Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ: Μπορεί να εξέλθει από την «περιδίνηση» ή θα συντριβεί; Ο Κ.Μητσοτάκης μπορεί να επιλέξει προσφυγή στις κάλπες με αφορμή την μη εκλογή ΠτΔ και πρέπει να υπάρχει αντίπαλος 10.09.2024 | 10:52

 

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος email: andreopoulos@pronews.gr

Μπορεί να εξέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ από την «περιδίνηση» (ελικοειδής πτώση) στην οποία βρίσκεται μετά τις διπλές εθνικές εκλογές του 2023 ή θα συντριβεί;

Αν δεν καταφέρει να βγει από αυτή την «περιδίνηση» τότε είναι καταδικασμένος να πέσει πάλι στο 3%Ο Α.Τσίπρας έχει σταματήσει να είναι «εγγυητής» για την πλευρά Κασσελάκη που του επιτίθεται καθημερινά ο οποίος μάλιστα είναι πολύ πιθανό να γίνει και δημιουργός ενός νέου κόμματος και το παλιό κόμμα να μείνει εκεί που είναι αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση με το μισό ποσοστό.

Άρα θα μιλάμε για τρία κόμματα (μαζί με τη Νέα Αριστερά) στην θέση του παλιού ΣΥΡΙΖΑ κάτι που εξασφαλίζει την ουσιαστική διάλυση συγκροτημένου φορέα στην Αριστερά τουλάχιστον όπως το ξέραμε μέχρι τις εκλογές του 2023.«Ο κύβος ερρίφθη» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπερψήφιση της πρότασης μορφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη και πλέον στο κόμμα υπάρχουν δύο δεδομένα που θα τρέξουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές τάχιστα και να αναδειχτεί νέα ηγεσία η οποία μαζί με την επίσης νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε ενέργειες δημιουργίας ενός ισχυρού κεντροαριστερού πολιτικού πόλου, με σκοπό την πτώση του Κ.Μητσοτάκη από την εξουσία.

Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να συμβεί κάτι τέτοιο και αυτό γιατί ο Κ.Μητσοτάκης μπορεί να προσφύγει με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη με σκοπό να μην επιτρέψει στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ενιαίο «μπλοκ».

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκληθεί σε 15 μέρες ενώ το συνέδριο για τις υποψηφιότητες θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου, ούτως ώστε οι κάλπες για τις εκλογές να στηθούν είτε μέσα στον Νοέμβριο είτε το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η αλήθεια είναι πως έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν μπορούν να επισπεύσουν ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες.

Μπορεί όμως ο πολιτικός χρόνος να είναι πολύ λίγος για να καταφέρουν οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ρεαλιστικό πρόγραμμα και σε μία εναλλακτική πολιτική πρόταση που θα πείσει τους πολίτες να πάνε να τις ψηφίσουν.

Όπως και να έχει δεν έχουν άλλη επιλογή και πρέπει να βιαστούν για να είναι όλοι έτοιμοι για ένα τέτοιο πιθανό σενάριο τον Μάρτιο.

Το δεύτερο πράγμα που ανησυχεί τους γνωρίζοντες τα πεπραγμένα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η στάση που θα τηρήσει ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά την αποπομπή του από την προεδρία του κόμματος.

Ο ίδιος μετά τη μομφή θέλησε να εμφανιστεί ενοχλημένος και να δηλώσει: «Θα λογοδοτήσω στο λαό του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια είναι δύο:

Είτε δηλαδή θα κατέβει στις εκλογές, είτε θα δημιουργήσει δικό του κόμμα.

Προκύπτει άλλο θέμα όμως:

Το κόμμα αυτό θα είναι χωρίς βουλευτές καθώς υποτίθεται ότι δεν μπορεί να ζητήσει από άλλους που τον στηρίζουν να αποχωρήσουν, γιατί θα κάνει αυτό για το οποίο κατηγορούσε πιο πριν τους «87»;

Ή μήπως τελικά θα πάρει μαζί του σωρεία βουλευτών και στελεχών που πρόσκεινται σε αυτόν και με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ την θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση;

Δεν θα είναι ηθικό αλλά δεν θα μας εκπλήξει κιόλας εάν αυτό συμβεί.

Πάντως, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως μπορεί να κυβερνά ανενόχλητος από τη στιγμή που δεν υπάρχει σοβαρός πολιτικός αντίπαλος.

Η ομιλία του Κ.Μητσοτάκη στην ΔΕΘ ήταν μία καθαρά προεκλογικού τύπου ομιλία και αυτό ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι την ερχόμενη άνοιξη με αφορμή την προεδρική εκλογή πιθανά να υπάρξει στήσιμο εθνικής κάλπης. 

Οι δηλώσεις θύμισαν τους παλαιοκομματικούς ηγέτες μιας άλλης εποχής, με πλήθος άλλων παροχών που γίνονται με άδεια ταμεία

Αυτή η κρίση πρέπει να λάβει τέλος… χθες.
Αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα δημοκρατικό πολίτευμα ούτε στοιχειωδώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Ο Παύλος Φύσσας ζει»: Μεγάλη αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι UPD

  Eurokinissi  ΚΟΙΝΩΝΙΑ 18.09.24 20:15 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link Print Αυτές οι μέρες είναι του Παύλου - Αντιφασιστικ...