Ισπανία: Κλειστά χιλιάδες εκλογικά τμήματα - Αποφασισμένοι να ψηφίσουν οι Καταλανοί
Καίριο «χτύπημα» κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που θα διενεργηθεί την Κυριακή, κατάφερε η Μαδρίτη, καθώς, όπως ανακοίνωσε η κεντρική κυβέρνηση, διέλυσε την οργάνωση του απαγορευμένου δημοψηφίσματος κλείνοντας το εκλογικό κέντρο πληροφορικής και περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα που θα χρησιμοποιούνταν στην διαδικασία. Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης περιφέρειας Κάρλες Πουτζεμόντ, σε συνέντευξή του, όμως τόνισε πως οι Καταλανοί δεν θα απαρνηθούν τα δικαιώματά τους, ενώ την ίδια ώρα, χιλιάδες Ισπανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ της ενότητας της χώρας.
Οι καταλανικές αρχές παραμένουν αποφασισμένες να οργανώσουν την ψηφοφορία παρά την απαγόρευσή της από τη δικαιοσύνη, έπειτα από χρόνια σύγκρουσης με τη συντηρητική κυβένηση του Μαριάνο Ραχόι, που αρνείται να αφήσει αυτή την πλούσια περιφέρεια της βορειοανατολικής Ισπανίας να αποφασίσει μόνη για το μέλλον της.
Η περιφερειακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει χθες Παρασκευή πως 2.315 εκλογικά τμήματα θα είναι ανοικτά για τους 5,3 εκατ. ψηφοφόρους της Καταλονίας.
Ισπανική κυβερνητική πηγή δήλωσε πως, από το σύνολο αυτό, περισσότερα από τα μισά σχολεία έχουν σφραγιστεί απο την αστυνομία, η οποία θα απομακρύνει όποιους αποπειραθούν να ψηφίσουν. Λιγότερα από το ένα δέκατο των σχολείων έχουν καταληφθεί ειρηνικά από γονείς, σύμφωνα με την πηγή, η οποία διευκρίνισε πως η αστυνομία θα επιτρέψει στους καταληψίες να βγουν απ' αυτά, όμως κανείς δεν θα μπορει να μπει.
Τα υπό κατάληψη εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο είναι κυρίως σχολεία και σε μερικές περιπτώσεις πολιτιστικά κέντρα. Μέσα σ' αυτά βρίσκονται γονείς μαθητών με τα παιδιά τους.
Ταυτόχρονα η Πολιτοφυλακή επενέβη στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της περιφερειακής κυβέρνησης και έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή «ονλάιν ψηφοφορίας σε μια ιστοσελίδα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μιγιό.
«Είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πως αύριο θα συμβεί κάτι, όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν θα είναι ένα δημοψήφισμα», διαβεβαίωσε ο Μιγιό.
Ο Ζόρντι Σάντσες, πρόεδρος μιας από τις οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC), υποστήριξε σε μήνυμά του στο Twitter πως ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι «δεν θα ήταν αποτυχία, με δεδομένη τη κρατική «καταστολή».
Οι 7,5 εκατομμύρια Καταλανοί είναι χωρισμένοι σχεδόν στη μέση σε υποστηρικτές και αντιπάλους της ανεξαρτησίας.
Ειρηνικές καταλήψεις άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής σε δεκάδες σχολεία, με στόχο να παραμείνουν ανοικτά ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν αύριο ως εκλογικά τμήματα.
Οι γονείς μαθητών κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να οργανώνουν εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως πικ-νικ. Η καταλανική αστυνομία επισκέπτεται τις ομάδες που έχουν καταλάβει τα σχολεία για να τις ενημερώσει ότι πρέπει να αποχωρήσουν πριν από τις 06:00 (07:00 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής.
Η κεντρική κυβέρνηση έστειλε περίπου 10.000 αστυνομικούς ως ενισχύσεις στην Καταλονία. Οι αστυνομικοί έχουν ωστόσο λάβει εντολή να μην καταφύγουν στη βία.
(REUTERS/Yves Herman)
Πουτζεμόντ: Δεν θα απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας
Την ίδια ώρα, ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας Πουτζεμόντ διαβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο πως ο ίδιος και οι υποστηρικτές του δεν θα απαρνηθούν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και πως θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία παρά την αντίθεση της ισπανικής κυβέρνησης, ανάμεσα στην οποία και τον ίδιο ζήτησε ωστόσο να υπάρξει μια «μεσολάβηση»
«Αυτό που δεν θα συμβεί, είναι να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας... Η κυβέρνηση έχει προβλέψει τα πάντα για να διεξαχθούν όλα με ομαλό τρόπο», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζεμόντ.
Ο πρόεδρος της Καταλονίας ζήτησε επίσης να υπάρξει μια μεσολάβηση στη σύγκρουση που τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Μαδρίτη.
«Οφείλουμε να εκφράσουμε τη σαφή βούληση να έχουμε μια μεσολάβηση όποιο κι αν είναι το σενάριο, είτε κερδίσει το ναι είτε το όχι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
(REUTERS/Juan Medina)
Στους δρόμους υπέρ της ενότητας οι Ισπανοί
Xιλιάδες Ισπανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ της ενότητας της χώρας το Σάββατο.
Στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Θιμπέλες όπου βρίσκεται η δημαρχία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έπειτα από έκκληση μιας συντηρητικής οργάνωσης, του Ιδρύματος για την υπεράσπιση του ισπανικού έθνους (Denaes), διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Κρατώντας την εθνική κόκκινη-κίτρινη-κόκκινη σημαία ή φορώντας την σαν κάπα στους ώμους, φώναζαν «η Καταλονία είναι μέρος της Ισπανίας» και ποδοσφαιρικά ρεφρέν όπως «είμαι Ισπανός, Ισπανός, Ισπανός».
Μερικοί φώναζαν μάλιστα «ο Πουτζεμόντ στη φυλακή». Ο Κάρλες Πουτζεμόντ προεδρεύει της αυτονομιστικής περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, η οποία αψηφά την κυβέρνηση και την ισπανική δικαιοσύνη διεξάγοντας αύριο αυτό το απαγορευμένο ως αντισυνταγματικό δημοψήφισμα.
(REUTERS/Sergio Perez)
Στη Βαρκελώνη, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι που κρατούσαν ισπανικές σημαίες διαδήλωσαν το πρωί μπροστά από το μέγαρο της Ζενεραλιτάτ, της καταλανικής κυβέρνησης που οργάνωσε το δημοψήφισμα.
«Δεν κάνουμε τίποτα και θα βρεθούμε με ένα μεγάλο πρόβλημα, επειδή ανεβαίνει αληθινά η δύναμη των εθνικιστών (Καταλανών). (...) Το κράτος πρέπει να κάνει πολιτική, να πείσει για τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στο να μείνουμε ενωμένοι, αντί να περνάει τον χρόνο του επαναλαμβάνοντας ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ηγέτης στην Ισπανία», είπε ο Ραφαέλ Καστίγιο, ένας 59χρονος μηχανικός που φορούσε γύρω από τον λαιμό του ένα κασκόλ με τα χρώματα της Ισπανίας και συμμετείχε στη συγκέντρωση της Μαδρίτης.
(REUTERS/Sergio Perez)
«Δεν έπρεπε να φθάσουμε εδώ. Φθάσαμε σ' ένα σημείο χωρίς επιστροφή», ανέφερε δίπλα του ο Φερνάντο Θεπέντα, 58 ετών, μηχανικός, ο οποίος φορούσε ένα μπλουζάκι που έχει τυπωμένο το άρθρο 1.2 του ισπανικού Συντάγματος: «Η εθνική κυριαρχία ανήκει στον ισπανικό λαό, από τον οποίο πηγάζουν οι εξουσίες του κράτους».
Διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας πραγματοποιήθηκαν επίσης στη νότια Ισπανία, στη Σεβίλλη και τη Μάλαγα, το Αλικάντε και τη Βαλένθια (νοτιοανατολικά), το Σανταντέρ και το Βαγιαδολίδ (βόρεια) και στη Γαλικία, στο Σαντγιάγκο ντε Κομποστέλα και τη Λα Κορούνια (βορειοδυτικά). Σ' αυτή την τελευταία περιοχή πραγματοποιήθηκαν επίσης μικρές συγκεντρώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος, όπως και στη Μαδρίτη.
(REUTERS/Sergio Perez)
(REUTERS/Sergio Perez)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου