Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Πρώτο ξεκαθάρισμα στη γαλλική Κεντροδεξιά

Πρώτο ξεκαθάρισμα στη γαλλική Κεντροδεξιά UPD

sarkozy-bruni.jpg

Ο Νικολά Σαρκοζί και η Κάρλα ΜπρούνιΑP Photo
Πρώτος γύρος σήμερα (Κυριακή) στη Γαλλία, των προκριματικών εκλογών της Κεντροδεξιάς για το προεδρικό χρίσμα. Μεταξύ των επτά υποψηφίων του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί», συμπεριλαμβάνεται ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν, οι πρώην υπουργοί Ζαν-Φρανσουά Κοπέ και Μπρινό λε Μερ, καθώς και ο Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν (εκπρόσωπος της υπερσυντηρητικής δεξιάς) και η (μόνη γυναίκα ανάμεσα σε έξι άνδρες) Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ.
Σημειώνεται ότι οι δύο υποψήφιοι που θα κερδίσουν τις περισσότερες ψήφους κατά τον σημερινό πρώτο γύρο των προκριματικών, θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 27 Νοεμβρίου. 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι «φαβορί» είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, ο οποίος έχει την υποστήριξη των κεντρώων, αλλά και ψηφοφόρων της Αριστεράς που επιθυμούν να εκτοπίσουν τον Νικολά Σαρκοζί. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες διαμορφώνεται ρεύμα υπέρ του «τρίτου ανθρώπου», του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν. Δημοσκόπηση της εταιρείας Opinionway δείχνει ότι στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών προηγείται ο Ζιπέ, αλλά για τη δεύτερη θέση ο Φιγιόν και ο Σαρκοζί βρίσκονται σε ισοπαλία.
Σύμφωνα με την Opinionway, στην πρόθεση ψήφου για τον δεύτερο γύρο -στον οποίο συμμετέχουν μόνο δύο υποψήφιοι- ο Φιγιόν προηγείται του Ζιπέ με 54% έναντι 46%, αν μπορέσει να ξεπεράσει τον Σαρκοζί. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο νέος ηγέτης της Κεντροδεξιάς έχει πιθανότητες να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές του 2017, απέναντι στην υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.
Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές: μέχρι τις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα - 6.00 ώρα Ελλάδας) είχαν ψηφίσει 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι (στο 70% των εκλογικών τμημάτων από τα συνολικά 10.228 τμήματα της χώρας). Σημειώνεται ότι στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού κόμματος το 2012, συμμετείχαν 2,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Οποιοσδήποτε Γάλλος πολίτης είχε το δικαίωμα να ψηφίσει  στις προκριματικές εκλογές, αφού καταβάλει δύο ευρώ και αφού υπογράψει μια διακήρυξη που θα τον δεσμεύει να συμμερίζεται «τις δημοκρατικές αρχές της Δεξιάς και του Κέντρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 30,2% η ΝΔ, πέμπτος (ξανά) ο ΣΥΡΙΖΑ - "Μάχη" Ανδρουλάκη-Διαμαντοπούλου, με τρίτο τον Δούκα στο ΠΑΣΟΚ

  Λίγο πάνω από το "ψυχολογικό όριο" του 30% τοποθετεί την εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας η νέα δημοσκόπηση της Metron A...