.
Αποκαλυπτικός για τα πραγματικά αίτια των απογειωμένων χονδρικών τιμών ηλεκτρισμού εμφανίστηκε με χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), Αντώνης Κοντολέων, δίνοντας ευθείες απαντήσεις και στον καταιγισμό δηλώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης ότι ευθύνονται οι ανεπαρκείς διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών.
Το προηγούμενο διήμερο τόσο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τις αυξημένες χονδρικές τιμές με την έλλειψη ηλεκτρικών διασυνδέσεων: «Δεν επαρκούν οι διασυνδέσεις, ώστε να μεταφέρεται ρεύμα από την Κεντρική Ευρωπαϊκή αγορά στη Νοτιοανατολική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ακραίες τιμές κάποιες ημέρες, οι οποίες δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές κατά τη γνώμη μας και είναι προβληματική –στην ειδική αυτή περίπτωση– και η λειτουργία του λεγόμενου target model», υπογράμμισε ο υπουργός Σκυλακάκης. Εφτασε δηλαδή στο σημείο να αμφισβητήσει αυτό καθαυτό το «άγιο δισκοπότηρο» του νεοφιλελευθερισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το «μοντέλο στόχου» (target model), βάσει του οποίου διαμορφώνονται χρηματιστηριακά οι τιμές του ηλεκτρισμού στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Και ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Κυριακή, επέλεξε να αναφερθεί στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις προσπαθώντας να δικαιολογήσει την ακρίβεια στον ηλεκτρισμό, υποσχόμενος να στείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Πώς γίνεται να υπάρχουν ώρες της ημέρας όπου η οριακή τιμή του συστήματος να είναι 10 φορές ακριβότερη στα Βαλκάνια από ό,τι είναι στην Αυστρία ή στην Τσεχία;» αναρωτήθηκε. «Κάτι δεν δουλεύει καλά», συνέχισε με ύφος ντετέκτιβ ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς όμως και να αφήνει περιθώρια ελπίδας για την ανακάλυψη του δράστη στο έγκλημα: «Δεν αναμένω ότι θα υπάρχουν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα αυτό, αλλά τουλάχιστον ας ασχοληθεί κάποιος σοβαρά, να το αναδείξουμε ώστε να φροντίσουμε να μην έχουμε τέτοιες στρεβλώσεις ξανά στο μέλλον». Στην κατακλείδα προσπάθησε να εξηγήσει τον μηχανισμό: «Εξάγουμε αυτή τη στιγμή ενέργεια στην Ουκρανία. Παλιά εισάγαμε ενέργεια από την Ουκρανία. Αυτό τραβάει ενέργεια από το σύστημα, ανεβάζει τις τιμές».
Ωστόσο, μιλώντας χθες σε συνέντευξή του ο πρόεδρος των βιομηχανιών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού (ΕΒΙΚΕΝ), Αντώνης Κοντολέων, απέφυγε τα στρογγυλέματα και μίλησε, όχι για ανεπαρκείς διασυνδέσεις αλλά για «τεχνάσματα» που μειώνουν τη δυναμικότητα: «Είναι ολοφάνερο σε μας ότι με διάφορα τεχνάσματα οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έκλεισαν τα σύνορα, μείωσαν τη δυναμικότητα στις διασυνδέσεις τους προς Ουγγαρία και προς τα Βαλκάνια. Και επομένως άφησαν εμάς τις Βαλκανικές χώρες, τον διάδρομο Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία, να ικανοποιεί τις αυξημένες ανάγκες της Ουκρανίας, γιατί περί αυτού πρόκειται».
Ο κ. Κοντολέων ανέφερε ότι οι ενώσεις βιομηχανιών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας έχουν από τον Ιούλιο κινητοποιηθεί, διαπιστώνοντας αυτά τα «τεχνάσματα», ενώ τόνισε ότι η Βουλή της Βουλγαρίας ψήφισε υπέρ της επιδότησης των βιομηχανιών της χώρας όταν η χονδρική τιμή του ρεύματος ξεπερνά τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η μέση χονδρική τιμή τον Ιούνιο ξεπέρασε τα 100 ευρώ, τον Ιούλιο πέρασε τα 140, υποχώρησε ελαφρώς τον Αύγουστο αλλά δείχνει νέες τάσεις απογείωσης τον Σεπτέμβριο, αφού υπήρξαν μέρες που η ανώτατη τιμή πλησίασε το βράδυ τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα!
Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για τις ελλιπείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις σχετίζεται με διάφορες σχεδιαζόμενες επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων σε καλώδια και αγωγούς αλλά ιδιαίτερα, στην παρούσα φάση, με συγκεκριμένη επένδυση διασύνδεσης της Κύπρου (Great Sea Interconnector) με την Ελλάδα. Παρά τις υποσχέσεις της Ευρώπης για συνολική χρηματοδότηση που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, το καλώδιο έχει κολλήσει σε σοβαρές αντιδράσεις εντός της Κύπρου, με την εκεί κυβέρνηση να λέει ότι θα προχωρήσει εάν συμφέρει τον Κύπριο καταναλωτή. Ο οποίος Κύπριος βλέπει τώρα χώρες που είναι διασυνδεδεμένες να πέφτουν θύματα αισχροκέρδειας μέσω τεχνασμάτων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου