Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

6 ήττες Κασσελάκη και νέα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ

 



kaselakis
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Απανωτά πλήγματα υπέστη τις τελευταίες 17 ημέρες ο αποπεμφθείς πρόεδρος, που δήλωσε «λυτρωμένος» ● Οι «87» έδειξαν εξαρχής τα δόντια τους με τον αριθμό των υπογραφών που συγκέντρωσε το κείμενό τους ● Πόλεμος Κασσελάκη - Πολάκη μέχρις εσχάτων.

Δεν κατάφερε τελικώς να συμπληρώνει ένα έτος στο τιμόνι του κόμματος της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς ο Στέφανος Κασσελάκης (24 Σεπτεμβρίου 2023 είχε εκλεγεί, υπενθυμίζεται). Ο μέχρι χθες πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κηρύχθηκε έκπτωτος από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, γεγονός που επισημοποιεί τη στροφή του Σώματος.

Ο ίδιος, παρά ταύτα, διαχωρίζοντας βάση και κομματική νομενκλατούρα, βέβαιον είναι ότι έβαλε απλώς μια άνω τελεία. Την ίδια ώρα, τα όργανα χαράσσουν τον οδικό χάρτη ώς το Εκτακτο Συνέδριο (του Οκτωβρίου;) και την εκλογή, αμέσως μετά, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ηδη, ενδιαφερόμενοι για τη θέση και στρατόπεδα κάνουν τους υπολογισμούς τους για την επόμενη μέρα.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην Κ.Ε. δεν ήταν, τελικώς, παρά η κατάληξη μιας έντονα καθοδικής πορείας του Στ. Κασσελάκη, ιδίως τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο θυελλώδης, επικοινωνιακός αυτός νέος άνθρωπος που έκανε πολλούς να τον υποστηρίξουν έναν χρόνο πριν, με την ελπίδα έλευσης του καινούργιου, μέτρησε έξι διαδοχικές ήττες σε διάστημα 17 ημερών.

Η πρώτη από τις οποίες ήταν η αρχή του τέλους ίσως και προήλθε από εκείνο το στέλεχος που τον έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ: τον Παύλο Πολάκη. Τότε, δηλαδή, που ο βουλευτής Χανίων κατέθεσε πλατφόρμα στην Πολιτική Γραμματεία, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως την αδυναμία της σημερινής ηγεσίας να αντιμετωπίσει τη δύσκολη σημερινή πολιτική συγκυρία. Τότε, ο τέως σήμερα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. είχε επιλέξει να μη σηκώσει το γάντι. Την ίδια αντίδραση είχε και στην επόμενη Π.Γ., εκεί όπου ο αντίπαλος ήταν άλλος: οι «οκτώ» της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, από κοινού βέβαια με τον Π. Πολάκη.

Ηττα κατέγραψε -κι ας μη φάνηκε ως τέτοια- και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την εκλογή νέου προεδρείου. Με μυστική ψηφοφορία -αυτό που ο Στ. Κασσελάκης ονόμασε χθες «κουκούλες»- πέτυχε να κερδίσει οριακή πλειοψηφία, εκμεταλλευόμενος κάποια «παρών», αλλά και το γεγονός ότι δεν συμμετέχει σε τέτοιες διαδικασίες ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και ότι η Πόπη Τσαπανίδου δεν είχε ορκιστεί ακόμη. Η απόφαση, πάντως, για αλλαγή του προεδρείου (αν και όχι στο σύνολό του) έθετε τον Σωκράτη Φάμελλο απέναντι στην ηγεσία.

Το καμπανάκι

Ηχηρό καμπανάκι ήταν και η τέταρτη ήττα, την οποία ανέδειξε η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο σαββατιάτικο φύλλο της: στην Επιτροπή Καταστατικού, η ηγεσία έχασε σειρά κρίσιμων αλλαγών που ήθελε να επιφέρει στη δομή του κόμματος για τον λόγο ότι στελέχη της πλειοψηφίας -κάποια από τα οποία πιστοί φύλακες του «κασσελακισμού»- δεν στήριξαν, μαζί με την αντιπολίτευση, τις προτάσεις του προέδρου.

Και μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία της Κεντρικής Επιτροπής: πρώτα, η ψηφοφορία για το αν η πρόταση μομφής -που είχαν ήδη καταθέσει «87» συν Πολάκης- θα είναι φανερή ή μυστική: η πέμπτη ήττα, 122 έναντι 90. Και, τέλος, η μομφή, με καθαρή πλειοψηφία από την Κ.Ε., που ήταν και η έκτη ήττα.

Οι διαδοχικές αυτές ήττες του Στ. Κασσελάκη δεν ήταν άσχετες από την υπόλοιπη, εκτός των στενών ορίων της Κουμουνδούρου, επικαιρότητα: αλλεπάλληλα λάθη τακτικής, υπερπροβολή της προσωπικής ζωής του τον Αύγουστο και, τέλος, οι καθοδικές δημοσκοπήσεις ήταν τα… φίδια που έζωναν τα μέλη της Κ.Ε.

Πριν ακόμη αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση, οι «87» με το κείμενο που παρουσίασαν -με διά ταύτα, την εκλογή προέδρου- έδειξαν εξ αρχής τα… δόντια τους: το κείμενο συγκέντρωνε 100 υπογραφές. Στελέχη της αντιπολίτευσης υποστήριζαν δε, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ότι διαθέτουν... κάβα 10 έως 20 επιπλέον υπογραφές μελών της Κ.Ε.

Κοντά σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει, φυσικά, να προσθέσει κανείς ακόμη έναν πονοκέφαλο για το προεδρικό στρατόπεδο: την αιμορραγία προς την ομάδα Πολάκη (που φαίνεται πως αριθμεί πάνω από 15 μέλη στην Κ.Ε.). Ο διαδικτυακός πόλεμος που δέχθηκε ο βουλευτής Χανίων τα τελευταία 24ωρα από λογαριασμούς που κάποτε τον αποθέωναν ήταν το προμήνυμα για όσα θα ακολουθούσαν.

Φτάσαμε, έτσι, στην έναρξη της συνεδρίασης και την ομιλία Κασσελάκη: κορυφαίο στέλεχος των «87» έλεγε ότι αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εμφανιζόταν επικριτικός μεν (προς την αντιπολίτευση), αλλά σε χαμηλότερους τόνους δε, θα έβαζε δύσκολα στους εσωκομματικούς αντιπάλους του.

Αντιθέτως, εκείνος επέλεξε να είναι επιθετικός. Προειδοποίησε τους αντιπάλους του ότι θα τελειώσει τον συνασπισμό φραξιών και θα ιδρύσει τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Η απειλή ήταν σαφής, ιδίως εν όψει Συνεδρίου! Αλλά και στην έκκληση των ψηφοφόρων «Αλλαξέ τα όλα», υποστήριξε πως πάντα έβρισκε απέναντί του «μια αδυσώπητη κομματική γραφειοκρατία».

Βασικός αποδέκτης της πολεμικής του ήταν, όμως, ο Παύλος Πολάκης, ιδίως μάλιστα η αιχμηρή αναφορά του περί lifestyle -αυτή ήταν και η επιβεβαίωση ότι το γυαλί είχε ραγίσει μεταξύ των δύο πολιτικών από τα Χανιά. Από τη δική του πλευρά, ο βουλευτής απάντησε με πολιτική πλατφόρμα και -κυρίως- έμεινε απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τα μηνύματα που είχε στείλει τις προηγούμενες ημέρες. «Στέφανε, δεν κάνεις...», ήταν το διά ταύτα.

«Ο Κασσελάκης δεν θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Το περιβάλλον του τέως προέδρου προϊδεάζει, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», για τις από εδώ και πέρα κινήσεις του.

Την επόμενη μέρα τα φώτα πέφτουν ευλόγως σε όλα εκείνα τα στελέχη που έχουν τη φιλοδοξία να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ενα χωριστό ερώτημα είναι τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος στο κλείσιμο της ομιλίας του δεσμεύτηκε πως η αναφορά του είναι πάντα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Διαδικτυακοί υποστηρικτές του τον καλούν πάντως να συστήσει το δικό του κόμμα.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» επικοινώνησε με άνθρωπο του περιβάλλοντός του, ο οποίος μας προϊδέασε για το τι μέλλει γενέσθαι. Αφού επανέλαβε ότι ο τέως πρόεδρος αισθάνεται λυτρωμένος, διεμήνυσε πως «ο Στ. Κασσελάκης δεν παίρνει εν θερμώ αποφάσεις». Στο ερώτημα, αν θα συνεχίσει την πολιτική παρουσία του μέσω του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ή μέσω ενός νέου εγχειρήματος (με αυτή τη σειρά), μας απάντησε: «Σχεδόν αποκλείω το δεύτερο σενάριο. Ο Κασσελάκης δεν θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ανέφερε, όμως, και κάτι ακόμη: ότι ο τέως πρόεδρος δεν θα κάνει στους άλλους αυτά που του έκαναν. Αλλωστε, συμπλήρωσε, «δεν είναι τακτικιστής, δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός - και αυτό τον διαφοροποιεί». Και, κλείνοντας, «τον Στέφανο Κασσελάκη δεν τον ενδιαφέρει το κόστος - κι αυτό έχει αποτυπωθεί και στην προσωπική του ζωή». Ο τέως πρόεδρος ακύρωσε, τέλος, προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξή του στο Mega.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Ο Παύλος Φύσσας ζει»: Μεγάλη αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι UPD

  Eurokinissi  ΚΟΙΝΩΝΙΑ 18.09.24 20:15 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link Print Αυτές οι μέρες είναι του Παύλου - Αντιφασιστικ...