Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Στις κάλπες οι Κούρδοι, με πόλεμο απειλεί ο Ερντογάν

Στις κάλπες οι Κούρδοι, με πόλεμο απειλεί ο Ερντογάν UPD

erdogan-630.jpg

Ταγίπ Ερντογάν«Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μέσα στη νύχτα», προειδοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος | Pool photo via AP
«Θέλετε η περιφέρεια του Κουρδιστάν και οι κουρδικές περιοχές έξω από τη διοίκησή της να γίνουν ανεξάρτητο κράτος;»
Σε αυτό το ερώτημα απαντούν σήμερα οι Κούρδοι του Ιράκ, μία από τις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες χωρίς κράτος -παγκοσμίως ο αριθμός τους υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 30 εκατ.- που από τις 8 το πρωί προσέρχονται στις κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα που θα κρίνει την ανεξαρτησία τους.

Απειλές από την Τουρκία

Και ενώ εκείνοι αποφασίζουν εάν θα δώσουν με την ψήφο τους εντολή στον ηγέτη τους Μασούντ Μπαρζανί να διαπραγματευτεί την απόσχιση με τη Βαγδάτη, η Αγκυρα κλιμακώνει τις απειλές.
«Έχουμε σύνορα 911 χιλιομέτρων με τη Συρία. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τον σχηματισμό [τρομοκρατικών κρατών]. Οπως είπα και νωρίτερα, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μέσα στη νύχτα. Αυτό κάναμε στην επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη [στη Συρία]. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι σχετικά με το Ιράκ και τη Συρία. Τώρα κάνουμε ένα νέο βήμα, όπως όταν καθαρίσαμε την περιοχή των 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων του ISIL και τίποτα δεν θα μας εμποδίσει να το κάνουμε και στο Ιράκ».
Με τη φράση αυτή, σε ομιλία που έκανε σήμερα (Δευτέρα) στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν τούς απειλεί ευθέως με πόλεμο και με οικονομικό αποκλεισμό, διαμηνύοντας πως οι κυρώσεις έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν.
«Ήδη έχει αποκλειστεί η είσοδος προς το Ιράκ. Τα σύνορα θα κλείσουν τελείως. Εντός μιας εβδομάδας θα λάβουμε και άλλα μέτρα. Θα κλείσουμε και τις κάνουλες του πετρελαίου για να δούμε τότε η Διοίκηση του Βορείου Ιράκ πού θα πουλάει το πετρέλαιό της».
Ο Ερντογάν έχει ζητήσει από κάθε υπουργό να ετοιμάσει μια λεπτομερή αναφορά για πιθανά μέτρα που μπορούν να ληφθούν μέσα στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του καθενός και ήδη το υπουργικό συμβούλιο έχει αποφασίσει να κλείσει το συνοριακό πέρασμα Χαμπούρ, παγώνοντας τις εξαγωγές και την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν.
AP Photo/Khalid Mohammed
Λίγο νωρίτερα σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε ζωντανά από τουρκικά κανάλια, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπινιλί Γιλντιρίμ, επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας περί «παράνομου δημοψηφίσματος», το οποίο χαρακτήρισε εκ των προτέρων «άκυρο».  
Τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα όσον αφορά τον εναέριο χώρο και τα συνοριακά περάσματα και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα διαχειριστεί την κατάσταση με διάλογο με τη Βαγδάτη.
Φρόντισε να υπογραμμίσει ότι η στάση της Τουρκίας δεν στρέφεται κατά των Κούρδων του βορείου Ιράκ, λέγοντας μάλιστα ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται «να κηρύξει πόλεμο», απλώς παίρνει προληπτικά μέτρα στα σύνορά της.
Στο μεταξύ, η Τουρκία κατέβασε από τον πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών TurkSat όλα τα κανάλια που εκπέμπουν από το Ιρακινό Κουρδιστάν ως αντίδραση απέναντι στο δημοψήφισμα.  
Μέσα σε αυτό το κλίμα, o Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με το πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της οποίας συμφώνησαν να συναντηθούν στην Άγκυρα στις 28 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν μεταξύ άλλων και για το Κουρδικό. Την είδηση, δεν επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο. 

Έκλεισε τα σύνορα το Ιράν

Την ίδια ώρα το Ιράν έκλεινε τα χερσαία και αεροπορικά σύνορά του με το ιρακινό Κουρδιστάν και ο Μπαχράμ Γκασεμί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήριζε «έκνομο και παράνομο το δημοψήφισμα».
Χθες το Ιράν ανακοίνωσε τη διακοπή όλων των ιρανικών πτήσεων προς τα αεροδρόμια του Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια καθώς και όλων των πτήσεων που αναχωρούν από το ιρακινό Κουρδιστάν και διέρχονται από το Ιράν.
«Το Ιράν είναι προσηλωμένο στην εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και τη δημοκρατική ανέλιξη του Ιράκ και κάθε ενέργεια αντίθετη με τις αρχές αυτές (...) μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε όλους, ιδιαίτερα στους Κούρδους», δήλωσε ακόμη ο Γκασεμί.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Κυριακής με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί πρόσφερε εκ νέου την υποστήριξή του στη Βαγδάτη.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν υποστηρίζει πλήρως την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Ροχανί υπογραμμίζοντας την αντίθεση της Τεχεράνης σε κάθε ενέργεια που είναι αντίθετη με την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.
Το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν
Ωστόσο, χθες ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μπαρζανί τόνιζε ότι «μόνο μέσω του δημοψηφίσματος μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας» και υπογράμμιζε ότι θα επιδιώξει τη διενέργεια συνομιλιών με τη Βαγδάτη για να εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ο Μπαρζανί απέρριψε την ανησυχία των ισχυρών γειτόνων του Ιράκ -του Ιράν και της Τουρκίας- ότι το δημοψήφισμα θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή και δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τους νόμους για τα διεθνή σύνορα και δεν θα επιδιώξει να επαναχαράξει τα σύνορα της περιοχής.
«Μόνο η ανεξαρτησία μπορεί να ανταμείψει τις μητέρες των μαρτύρων μας», είπε υπενθυμίζοντας στη διεθνή κοινότητα τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Κούρδοι στον πόλεμο με το Ισλαμικό κράτος.
Παράλληλα, σήμερα, η ιρακινή βουλή ζήτησε να σταλεί στρατός στις αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ αυτών και το Κιρκούκ. 

Μόνο στο Κουρδιστάν το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος, δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν συνολικά 5.338.000 άτομα, εκ των οποίων τα 3.280.000 βρίσκονται στις τέσσερις επαρχίες του Ιρακινού Κουρδιστάν: Ερμπίλ, Ντουχόκ, Σουλεϊμανίγια και Χαλάμπτζα.
AP Photo
Περίπου 1.900.000 άλλοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις αμφιλεγόμενες περιοχές που διεκδικούνται και από το Ερμπίλ και από την Βαγδάτη, δηλαδή το Κιρκούκ, και τις επαρχίες Ντιγιάλα και Νινευί.
Στο δημοψήφισμα μπορούν να συμμετάσχουν, με ηλεκτρονική ψήφο, Κούρδοι της διασποράς (που υπολογίζονται σε 150.000) και αυτή η διαδικασία έχει αρχίσει από τις 23 Σεπτεμβρίου.
Όπως προέβλεπε η συμφωνία Σάικς- Πικό του 1916 (μεταξύ Γαλλίας- Βρετανίας, με τη συναίνεση της Ρωσίας), τα εδάφη τους μοιράστηκαν μεταξύ της Τουρκίας, του Ιράκ και της Συρίας.
Στο Ιράκ, οι Κούρδοι αποτελούν περίπου το 17-20% του πληθυσμού. Στην περιοχή του Κουρδιστάν από το 1991, μετά την εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, οι Κούρδοι απέκτησαν ημιαυτόνομη κυβέρνηση.
Το σύνταγμα του Ιράκ που ισχύει από το 2005 αναγνωρίζει το Κουρδιστάν ως ομόσπονδη περιφέρεια με το δικό της νομοθετικό σώμα και τις δικές της ένοπλες δυνάμεις, τους Πεσμεργκά.
Το σημερινό δημοψήφισμα θα γίνει μόνο στο Κουρδιστάν του Ιράκ και όχι στις γύρω χώρες.
Τον έλεγχο έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Δημοψηφίσματος που αποτελείται από εκπροσώπους των περισσοτέρων κομμάτων και προεδρεύεται από Μπαρζανί.
Το απόγευμα, διατάχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κιρκούκ, από την Ιρακινή κυβέρνηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΕΛΣΤΑΤ: 6 στις 10 επιχειρήσεις με μοναδικό εργαζόμενο τον ιδιοκτήτη τους

  Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο εκτός από τον ιδιοκτήτη...