Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

«Σωτήρες» βουτηγμένοι στη διαφθορά

raxoi.jpg

Μαριάνο ΡαχόιΠολιτικό πρόβλημα για τον μεταβατικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι σε μία περίοδο που διεκδικεί πάλι την εξουσία | AP Photo / Francisco Seco
Η ζωή, ενίοτε, έχει σατανικό χιούμορ. Κάτι τέτοιο πρέπει να σκέφτονται εκατομμύρια Ισπανοί τις τελευταίες μέρες, που έχουν ξεκινήσει δύο δίκες για σκάνδαλα διαφθοράς.
Η πρώτη αφορά την ιστορία με τα «μαύρα ταμεία» του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), το μεγαλύτερο από μια μεγάλη σειρά σκανδάλων που έχουν αμαυρώσει τη δεξιά κυβερνώσα παράταξη και στο οποίο εμπλέκεται ευρεία γκάμα ανθρώπων.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 37 άτομα. Ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, ο θεωρούμενος εγκέφαλος του κυκλώματος διαφθοράς που δωροδοκούσε στελέχη του ΡΡ με αντάλλαγμα ευνοϊκή μεταχείριση, καθώς και πολλά πρώην υψηλόβαθμα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, όπως ο πρώην ταμίας του κόμματος Λουίς Μπάρθενας και η πρώην υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Ραχόι, Ανα Μάτο.
Η δεύτερη δίκη αφορά τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Αθνάρ και μετέπειτα πρόεδρο του ΔΝΤ Ροδρίγο Ράτο, ο οποίος κατηγορείται μαζί με άλλους 64 τραπεζίτες ότι χρησιμοποιούσαν κρυφές πιστωτικές κάρτες για προσωπικά έξοδα πολυτελείας τα οποία δεν δήλωναν στην εφορία. Το μεγαλύτερο κομμάτι των κατηγοριών αφορά την Bankia, μια τράπεζα στην οποία ήταν πρόεδρος ο Ράτο και «διασώθηκε» το 2012 με δημόσιο χρήμα.
ΚατηγορούμενοιΟ Λουίς Μπάρθενας (στο κέντρο) και οι συγκατηγορούμενοι του στην υπόθεση | Chema Moya, Pool Photo via AP
Σε αυτό λοιπόν ακριβώς το βουτηγμένο στη διαφθορά κόμμα, οι Σοσιαλιστές ετοιμάζονται να προσφέρουν την ανοχή τους προκειμένου να κυβερνήσει, αφού πρώτα εκπαραθύρωσαν τον «ατίθασο» πρώην γενικό γραμματέα Πέδρο Σάντσεθ.
Η υπηρεσιακή επιτροπή που έχει αναλάβει τη διοίκηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) λέει πια εμμέσως πλην σαφώς ότι θα επιτρέψει στον Ραχόι να χρισθεί κανονικός πρωθυπουργός απέχοντας από την ψηφοφορία στη Βουλή την επόμενη φορά που θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Δήλωσαν μάλιστα ότι δεν θα συμβουλευτούν την κομματική βάση προκειμένου να αποφασίσουν αλλαγή πλεύσης απέναντι στο ΡΡ μετά το «κάθετο όχι» του Σάντσεθ στον Ραχόι. Η στάση αυτή, ωστόσο, δημιουργεί ήδη τριβές, καθώς διάφοροι «αντάρτες» βουλευτές, κυρίως από την Καταλονία, δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν «όχι» όποια απόφαση κι αν λάβει το κόμμα.
«Πρέπει να αποφύγουμε τις τρίτες εκλογές», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσιακής επιτροπής του PSOE Χαβιέρ Φερνάντεθ. Τόνισε ωστόσο ότι το κόμμα του «μπορεί να προσφέρει στον Ραχόι τη δυνατότητα να κυβερνήσει, όχι όμως και σταθερότητα».
Αυτό, ως απάντηση σε ορισμένες δηλώσεις από στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, τα οποία είπαν ότι περιμένουν μεγαλύτερη δέσμευση εκ μέρους των σοσιαλιστών και όχι μόνο αποχή «τεχνικής φύσης».
Ο Ραχόι χθες πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός απέναντι στο PSOE λέγοντας ότι δεν θα του θέσει όρους. «Το μόνο που θα πω στον κύριο Φερνάντεθ», δήλωσε, «είναι ότι η χώρα χρειάζεται αμέσως κυβέρνηση και το να πάμε σε τρίτες εκλογές θα ήταν ανοησία».
Πάντως, σύμφωνα με αρκετά σχόλια ισπανικών ΜΜΕ, ο Μαριάνο Ραχόι, αν και δεν θέλει εκλογές, δεν τις φοβάται κιόλας, καθώς θεωρεί ότι θα βγει ωφελημένος.
Φαίνεται μάλιστα να μην ανησυχεί για τυχόν επιπτώσεις από τη δίκη όσων ενέχονται στα «μαύρα ταμεία» γιατί, τουναντίον, περνά το μήνυμα ότι το Λαϊκό Κόμμα δεν διστάζει να επιβάλει κάθαρση.
Αντίθετα, αυτοί που θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν τη νέα προσφυγή στην κάλπη είναι οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι φοβούνται ότι ύστερα από όλες αυτές τις εξελίξεις, οι ψηφοφόροι τους θα τους τιμωρήσουν. Πόσο μάλλον, αν κάνουν την αναπόφευκτη σύνδεση της αποχής με τις δίκες που εκτυλίσσονται αυτή την εποχή στη Μαδρίτη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ένα βήμα πριν την απάντηση του Ισραήλ και το άνοιγμα της «πύλης της Κολάσεως» στη Μέση Ανατολή- Aυτές είναι οι δυνάμεις που παρατάσσονται

  α Το μεγάλο ερώτημα στην διεθνή κοινότητα είναι το πόσους πυραύλους έχει ακόμα το Ιράν Το Ιράν μετά τις επιθέσεις του Απριλίου έκανε ένα α...