Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΣτΕ: Παραδεκτές οι προσφυγές καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες UPD

ste.jpg

Συνεδριάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειεςΣυνεδριάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες | ΕUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Παραδεκτές έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις προσφυγές των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΣτΕ θα μπει στην ουσία της συζήτησης για το αν ο νόμος Παππά είναι συνταγματικός ή όχι.
Περισσότερα σε λίγο...
Κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησε και η τρίτη κρίσιμη διάσκεψη  της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
Τα τρία ζητήματα που τίθενται σήμερα σε ψηφοφορία είναι το παραδεκτό, το έννομο συμφέρον και το βάσιμο των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών.
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, ένα μέλος της Ολομέλειας του ΣτΕ, ο σύμβουλος Επικρατείας Αριστόβουλος-Γεώργιος Βώρος, αιφνιδίως έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο έπειτα από καρδιακό επεισόδιο και του τοποθετήθηκε stent λόγω απόφραξης αρτηρίας.
Επίσης, ένα από τα δύο αναπληρωματικά μέλη, ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Αλεξανδρής, είναι σε αναρρωτική άδεια καθώς έσπασε το πόδι του και δεν συμμετείχε στις διασκέψεις που έχουν γίνει έως τώρα.
Επομένως, στη συγκεκριμένη σύνθεση της Ολομέλειας, το άλλο αναπληρωματικό μέλος θα καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την αιφνιδιαστική ασθένεια του κ. Βώρου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει άλλο αναπληρωματικό μέλος στη συγκεκριμένη σύνθεση.
Όσο για τον δικαστή για τον οποίο έχει διαταχθεί προκαταρκτική πειθαρχική έρευνααπό τον υπουργό Δικαιοσύνης, είναι σαφές και από παλαιότερες περιπτώσεις ότι δεν αυτό δεν αποτελεί κώλυμα για τη συμμετοχή του σε συνεδριάσεις του ΣτΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η διάσκεψη της προηγούμενης Παρασκευής, εκτός του ότι διακόπηκε το πρωί ύστερα από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας, διακόπηκε το μεσημέρι της ίδιας μέρας, λίγο πριν ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των ανώτατων δικαστών επί του παραδεκτού και προχωρήσουν σε ψηφοφορία.

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα

Παράλληλα, σήμερα απορρίφθηκαν οι νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για τις τηλεοπτικές άδειες, που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΑlphaΣΚΑΪΆλτερ Έγκο και η κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου»(ITV CP), συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη.
Οι προσφεύγουσες εταιρείες  στρεφόντουσαν η μια κατά της άλλης, κατά αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ειδικότερα κατά των αποφάσεων ανακήρυξης των 4 υπερθεματιστών.
Τα ασφαλιστικά μέτρα επικεντρώνονταν στα «πόθεν έσχες» των διαγωνιζομένων, ενώ υποστηρίζεται ότι έγινε προσπάθεια από διαγωνιζόμενο να ανέβει όσο μπορεί το τίμημα των αδειών.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί το σκεπτικό των αποφάσεων των ασφαλιστικών μέτρων.

Προς πάγωμα οι διορισμοί στο ΣτΕ

Η «Εφ.Συν.» αναφέρθηκε χθες εκτενώς στο ζήτημα που στοχεύει στον εκβιασμό των δικαστών με ανυπόγραφα άρθρα και ρεπορτάζ, κατηγορίες για σκοτεινές συναλλαγές και ένα δύσοσμο κλίμα ανωνυμίας και σκανδαλοθηρίας.
Αργά χθες το απόγευμα οι πληροφορίες ήθελαν να έχει αποφασιστεί το πάγωμα των διορισμών στο ΣτΕ έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τις καταγγελίες για εκβιασμούς.
Στο πάγωμα αυτό οδηγήθηκαν όπως διαφαίνεται το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Παγώνουν κατά συνέπεια οι δημοσιεύσεις διαταγμάτων που αφορούν διορισμούς στο ΣτΕ δοκίμων, εισηγητών κ.λπ. έως ότου αποσαφηνιστεί η υπόθεση με τους εκβιασμούς.
Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες αφορούν ενδεχόμενο εκβιασμό του Α.Ρ., αντιπροέδρου του ΣτΕ, ο οποίος φέρεται να έδωσε θέματα εξετάσεων σε υποψήφια με την οποία διατηρούσε προσωπικές σχέσεις. Αναλυτικά «ρεπορτάζ» δημοσίευσε το «Κυριακάτικο Βήμα», εμπλέκοντας τη συγκεκριμένη υπόθεση του δικαστή με τις τηλεοπτικές άδειες στα όρια του εκβιασμού.
Η «Εφ.Συν.» έθετε χθες το ερώτημα πώς θα μπορέσει να κρίνει αμερόληπτα ο δικαστικός λειτουργός μέσα στο πρωτοφανές κλίμα πιέσεων.
Το νοσηρό αυτό κλίμα οδήγησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, στην έκδοση της ακόλουθης ανακοίνωσης:
«Ως υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχω ήδη προβεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, σε ενέργειες που οδηγούν στη διερεύνηση των ενδεχόμενων παράνομων πράξεων που αφορούν τη δικαιοσύνη. Σεβόμενος την επιταγή της μυστικότητας των ερευνών και το τεκμήριο της αθωότητας, δε θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, καλώ όλους όσοι με δηλώσεις, αποκαλύψεις και λοιπές παρεμβάσεις επιχειρούν να επηρεάσουν το έργο της απονομής της δικαιοσύνης, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους”».

Δικαστικές Ενώσεις ζητούν παρέμβαση Πολιτείας και Δικαιοσύνης

Την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης για το θέμα της δημοσιοποίησης στοιχείων της προσωπικής ζωής του δικαστή, που συμμετέχει στη σημερινή διάσκεψη, ζητούν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών. Οι δύο Ενώσεις εξέδωσαν την παρακάτω κοινή ανακοίνωση: 
Οι δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη. Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα.
Στην προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στην φαρέτρα μιας ακόμη μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία- οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών της.
Επομένως, η άμεση αντίδραση της Πολιτείας και κατεξοχήν της Δικαιοσύνης στη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας που τυγχάνει, όλως συμπτωματικά, εν προκειμένω να συμμετέχει και στη συνεδρίαση σχετικά με τη συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων στο τηλεοπτικό τοπίο είναι αυτονόητα επιτακτική και αναγκαία.
Τέλος εν συνεχεία της χθεσινής παραγγελίας του Υπουργού Δικαιοσύνης, σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης που βεβαίως δεν άπτεται στην έτσι και αλλιώς συνταγματικά κατοχυρωμένη απαραβίαστη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, πιστεύουμε ότι με την πρέπουσα αμεροληψία, νηφαλιότητα και μυστικότητα, όπως άλλωστε αρμόζει και ο νόμος ορίζει θα ενεργοποιηθούν τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα όμως από την έρευνα αυτή και το αποτελέσματά της η συντελεσμένη ήδη βάναυση προσβολή στα ήθη και στον πολιτισμό της χώρας, πρέπει να βρει την άμεση απάντησή της τόσο στον ποινικό νόμο όσο και στη συνείδηση των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μπάιντεν για θάνατο Νασράλα: «Δικαιοσύνη για χιλιάδες Αμερικανούς, Ισραηλινούς και Λιβανέζους»

  Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 20:14 REUTERS/Mike Segar Τι δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν Share: Share via Facebook   Share via ...