Δημοσκόπηση ΑLCO για το News 24/7: Στο 4,7% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζεται το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με έρευνα της ALCO. Υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των αναποφάσιστων. Με ρεαλισμό και ωριμότητα αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Σκάνδαλο και όχι σκευωρία πίσω από τις υποθέσεις της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ "βλέπουν" 2 στους 3 πολίτες
Ελαφρώς μειωμένη ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται στη δημοσκόπηση της Alco για το Νews 24/7 που διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 11-16 Απριλίου, με τη διαφορά να περιορίζεται στις 4,7 μονάδες έναντι 4,9 τον Φεβρουάριο του 2018, στην αντίστοιχη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 21,4% - ακριβώς το ίδιο ποσοστό που εμφανιζόταν και στην προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση της ίδιας εταιρίας – ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται κατά 0,2% και φθάνει στο 16,7% του δείγματος.
Ποσοστό πάνω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης συγκεντρώνουν η Χρυσή Αυγή(6%), το Κίνημα Αλλαγής(5,4%) και το ΚΚΕ(5,3%), ενώ κάτω από το όριο που προβλέπεται για είσοδο στη Βουλή βρίσκονται τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Ενωσης Κεντρώων, της Λαϊκής Ενότητας (που ωστόσο εμφανίζεται να ενισχύει το ποσοστό της από 2% τον Φεβρουάριο σε 2,5%) και της Πλεύσης Ελευθερίας(1,3%).
Σταθερά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά της απροσδιόριστης ψήφου, (με ένα μεγάλο μέρος των “αναποφάσιστων” να προέρχεται – σύμφωνα με την έρευνα – από πολίτες που επέλεξαν το ΣΥΡΙΖΑ το 2015), επιβεβαιώνοντας την ρευστότητα της εικόνας που αποτυπώνει η δημοσκόπηση, αφού η τελική επιλογή του ενός στους τρεις ψηφοφόρους (ποσοστό 31,9%) αποτελεί, προφανώς, κρίσιμη παράμετρο για τη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη, σε όλα τα επίπεδα.
Στο ερώτημα αν οι πολίτες θεωρούν καλό για τη χώρα να γίνουν βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2018 απαντούν:
“Ρεαλιστική” αντίληψη για το Σκοπιανό
Στα σημαντικά συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, καταγράφεται η διαμόρφωση “ρεαλιστικής” αντίληψης σε σχέση με το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καθώς οι ερωτηθέντες στην πλειοψηφία τους (ποσοστό 50%) θεωρούν ότι τα ελληνικά συμφέροντα υπηρετούνται από μία κοινά αποδεκτή λύση και όχι από το ισχύον καθεστώς (32%).
Παράλληλα, ένας στους δύο περίπου (ποσοστό 51%) εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να οδηγήσει σε όνομα του γειτονικού κράτους χωρίς τη λέξη «Μακεδονία».
Οσμή σκανδάλων
Οι δύο στους τρεις ερωτηθέντες (ποσοστό 65%) θεωρούν ότι υποθέσεις που συζητήθηκαν τον τελευταίο καιρό (Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ) συνιστούν σκάνδαλα, στα οποία υπάρχει εμπλοκή και πολιτικών προσώπων.
Το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι πρόκειται για σκευωρία της κυβέρνησης, προκειμένου να πλήξει πολιτικούς της αντιπάλους, περιορίζεται στα επίπεδα του 16%.
Αυτό δεν σημαίνει, προφανώς, ότι η κοινωνία θεωρεί πως η εμπλοκή αφορά το σύνολο των πολιτικών προσώπων που έχουν αναφερθεί.
Σημαίνει, ωστόσο, ότι οι πολίτες “βλέπουν” εμπλοκή για κάποια από τα πολιτικά πρόσωπα, που βρίσκονται στο στόχαστρο.
Οι συγκρίσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και Τσίπρα-Μητσοτάκη
Στη δημοσκόπηση της Alco αποτυπώνεται ακόμη η αντίληψη (σε ποσοστό 44%) ότι μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα απέδιδε σε γενικές γραμμές τα ίδια αποτελέσματα με τη σημερινή.
Εκείνοι που πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πήγαιναν χειρότερα, είναι περισσότεροι από εκείνους που δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα.
Η αντίληψη αυτή, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέχει από τη διαμόρφωση ισχυρού κλίματος θετικών προσδοκιών στην κοινωνία – τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο.
H ταυτότητα της έρευνας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου