Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Την πώληση τεσσάρων καλών μονάδων της ΔΕΗ ζητεί η Ε.Ε.

Η Ελλάδα χάνει και το ρεύμα!

Την πώληση τεσσάρων καλών μονάδων της ΔΕΗ ζητεί η Ε.Ε.

Μας παίρνουν και το ρεύμα σιγά-σιγά! Τις τρεις από τις τέσσερις αποδοτικότερες και πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ, επί των 14 συνολικά ενεργών λιγνιτικών μονάδων της, προτείνει προς πώληση η Κομισιόν.
Όπως διαβάζουμε στην έντυπη Καθημερινή, λίστα που τέθηκε σε γνώση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, περιλαμβάνει τις μονάδες 2 και 3 της Μεγαλόπολης ισχύος 255 MW και 256 MW αντίστοιχα με χρόνο ζωής το έτος 2025, τη Μελίτη 1 ισχύος 330 MW και χρόνο ζωής το 2040 και την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ ισχύος 450 MW. Σε σχέση με την ελληνική πρόταση, η λίστα διαφοροποιείται ως προς τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης που μπαίνουν σε αντικατάσταση των δύο μονάδων του Αμυνταίου, που η πλευρά της Κομισιόν δεν έκανε αποδεκτές.
Πιθανή υλοποίηση της πρότασης της DG Comp σημαίνει ότι μετά το 2020 το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ θα περιοριστεί στα 342 MW της 5ης Μονάδας του Αγίου Δημητρίου με διάρκεια ζωής μέχρι το 2040 και τα 660 MW της νέας υπό κατασκευήν μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Ολες οι υπόλοιπες μονάδες, για να λειτουργήσουν μετά το 2020, και η μονάδα 1 της Καρδιάς, μετά το 2019, απαιτούν επενδύσεις εκατομμυρίων που η ΔΕΗ δεν μπορεί να στηρίξει λόγω των προβλημάτων ρευστότητας.
Μέχρι στιγμής, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία. Η πλευρά της DG Comp φέρεται να μην επιδέχεται κάτι λιγότερο από αυτό που προτείνει ως προς τη σύνθεση των μονάδων και αυτό έγινε σαφές στον κ. Σταθάκη στις Βρυξέλλες. Η πλευρά της κυβέρνησης, από την άλλη, αξιολογεί, από τη μια, την υποχρέωση της χώρας στα συμφωνηθέντα στο μνημόνιο και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και, από την άλλη, τον κίνδυνο ενός αδιεξόδου που μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις για πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων. Από τις δηλώσεις που έκανε χθες στη Βουλή ο κ. Σταθάκης φαίνεται ότι η μοναδική «κόκκινη γραμμή» εξακολουθεί να είναι τα υδροηλεκτρικά και όχι η ποιότητα των λιγνιτικών μονάδων που θα διατεθούν σε τρίτους. «Η ΔΕΗ αντιμετώπιζε δύο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι η δέσμευση για πώληση λιγνιτικών μονάδων. Διαφοροποιούμαστε από τη “μικρή ΔΕΗ”.
Παράλληλα η ΔΕΗ στηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας. Αρα είναι στρατηγικό και ουσιαστικό που αφαιρέσαμε τα υδροηλεκτρικά», είπε ο κ. Σταθάκης απαντώντας σε επερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ. για την κατάσταση της ΔΕΗ και συμπλήρωσε: «Στα λιγνιτικά πρέπει να βρεθεί μια λύση με βάση τα τέσσερα κριτήρια της β΄ αξιολόγησης, δηλαδή να μη θίγει η βιωσιμότητα της εταιρείας, να είναι ανταγωνιστικά τα δύο κομμάτια. Αρα και στο κομμάτι αυτό υπάρχει δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε. Θα δείτε ότι θα γίνει ομαλά η διαδικασία και θα αποφέρει οφέλη στη ΔΕΗ». Ο κ. Σταθάκης απέφυγε να ενημερώσει τους βουλευτές για τις συζητήσεις που είχε στις Βρυξέλλες. «Εχει ανοίξει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Δεν θα σας αποκαλύψω τι ακριβώς συζητάμε τώρα, δώστε λίγο χρόνο να ολοκληρωθεί», είπε ο υπουργός, ο οποίος σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην υποχρέωση της χώρας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Κομισιόν.
Το βασικό επιχείρημα της DG Comp στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά είναι ότι η λίστα θα πρέπει να πληροί όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί στο μνημόνιο. «Η αποεπένδυση θα έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με τη λιγνιτική ισχύ της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε όρους απόδοσης και διάρκειας ζωής, αντικατοπτρίζοντας την έναρξη και τη λήξη λειτουργίας της λιγνιτικής ισχύος», αναφέρει χαρακτηριστικά η δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά και η οποία, κατά την DC Comp, δεν καλύπτεται από τη λίστα που της έχει υποβληθεί.
Σχόλιο: Γινόμαστε σιγά-σιγά μια χώρα χωρίς ενεργειακή αυτονομία, χωρίς έλεγχο στους εθνικούς υδάτινους πόρους, χωρίς ανεξάρτητο επικοινωνιακό δίκτυο, για ποια ανεξαρτησία μπορούμε να μιλάμε μετά; Έρχεται η στιγμή της τέλειας υποταγής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΕΛΣΤΑΤ: 6 στις 10 επιχειρήσεις με μοναδικό εργαζόμενο τον ιδιοκτήτη τους

  Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο εκτός από τον ιδιοκτήτη...