Τρεις τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εξετάζει η ευρωζώνη
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξέτασαν χθες βράδυ δυνατότητες για την ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού χρέους, μεταξύ των οποίων και την αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των δανείων που είχε πάρει η Ελλάδα απευθείας από τις χώρες της Ευρωζώνης,
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg (επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος), υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης τρεις τρόπους για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ύψους 321 δισ. ευρώ.
♦ την αγορά από τον ESM των διμερών δανείων της Ελλάδας από τις χώρες της Ευρωζώνης
♦ την αγορά από τον ESM των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα και
♦ την επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού χρέους και τη μείωση των επιτοκίων.
Η πρώτη επιλογή θα ήταν να αγοράσει ο ESM τα δάνεια που είχαν δώσει οι χώρες της ευρωζώνης στην Ελλάδα και να μειωθούν οι δαπάνες για τόκους. Τα διμερή αυτά δάνεια ανέρχονται σε περίπου 52,9 δισ. ευρώ και δόθηκαν το 2010 και το 2011.
Η δεύτερη επιλογή είναι ο ESM να αγοράσει τα δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, καθώς οι δικοί του όροι δανεισμού είναι καλύτεροι από του Ταμείου, σύμφωνα με έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που συνέταξαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ «αντιστοιχεί σε ελάφρυνση χρέους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέδριο της Politico στις Βρυξέλλες.
Αν και δεν ελήφθη κάποια απόφαση και η συζήτηση αρκέστηκε σε ανταλλαγή απόψεων, φαίνεται ότι αυτές είναι οι τρεις διαθέσιμες επιλογές που θα τεθούν επί τάπητος στο Eurogroup της Τρίτης.
Μία κρύο, μία ζέστη
Σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει άλλη κρίση σε σχέση με την Ελλάδα.
Είπε επίσης ότι ο υψηλός βαθμός μεταβλητότητας και νευρικότητας που παρατηρείται στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι δικαιολογούν η τρέχουσα κατάσταση και οι οικονομικές εξελίξεις.
Ωστόσο, χθες είχε σπεύσει να απορρίψει την πρόταση του ΔΝΤ για «πάγωμα» του ελληνικών δανείων έως το 2040, δηλώνοντας ότι «με αυτόν στον θώκο του υπουργείου Οικονομικών δεν πρόκειται να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη».
Σε κάθε περίπτωση, ο Σόιμπλε προσπαθεί να κερδίσει χρόνο υποσχόμενος αποφάσεις χωρίς την έγκριση της γερμανικής Βουλής με στόχο η συζήτηση για το ελληνικό χρέος να αρχίσει μετά τις γερμανικές εκλογές το 2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου