαν ξανά τις δύο πλευρές να «οριστικοποιήσουν» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με βάση το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο πάντως δεν έχει ουσιαστικές διαφορές από το προηγούμενο που είχε τεθεί σε διαπραγμάτευση.

Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο τριών φάσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές του θύλακα. Σε αυτήν την πρώτη φάση θα απελευθερωθούν πολλοί όμηροι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων. Αυτή η νέα πρόταση φαίνεται να έχει πολλές ομοιότητες (σχέδιο τριών σημείων, προσωρινή παύση πυρός, σταδιακή απελευθέρωση ομήρων, ανταλλαγή αιχμαλώτων κτλ.) με την τελευταία που είχε γίνει και τελικά απορρίφθηκε.

Το κεντρικό σημείο διαφωνίας είναι η επιμονή του Ισραήλ για προσωρινές -και όχι μόνιμες- παύσεις πολέμου, μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως η Χαμάς. Η Χαμάς εμφανίζεται σαφώς πιο διαλλακτική, βλέπει θετικά «οποιαδήποτε πρόταση» που βασίζεται σε «μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός» και δηλώνει ότι θα απελευθερώσει ισραηλινούς ομήρους μόνο με συμφωνία τερματισμού του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αμερικανικές εκλογές - Σε εξέλιξη η ψηφοφορία

  ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ 2024 / Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024, 09:05:39 / Τελευταία Ενημέρωση: 15:47 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Θα είναι, σε κάθε περίπτωση, ένα απο...