«Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε νέο πόλεμο»: Παρέμβαση Σεούλ στην κόντρα ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας
Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Πιονγκγιάνγκ, μετά και τις νέες απειλές που αντάλλαξαν οι δυο πλευρές, με τη Βόρεια Κορέα να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι της κήρυξαν τον πόλεμο, προειδοποιώντας παράλληλα με αντίμετρα.
Διαβάστε επίσης
Αφορμή στάθηκαν οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα, αλλά και η αποστολή αμερικανικών βομβαρδιστικών κοντά στις ακτές της, με την Πιονγκγιάνγκ να προειδοποιεί ότι θα λάβει «αντίμετρα» που θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και στην «κατάρριψη των στρατηγικών βομβαρδιστικών» των ΗΠΑ στο μέλλον.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Κανγκ Γκιάουνγκ-χα παρενέβη, καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να αποφύγει την περαιτέρω «κλιμάκωση» των εντάσεων, καθώς είναι πολύ πιθανό πως θα υπάρξουν «νέες προκλήσεις» από τη Βόρεια Κορέα.
«Είναι πολύ πιθανό ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε νέες προκλήσεις», προέβλεψε η επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας μετά τις τοποθετήσεις αυτές από μέρους της Πιονγκγιάνγκ.
«Είναι επιτακτικό εμείς, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, μαζί, να μπορέσουμε να χειριστούμε την κατάσταση (...) κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων ή στρατιωτικές συγκρούσεις που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν από λάθος και να εκτραπούν ταχύτατα» σε μια γενικευμένη σύρραξη, συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο ινστιτούτο μελετών Center for Strategic and International Studies.
Πηγή: REUTERS/Kim Hong-Ji
«Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε νέο πόλεμο», επέμεινε η Κανγκ.
Η υπουργός αναγνώρισε ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν μοιάζει να έχει επιτύχει προόδους, και μάλιστα αισθητά «ταχύτερες από ό,τι προβλεπόταν», στην προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. «Η Πιονγκγιάνγκ πλησιάζει ταχύτατα τον διακηρυγμένο σκοπό της», την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων ικανών να πλήξουν το έδαφος των ΗΠΑ, συμπλήρωσε η ίδια.
Σύμφωνα με την Κανγκ, η Βόρεια Κορέα «πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά» και «το πρώτο βήμα θα είναι να σταματήσει τις προκλήσεις». Η νοτιοκορεάτισσα πολιτικός κάλεσε να ασκηθεί η «μέγιστη» πίεση με την εφαρμογή κυρώσεων και την αξιοποίηση κάθε «διπλωματικού εργαλείου» για να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να πραγματωθεί ο σκοπός της «πλήρους, επαληθεύσιμης κι αμετάκλητης αποπυρηνικοποίησης» της κορεατικής χερσονήσου.
Η απάντηση των ΗΠΑ
Άμεση ήταν και η απάντηση της Ουάσινγκτον στις αιτιάσεις της Βόρειας Κορέας με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κατίνα Άνταμς, να τονίζει μιλώντας στο CNNi, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν κηρύξει πόλεμο στη Βόρεια Κορέα».
«Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», πρόσθεσε.
Επίσης, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος να στέλνουν οι ΗΠΑ αεροσκάφη στον διεθνή εναέριο χώρο: «Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να εξαπολύσει πυρά σε αεροσκάφη ή σε πλοία άλλων κρατών σε διεθνή εναέριο χώρο ή στη θάλασσα».
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ, ο οποίος σχολιάζοντας την πτήση αμερικανικών βομβαρδιστικών B-1B Lancer στον διεθνή εναέριο χώρο επάνω από τη θάλασσα ανατολικά των ακτών της Βόρειας Κορέας, υπογράμμισε: «Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε στον διεθνή εναέριο χώρο. Έχουμε το δικαίωμα να πετούμε εκεί».
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «ο αμερικανικός στρατός θα εξετάσει όλες τις επιλογές που έχει προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα φυλάξουμε τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας και την πατρίδα μας». Ωστόσο διευκρίνισε ότι εάν η Βόρεια Κορέα δεν σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες οι Ένοπλες Δυνάμεις «θα ενημερώσουν τον Πρόεδρο για τις επιλογές που υπάρχουν και κατόπιν θα ασχοληθεί ο ίδιος με το θέμα».
Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ο Ρόμπερτ Μάνινγκ επεσήμανε: Δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ο Πρόεδρος θα έχει στρατιωτικές επιλογές και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Μας αφήνουν αδιάφορους (οι δηλώσεις) και είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε, πρόσθεσε.
Κίνα: Επικίνδυνη ρητορική
Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Λιου Τζιεγί τόνισε στο πρακτορείο Reuters, ότι η κλιμάκωση στη ρητορική μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ γίνεται πολύ επικίνδυνη, σημειώνοντας ότι η μόνη λύση είναι οι διαπραγματεύσεις.
Θέλουμε η κατάσταση να ηρεμήσει. Γίνεται πολύ επικίνδυνη και αυτό δεν συμφέρει κανέναν, επισήμανε ο Λιου. «Ελπίζουμε, πραγματικά, ότι οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα θα αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στην κορεατική χερσόνησο...Η εναλλακτική είναι μια καταστροφή», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου