Τι λένε από το ΥΠΕΘΑ για τις μεταφορές προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την κατάταξη νεοσυλλέκτων
Αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θύμιζαν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι από τις 19 Δεκεμβρίου 2017 αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ είχαν γνωστοποιήσει ότι στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, η ΑΣΔΕΝ επρόκειτο να αναβαθμιστεί σε Διοίκηση Αρχιπελάγους με διακλαδικό επιτελείο και διοικητή κυρίως από το Στρατό Ξηράς. Ο επιχειρησιακός έλεγχος -σημείωναν τότε- θα ανήκει στο ΓΕΕΘΑ ενώ η 1η Στρατιά μετεξελίσσεται στο σχηματισμό που διαθέτουν τα άλλα δύο Όπλα, δηλαδή το Αρχηγείο Στόλου και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.
Ακόμη οι ίδιες πηγές έλεγαν στο τέλος του προηγούμενου έτους ότι η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων ως πρόταση της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων προς την πολιτική ηγεσία της χώρας στοχεύει στην κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων, στην περαιτέρω αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας και στη μείωση του κόστους συντήρησης μονάδων, εντάσσοντας στο πλαίσιο αυτό τη σύμπτυξη μονάδων που εξελίσσεται σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων. Το θέμα ”κολλάει” ανέκαθεν στις τοπικές κοινωνίες είχαν παρατηρήσει.
Είχε ακολουθήσει, ένα μήνα μετά, στις 20 Ιανουαρίου 2018, συνέντευξη του τότε αναπληρωτή υπουργού Εθνικής ’Αμυνας Δημήτρη Βίτσα (στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ). Ο κ. Βίτσας αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και στο κλείσιμο στρατοπέδων είχε σχολιάσει ότι «στόχος μας είναι να δυναμώσουμε στα νησιά, στον Έβρο και τις παραμεθόριες περιοχές την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα».
Είχε διευκρινίσει δε, ότι «επειδή θα υπάρχει και κάποια ανησυχία σε τοπικές κοινωνίες, εμείς έχουμε ξεκάθαρο ότι κάνοντας κάτι δημιουργούμε και ισοδύναμο για την τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα, στην Καλαμάτα ο σχεδιασμός μας προβλέπει η Αεροπορική Βάση να γίνει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών. Η Καλαμάτα, ο Βόλος και άλλες πόλεις θα ευνοηθούν», είχε προσθέσει. Η οριστική απόφαση, είχε επισημάνει, θα ληφθεί «τις μέρες που έρχονται μετά από ένα έτος συζήτησης. Κάποιοι εμφανίζονται ότι τώρα το μάθανε», είχε τονίσει περαιτέρω.
Ενώ σε άλλη συνέντευξη του Δ. Βίτσα (στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 9,89) είχε επισημανθεί ότι με τη νέα διάταξη θα ενισχυθούν σε επίπεδο λειτουργικότητας, κατά κύριο λόγο τα σύνορα. Οι στρατιώτες θα παρουσιάζονται, αντί στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων, σε βασικούς σχηματισμούς όπως γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου, κατά κύριο λόγο, στα νησιά, τον Έβρο, όλη τη Θράκη και την παραμεθόριο περιοχή της Μακεδονίας.
Σημειώνεται τέλος ότι στις 13 και 14 Μαρτίου ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής είχε πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις σε Σημεία Υποδοχής Οπλιτών Θητείας της ζώνης ευθύνης του Γ′ και του Δ′ Σωμάτων Στρατού. Ειδικότερα είχε επισκεφθεί το Σημείο Υποδοχής Οπλιτών Θητείας (ΣΥΠΟ), της 30ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού (30 Μ/Κ ΤΑΞ - «ΤΟΜΟΡΙΤΣΑ»), στην περιοχή του Διδυμοτείχου και τα ΣΥΠΟ, της 8ης και της 9ης μηχανοποιημένες Ταξιαρχίες, στην περιοχή των Ιωαννίνων και των Γρεβενών αντίστοιχα. Ο Αρχηγός ΓΕΣ διαπίστωσε την εύρρυθμη λειτουργία των ΣΥΠΟ, ενός θεσμού που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο Στρατό Ξηράς, και καλωσόρισε τους νεοσύλλεκτους οπλίτες θητείας στην στρατιωτική «οικογένεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου