Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Η απειλή σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας κρέμεται πάνω από τη Συρία

Η απειλή σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας κρέμεται πάνω από τη Συρία

OMAR SANADIKI / REUTERS
Η προοπτική μιας δυτικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με τη Ρωσία συνεχίζει να κρέμεται πάνω από τη Μέση Ανατολή την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις πως επίκειται κάποια αμερικανική επίθεση.
Ειδικοί στα χημικά όπλα μεταβαίνουν στη Συρία προκειμένου να διερευνήσουν μια φερόμενη επίθεση με χημικά από κυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη της Ντούμα, η οποία εκτιμάται πως είχε αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους. Δύο ημέρες πριν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως πύραυλοι «έρχονταν», σε αντίποινα για εκείνη την επίθεση.
Οι σύμμαχοι του Σύριου προέδρου Άσαντ την Παρασκευή απέδιδαν την ευθύνη για την κρίση όχι σε αυτόν, αλλά στον Τραμπ.
Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβόρκοβιτς δήλωσε πως οι διεθνείς σχέσεις δεν θα έπρεπε να εξαρτώνται από την πρωινή διάθεση κάποιου, σε μια εμφανή αναφορά στα tweets του Τραμπ.
«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στο τι κάποιος στην άλλη άκρη του ωκεανού έχει στο κεφάλι του το πρωί. Δεν μπορούμε να παίρνουμε τέτοια ρίσκα» είπε ο Ντβόρκοβιτς, μιλώντας σε ένα φόρουμ.
Η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση να μην επιτεθεί εναντίον του Άσαντ, ο οποίος στηρίζεται και από το Ιράν, και τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για μια χημική επίθεση στη Ντούμα, πόλη κοντά στη Δαμασκό η οποία ελεγχόταν από τους αντικαθεστωτικούς μέχρι αυτόν τον μήνα.
Ο Βασίλι Νεμπένζια, πρεσβευτής της Μόσχας στον ΟΗΕ, είπε πως δεν «δεν μπορεί να αποκλείσει» τον πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. «Η άμεση προτεραιότητα είναι να αποτρέψουμε τον κίνδυνο του πολέμου» είπε σε δημοσιογράφους. «Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει σημείο χωρίς επιστροφή».
Ο σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, επικεφαλής της, υποστηριζόμενης από το Ιράν, Χεζμπολάχ, είπε στην al Joumhouria του Λιβάνου: «Οι συνθήκες δεν υποδεικνύουν σε ολοκληρωτικό πόλεμο...εκτός και αν ο Τραμπ και ο Νετανιάχου τα χάσουν εντελώς».
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν προβεί σε δηλώσεις στήριξης προς την Ουάσινγκτον, αλλά δεν έχουν εμφανιστεί ξεκάθαρα στρατιωτικά σχέδια.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έλαβε την υποστήριξη από τους υπουργούς της την Πέμπτη για δράση η οποία δεν προσδιορίστηκε μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για την αποτροπή της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από τη Συρία. Ο Τραμπ επίσης αναμενόταν να μιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε την Πέμπτη πως η Γαλλία είχε αποδείξεις πως η συριακή κυβέρνηση δεν πραγματοποίησε την επίθεση στη Ντούμα και θα αποφάσιζε εάν θα χτυπούσε όταν συγκέντρωνε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ένα βήμα πριν την απάντηση του Ισραήλ και το άνοιγμα της «πύλης της Κολάσεως» στη Μέση Ανατολή- Aυτές είναι οι δυνάμεις που παρατάσσονται

  α Το μεγάλο ερώτημα στην διεθνή κοινότητα είναι το πόσους πυραύλους έχει ακόμα το Ιράν Το Ιράν μετά τις επιθέσεις του Απριλίου έκανε ένα α...