Αναβρασμός, θλίψη και οργή στον Λίβανο, μετά την πρωτοφανή επίθεση μέσω της ταυτόχρονης έκρηξης βομβητών μελών της Χεζμπολάχ.
Καθώς ο μέχρι στιγμής απολογισμός ανέρχεται σε 12 νεκρούς και 300 τραυματίες, έγινε γνωστό ότι σήμερα υπήρξαν νέες εκρήξεις σε ασύρματες συσκευές επικοινωνίας μελών της Χεζμπολάχ, σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου. Επισημαίνεται ότι οι σημερινές εκρήξεις δεν έγιναν σε βομβητές αλλά σε ασύρματες συσκευές επικοινωνίας (γουόκι-τόκι).
Το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου μετέδωσε ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν. Πηγή ασφαλείας ανέφερε ότι πολλοί από τους τραυματίες τραυματίστηκαν στο στομάχι και στα χέρια.
Οι ασύρματοι πομποδεκτές εξερράγησαν την ίδια ώρα στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς γινόταν η κηδεία τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν την προηγούμενη μέρα από την έκρηξη βομβητών, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο λιβανέζικο ισλαμικό κίνημα και διασώστες. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Μπεκαά.
Οι εκρήξεις προκάλεσαν πανικό, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Άλλες εκρήξεις αναφέρθηκαν στη Σάιντα (νότια) και στο Μπάαλμπεκ (ανατολικά), όπου τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια νοσοκομειακή πηγή.
Οι εκρήξεις βομβητών και το Ισραήλ
Υπενθυμίζεται ότι η άνευ προηγουμένου παραβίαση ασφαλείας της Χεζμπολάχ με την έκρηξη χιλιάδων βομβητών, είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί μαχητές της οργάνωσης, ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, αλλά και εκατοντάδες άμαχοι. Πρόκειται για μια επίθεση που αύξησε κατακόρυφα τους φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Η Μοσάντ, η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, που έχει μακρά ιστορία διενέργειας σύνθετων επιθέσεων σε ξένο έδαφος, τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε βομβητές που εισήγαγε η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις χθεσινές πυροδοτήσεις που σκότωσαν 12 ανθρώπους, όπως δήλωσαν υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μία άλλη πηγή στο Reuters. Επίσης, ρεπορτάζ των New York Times ανέφερε ότι το Ισραήλ είναι αυτό που παγίδευσε με εκρηκτική ύλη τις συσκευές.
Η Χεζμπολάχ δεσμεύθηκε για αντίποινα, ενώ το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
Από την πλευρά του, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, τόνισε ότι οι υπεύθυνοι της φονικής επίθεσης με τους βομβητές «θα πρέπει να λογοδοτήσουν». Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «η ταυτόχρονη στοχοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ένοπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος είχε στην κατοχή του τις συσκευές που βρέθηκαν στο στόχαστρο, πού αυτές βρίσκονταν και σε ποιο περιβάλλον ήταν τη στιγμή της επίθεσης, συνιστά μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, στο μέτρο που αυτό εφαρμόζεται, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε να διεξαχθεί μια «ανεξάρτητη, σοβαρή και διαφανής έρευνα» σχετικά με τα γεγονότα, προκειμένου να βρεθούν οι εμπνευστές και οι αυτουργοί.
Το γαϊτανάκι της ευθύνης
Η πυροδότηση χιλιάδων βομβητών άφησε πίσω της μια μυστηριώδη διαδρομή από την Ταϊβάν μέχρι την Ουγγαρία. Υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε πως οι βομβητές ήταν από την Gold Apollο με έδρα την Ταϊβάν, ωστόσο η εταιρία ανέφερε σε δήλωσή της πως δεν ήταν αυτή που κατασκεύασε τις συσκευές. Ανέφερε πως κατασκευάστηκαν από μια εταιρία με την ονομασία BAC, η οποία έχει έδρα την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και διαθέτει άδεια για να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της.
Η ίδια πηγή δήλωσε πως η οργάνωση είχε παραγγείλει 5.000 βομβητές από την Gold Apollo, οι οποίοι φέρεται να εισήχθησαν στη χώρα νωρίτερα φέτος. Ο ιδρυτής της Gold Apollo Χσου Τσινγκ-Κουάνγκ δήλωσε πως οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατασκευάστηκαν από μια εταιρία στην Ευρώπη που η Gold Apollo κατονόμασε ως BAC. «Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Είχε μόνο το δικό μας εμπορικό σήμα πάνω», δήλωσε ο Χσου στους δημοσιογράφους στα γραφεία της εταιρίας στην πόλη Νέα Ταϊπέι της βόρειας Ταϊβάν.
Η BAC «είναι εμπορικός εταίρος» και δεν διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ουγγαρία, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβακς. «Οι εν λόγω συσκευές δεν βρέθηκαν ποτέ στο ουγγρικό έδαφος», τόνισε. Οι καταχωρισμένες δραστηριότητες της BAC καλύπτουν ευρύ φάσμα, από παραγωγή βιντεοπαιχνιδιών μέχρι παροχή συμβουλών τεχνολογίας πληροφοριών και εξόρυξη πετρελαίου.
Η πρόεδρος-διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Κριστιάνα Μπάρσονι-Αρτσιντιάκονο, όταν ρωτήθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, διέψευσε ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στην κατασκευή των βομβητών, επιβεβαιώνοντας μόνο τη συνεργασία της με τη Gold Apollo. «Δεν κατασκευάζω μπίπερ. Είμαι απλώς μεσάζοντας. Κάνετε λάθος», είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο δίκτυο.
Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου ταυτοποίησε μια φωτογραφία του μοντέλου του βομβητή, ενός AR-924. Πρόσθεσε πως οι συσκευές είχαν τροποποιηθεί από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ «στο στάδιο της παραγωγής τους». Όπως συμπλήρωσε, «η Μοσάντ εισήγαγε έναν πίνακα μέσα στη συσκευή που έφερε εκρηκτικό υλικό το οποίο μπορούσε να πυροδοτηθεί με έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί με οποιοδήποτε μέσο». Ανέφερε επίσης ότι 3.000 από τους βομβητές εξερράγησαν όταν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα στάλθηκε σε αυτούς, ενεργοποιώντας τα εκρηκτικά.
Άλλη πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters πως έως τρία γραμμάρια εκρηκτικά είχαν φυτευτεί στους νέους βομβητές και «δεν είχαν εντοπιστεί» από τη Χεζμπολάχ επί μήνες. Η ισραηλινή Μοσάντ, «φημίζεται» για τις σύνθετες επιχειρήσεις της ήδη από τα χρόνια του 1960 με την παράτολμη απαγωγή του ναζί Άντολφ Άιχμαν. Πιο πρόσφατα, η υπηρεσία φέρεται να είχε την ευθύνη για κυβερνοεπιθέσεις και για τη δολοφονία ενός κορυφαίου Ιρανού επιστήμονα το 2020 με πολυβόλο που ενεργοποιήθηκε από απόσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου