Σάββατο 14 Απριλίου 2018

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Βαθαίνει τον διεθνή διχασμό η επίθεση στη Συρία LIVE

Βαθαίνει τον διεθνή διχασμό η επίθεση στη Συρία LIVE

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία πραγματοποίησαν τα ξημερώματα συντονισμένα πλήγματα στη Συρία εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. 
Οι τρεις δυνάμεις υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση έπληξε στόχους όπου φυλάσσονταν χημικά όπλα και είχε σκοπό να αποτραπεί οποιαδήποτε επίθεση με τέτοιου είδους όπλα στο μέλλον.
Ωστόσο, για την επίθεση δεν υπήρξε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις 6 το απόγευμα ύστερα από αίτημα του Βλ. Πούτιν.
Η Δαμασκός καταγγέλλει τη «βάρβαρη και βάναυση επίθεση», η οποία -σύμφωνα με τον Άσαντ- «θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα της Συρίας να πολεμήσει και να συντρίψει την τρομοκρατία σε κάθε σημείο».
Προειδοποιούν για συνέπειες Ρωσία και Ιράν. 
Οι επιθέσεις δεν βοηθούν στην επίλυση της κρίσης, το πρώτο σχόλιο από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.


Με τι πρόταση προσέρχεται η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας (17:36)

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Vassily Nebenzia | AP Photo/Mary Altaffer
Η Μόσχα προτείνει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. συνεδριάζει στις 6 το απόγευμα) να καταδικάζει «την επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συρίας που παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε απαράδεκτες και παράνομες τις ενέργειες των χωρών της Δύσης στη Συρία.

Ο χάρτης των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον της Συρίας (17:22)

Χάρτης
Το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα και τον χάρτη των επιθέσεων. 

Στη δημοσιότητα βίντεο για τις επιθέσεις από το Αμερικανικό Πεντάγωνο (17:18)

Ένταση στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη (17:14)

Μικροεπεισόδια που δεν έλαβαν διαστάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια συμβολικού αποκλεισμού του αμερικανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη λίγο μετά την πορεία στο κέντρο της πόλης ενάντια στην επέμβαση στη Συρία. Στη διάρκεια του επεισοδίου έγινε και χρήση χημικών.
  • Σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, που είχε ως αφετηρία το άγαλμα του Βενιζέλου, κάλεσε τα μέλη της η Κομματική Οργάνωση Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Κάλεσμα είχαμε και από τη Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης (ΛΑΕ), μαζί με άλλες αριστερές οργανώσεις.
  • Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Επιτροπή Ειρήνης για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), καλώντας τους πολίτες να βγουν στον δρόμο ενάντια στον πόλεμο.

Δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών (17:12)

«Η Συρία χρειάζεται απεγνωσμένα μια διαρκή εκεχειρία, την οποία θα σέβονται όλες οι πλευρές και η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη πολιτικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων»
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν
«Η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη. Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης. Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί συζήτηση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο»
Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου 
«Ό,τι συνέβη τις τελευταίες ημέρες στη Συρία πάει πέρα από τις συχνές παραβιάσεις της εκεχειρίας. Η απάντηση τις φρικαλεότητες αυτές είναι νόμιμη και αναλογική»
Μαριάνο Ραχόι, πρωθυπουργός της Ισπανίας
«Ήταν μια περιορισμένη και στοχευμένη ενέργεια με στόχο να πληγεί η ικανότητα παρασκευής και διάδοσης χημικών. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει η αρχή για κλιμάκωση της κρίσης»
Πάολο Τζεντιλόνι, υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας

«Το χτύπημα κατά του συριακού καθεστώτος που χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον αμάχων ήταν αναπόφευκτο»
Αντρέι Μπάμπις, υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τσεχίας

Τι υποστηρίζει το Αμερικανικό Πεντάγωνο (16:45)

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο:
► Δεν επιδιώκεται ανατροπή του Άσαντ ούτε κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων.
► Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ήταν επιτυχείς και κατέστρεψαν κάθε στόχο που είχε εγκλωβιστεί.
► Δόθηκε ένα συνολικό και ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση της Συρίας και υπήρξε αποτρεπτική δράση για το ενδεχόμενο νέας χρήσης χημικών όπλων.
► Τα πλήγματα ήταν ακριβή, καταιγιστικά και αποτελεσματικά και πήγαν πίσω για χρόνια το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας.
► Τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ήταν αναποτελεσματικά σε μεγάλο βαθμό.
► Δεν εντοπίστηκε κάποια στρατιωτική αντίδραση στη Συρία μετά την πραγματοποίηση των βομβαρδισμών.
► Το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας είναι μεγαλύτερο από τους τρεις στόχους που επλήγησαν σήμερα, ωστόσο αποδυναμώθηκε το σύστημα παραγωγής χημικών όπλων.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπ. Εξωτερικών (16:22)

Υπουργείο Εξωτερικών
«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων και στηρίζει τις προσπάθειες για την εξάλειψή τους. 
Η διεθνής κοινότητα οφείλει να διερευνήσει διεξοδικά κάθε σχετικό περιστατικό και οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
Παράλληλα, στόχος της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παραμείνει η προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής και βιώσιμης λύσης στη Συρία, που θα τερματίσει τον πόλεμο και θα αποκαταστήσει την ειρήνη στη χώρα και την περιοχή. Που θα επιτρέψει την επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων στις εστίες τους και που θα προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων όλων των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων. 
Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε άμεσα στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και στην ενίσχυση των προσπαθειών για την κατάπαυση του πυρός και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους βαλλόμενους πληθυσμούς. 
Η διπλωματία πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και να συνεχισθούν οι προσπάθειες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.»

Βίντεο από τη «συμμαχική» επίθεση (16:09)

Ντ. Τραμπ: Αποστολή εξετελέσθη! (15:40)

Στο πρώτο του tweet μετά την επίθεση ο Αμερικανός πρόεδρος γράφει:
Μια τέλεια εκτελεσθείσα επιδρομή χθες βράδυ. Ευχαριστώ τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη σοφία τους και τη δύναμη του πολύτιμου στρατού τους. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Αποστολή εξετελέσθη!
Είμαι τόσο περήφανος για τον σπουδαίο στρατό μας που σύντομα θα είναι -όταν ξοδευτούν τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη εγκριθεί- ο καλύτερος που είχε ποτέ η χώρα μας. Δεν θα υπάρξει τίποτα, ούτε κανένας, που να μπορεί να μας πλησιάσει!

Στις 18:00 συνεδριάζει εκτάκτως το Σ.Α. του ΟΗΕ (15:19)

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει στις 6 το απόγευμα, ύστερα από σχετικό αίτημα του Ρώσου προέδρου, Βλ. Πούτιν.
Θυμίζουμε ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Βρετανία υποστηρίζουν ότι η επιχείρησή τους στη Συρία έπληξε στόχους όπου φυλάσσονταν χημικά όπλα και είχε σκοπό να αποτραπεί οποιαδήποτε επίθεση με τέτοιου είδους όπλα στο μέλλον.
Ωστόσο, για την επίθεση δεν υπήρξε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συνεχίζεται η έρευνα για το αν έγινε χρήση χημικών (15:08)

Το κτίριο του Οργανισμού στη Χάγη | AP Photo/Peter Dejong
Ο Οργανισμός για την Πρόληψη των Χημικών Όπλων (OPCW) συνεχίζει σήμερα την αποστολή του στη Συρία για να διερευνήσει τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα την περασμένη εβδομάδα.
Αξιωματούχοι από τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν υποστηρίζουν ότι οι σημερινές δυτικές αεροπορικές επιδρομές σχεδιάστηκαν για να εκτροχιάσουν την έρευνα του OPCW.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η επίθεση στην Ντούμα έγινε με τη βοήθεια των δυτικών δυνάμεων.

Το Ισραήλ κλείνει τον εναέριο χώρο στα υψίπεδα του Γκολάν (14:52)

Το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο πάνω από τα υψίπεδα του Γκολάν, ανατολικά του ποταμού Ιορδάνη.
Ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός μέχρι τα τέλη Απριλίου, με τις αεροπορικές εταιρείες να έχουν ενημερωθεί ότι δεν τους επιτρέπεται να πετάξουν στην περιοχή σε απόσταση άνω των 5.000 ποδών.

Σοκαριστική η έκθεση της Γαλλίας για τα χημικά στην Ντούμα (14:25)

Οι Γάλλοι αποχαρακτήρισαν και έδωσαν στη δημοσιότητα την έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών για την επίθεση με χημικά στην Ντούμα σημειώνοντας ότι βασίστηκε σε πηγές που είναι γενικώς διαθέσιμες και σε «αξιόπιστες πληροφορίες».
Αναφέρει ότι με βάση αυτά τα στοιχεία κατέληξε η κυβέρνηση στο συμπέρασμα ότι η επίθεση στην Ντούμα έγινε από καθεστωτικές δυνάμεις.
Μπορείτε να δείτε την έκθεση ΕΔΩ (σ.σ. περιλαμβάνει ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ φωτογραφίες).
Το επιχείρημα της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας για τις επιδρομές στη Συρία είναι ότι θα πρέπει να αποτραπεί οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση με χημικά όπλα κατά αμάχων από το καθεστώς Άσαντ και στο πλαίσιο αυτό προσπαθούν να αποδείξουν ότι έγινε χρήση χημικών κατά την επίθεση στην Ντούμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε απόφαση για την επιχείρηση στη Συρία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επτά χρόνια μαρτυρίου για τον συριακό λαό (14:07)

Εκτός... γραμμής ο στρατηγός (14:04)

Ένα από τα πιο άγαρμπα «κοψίματα» σε ζωντανό τηλεοπτικό χρόνο έκανε παρουσιάστρια βρετανικής εκπομπής του Sky News.
Καλεσμένος της εκπομπής (σ.σ. έγινε πριν από τα αεροπορικά χτυπήματα) ήταν ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζόναθαν Σο, πρώην επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ.
Ο έμπειρος στρατιωτικός «τόλμησε» να πει ότι ο Άσαντ νικάει στη Συρία και δεν έχει συμφέρον να πραγματοποιήσει επίθεση με χημικά όπλα και αυτό που εισέπραξε ήταν ένα μεγαλοπρεπές «κόψιμο» από την εκπομπή.
«Συγγνώμη έχουμε κι άλλον που περιμένει, θα πρέπει να σταματήσουμε εδώ», είπε η παρουσιάστρια προς τον αποσβολωμένο πρώην στρατιωτικό.

Επικοινωνία Ερντογάν - Μέι (13:59)

Τερέζα Μέι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, μεταδίδει η Daily Sabah.
Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στην Τερέζα Μέι τη σημασία μη περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στη Συρία.
Σημείωσε, επίσης, ότι «η αιματοχυσία του καθεστώτος τόσο μέσω χημικών όσο και μέσω συμβατικών όπλων θα πρέπει να τερματιστεί» και προέκρινε την πολιτική λύση ως τον μόνο τρόπο για διαρκή ειρήνη και ηρεμία για τον συριακό λαό.

Αυτοσυγκράτηση συστήνει ο γ.γ. του ΟΗΕ (13:53)

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του παγκόσμιου οργανισμού να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση.
 

Προειδοποίηση Ροχανί για περισσότερη καταστροφή (13:44)

Δηλώσεις του προέδρου του Ιράν, Χασάν Ροχανί, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasmin News.
Τέτοιες επιθέσεις δεν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα, αλλά προκαλούν μόνο περισσότερη καταστροφή. Οι Αμερικανοί μέσω τέτοιων επιθέσεων επιδιώκουν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στην περιοχή

Με γαλλικά Mirage και Rafale η επίθεση (13:11)

Γαλλικά Mirage και Rafale μαζί με τέσσερις πολεμικές φρεγάτες συμμετείχαν στην επίθεση, δήλωσε στο Reuters πηγή της γαλλικής προεδρίας.
Αν και από αέρος η επιχείρηση τελείωσε, ο στρατός είναι έτοιμος να ενεργήσει κατόπιν αιτήματος, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Απογείωση μαχητικού Dassault Rafale από τη βάση Saint Didier στην ανατολική Γαλλία για τη Συρία

Συνεδριάζει το απόγευμα το ΝΑΤΟ (12:59)

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) -το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ- θα συνεδριάσει το απόγευμα για τις αεροπορικές επιδρομές.
«Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενημερώσουν τους Συμμάχους για τις ενέργειες που έγιναν στη Συρία«, γνωστοποίησε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Η συνεδρίαση των 29 πρεσβευτών του ΝΑΤΟ αναμένεται ν’ αρχίσει γύρω στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).

Κατασπαράσσοντας τη Συρία: σκίτσο του Κάρλος Λατούφ (12:51)

Φωτογραφίες «δείχνουν την καταστροφή πυραύλων στη Χομς» (12:37)

Τις εικόνες προέβαλε το καθεστωτικό δορυφορικό δίκτυο Al-Ikhbariyah al-Suriyah και υποτίθεται ότι δείχνει περιοχή έξω από τη Χομς.
Οι Ρώσοι υποστήριξαν ότι σημαντικός αριθμός «συμμαχικών» πυραύλων καταστράφηκαν από το συριακό σύστημα αεράμυνας. 
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, οι γαλλικές δυνάμεις εκτόξευσαν 12 πυραύλους, πρώτα από τις φρεγάτες στη Μεσόγειο και στη συνέχεια από τα μαχητικά που απογειώθηκαν από την ανατολική Γαλλία.
Τα πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση έχουν ήδη αναχωρήσει από την περιοχή και πλέουν δυτικά, ενώ έχουν επιστρέψει στη βάση τους και όλα τα αεροσκάφη.
Η επιχείρηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, διήρκεσε 10 ώρες. 

Άσαντ: Η επίθεση θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας (12:31)

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι η επίθεση πθα ενισχύσει την αποφασιστικότητα της Συρίας «να πολεμήσει και να συντρίψει την τρομοκρατία σε κάθε σημείο» της χώρας του.
Νωρίτερα το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδιδε ότι η Δαμασκός καταγγέλλει τη «βάρβαρη και βάναυση επίθεση» των δυτικών.
Σύμφωνα με το SANA, «η επίθεση έχει κύριο στόχο να εμποδίσει τη δουλειά της ομάδας του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, να προλάβει τα συμπεράσματά της και να ασκήσει πίεση στην αποστολή, σε μια απόπειρα που έχει στόχο την απόκρυψη των ψευδών και των κατασκευών» των δυτικών.

Γαλλία: Ανοιχτό ενδεχόμενο για άλλες επιθέσεις (12:23)

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σημείωσε ότι ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες επιδρομές εάν η Συρία χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα.

Το πρώτο σχόλιο από κυβερνητικές πηγές (12:03)

«Η επιχείρηση, όπως αναμενόταν, δεν βοήθησε στην επίλυση της συριακής κρίσης. Δεν είμαστε σήμερα ένα βήμα πιο κοντά σε ένα σημείο ισορροπίας», σχολίασαν στην ΕΡΤ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «η χειρότερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν οι πολιτικές ηγεσίες είναι να οδηγήσουν τον κόσμο σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο».

Έπρεπε η Μέι να ζητήσει την άδεια της Βουλής; (11:51)

Τζέρεμι Κόρμπιν
Αντιδράσεις στη Βρετανία για το ότι η συμμετοχή της χώρας στην επιχείρηση δεν «πέρασε» από το Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, η πρωθυπουργός «θα έπρεπε να είχε ζητήσει την έγκριση της Βουλής, όχι να ακολουθήσει πίσω από τον Τραμπ».
Η Βρετανία «θα έπρεπε να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο για την επίτευξη εκεχειρίας στη σύγκρουση, όχι να παίρνει οδηγίες από την Ουάσινγκτον και να θέτει σε κίνδυνο βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό. Οι βόμβες δεν σώζουν ζωές ούτε φέρνουν την ειρήνη. Αυτή η νομικά αμφισβητήσιμη δράση υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί περαιτέρω», πρόσθεσε.
«Υπήρξε ανάγκη ταχείας δράσης, η επιχειρησιακή ασφάλεια της επιχείρησης δεν επέτρεψε να προηγηθεί ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο», είχε τονίσει, λίγο νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Η ίδια θα ενημερώσει σχετικά το Κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

Τερέζα Μέι: Νόμιμη επίθεση κατά των χημικών του Άσαντ (11:41)

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου τους λόγους για τους οποίους η χώρα της συμμετείχε στην επιχείρηση κατά της Συρίας.
Οι πύραυλοι έπληξαν συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, όπου φυλάσσονταν χημικά όπλα, είπε η Τερέζα Μέι και δήλωσε σίγουρη για την επιτυχία των στόχων.
Έκανε εκτενή αναφορά στην επίθεση στην Ντούμα και χαρακτήρισε αναμφισβήτητο το γεγονός ότι έγινε χρήση χημικών από το καθεστώς του Άσαντ. 
«Ήταν μια νόμιμη επιχείρηση, η ασφάλεια της οποίας οδήγησε σε γρήγορες αποφάσεις», σημείωσε.

Μέρκελ: Επιχειρήσεις «αναγκαίες και κατάλληλες» (11:24)

AP Photo
Στην πρώτη της δήλωση μετά τις επιδρομές η Γερμανίδα καγκελάριος τις χαρακτήρισε «αναγκαίες» και «κατάλληλες» για την αντιμετώπιση της χημικής επίθεσης στην Ντούμα.
Θυμίζουμε ότι το Βερολίνο είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες μέρες ότι δεν θα πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτικά πλήγματα κατά της συριακής κυβέρνησης αλλά υποστηρίζει τις προσπάθειες των δυτικών να δείξουν ότι η χρήση χημικών όπλων είναι κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό.

Τι ενώνει τους τρεις «καμπαλέρος» της συμμαχίας των προθύμων; (11:20)

Άρθρο του αρχισυντάκτη της efsyn.gr Τάσου Τσακίρογλου

Χαμενεΐ: Εγκληματίες Τραμπ, Μέι και Μακρόν (11:17)

Office of the Iranian Supreme Leader via AP
Σε διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε:
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα κερδίσουν τίποτα από τα εγκλήματα στη Συρία. Η επίθεση στη Συρία είναι έγκλημα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι εγκληματίες

Πούτιν: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (11:00)

«Πράξη επιθετικότητας» χαρακτηρίζει ο Ρώσος πρόεδρος σε δήλωσή του τις συμμαχικές επιδρομές στη Συρία και ανακοινώνει ότι θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Μόσχα «καταδικάζει κατηγορηματικά την επίθεση στη Συρία, όπου οι Ρώσοι στρατιώτες βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση στον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ισραήλ: «Οι δολοφονικές πράξεις» της Συρίας προκάλεσαν τις επιδρομές (10:45)

Οι επιδρομές αποτελούν ένα «σημαντικό σήμα» προς το Ιράν, τη Συρία και τη λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, δήλωσε ο Γιοάβ Γκαλάντ, μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.
«Η χρήση χημικών όπλων παραβιάζει μια κόκκινη γραμμή και η ανθρωπότητα δεν μπορεί πλέον να την ανέχεται», πρόσθεσε ο ίδιος στο Twitter.
Ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως το Ισραήλ είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα πλήγματα: «Από 12 έως 24 ώρες πριν, πιστεύω».
Ο ίδιος χαρακτήρισε την επιδρομή «δικαιολογημένη» και πρόσθεσε ότι την προκάλεσαν οι «δολοφονικές πράξεις» της Συρίας.

Η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας (10:29)

O Τούρκος υπ. Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου | ΕUROKINISSI
Καλωσορίζουμε αυτή την επιχείρηση που απάλυνε την συνείδηση της ανθρωπότητας απέναντι στην επίθεση στην Ντούμα, για την οποία κύριος ύποπτος είναι το καθεστώς.
Επιθέσεις με όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων χημικών όπλων, που στοχεύουν αδιακρίτως αμάχους συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Το συριακό καθεστώς, που τυραννάει τον ίδιο του τον λαό για περισσότερα από επτά χρόνια, έχει αποδεδειγμένο ιστορικό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου. Στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία

Η πρώτη αντίδραση της ηγεσίας της Ε.Ε. (10:20)

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σχολίασε στο twitter:
«Οι επιδρομές από ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο καθιστούν σαφές ότι το συριακό καθεστώς μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, τουλάχιστον χωρίς κόστος. Η Ε.Ε. θα σταθεί με τους συμμάχους της στην πλευρά της δικαιοσύνης»

Άλλη μια μέρα στο γραφείο για τον Άσαντ (video) (10:07)

Η συριακή προεδρία ανήρτησε βίντεο στο οποίο εικονίζεται ο πρόεδρος Άσαντ να πηγαίνει για δουλειά σήμερα, μερικές ώρες μετά την επιδρομή.
«Το πρωί της ανθεκτικότητας», γράφει η λεζάντα που συνοδεύει το βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Telegram και εικονίζει τον Άσαντ με κοστούμι και γραβάτα να κρατά έναν χαρτοφύλακα καθώς περπατά στη μαρμάρινη είσοδο του κτιρίου.
Ο Άσαντ δεν μιλάει στη διάρκεια του βίντεο, που διαρκεί 8 δευτερόλεπτα.

Τι μπορεί να πετύχει η στρατιωτική επιχείρηση της Δύσης; (10:02)

French Defense Ministry/ECPAD via AP
Το κρίσιμο πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού έχει χαθεί εδώ και καιρό, αναφέρει ανάλυση του BBC, που σημειώνει ότι οι συριακές δυνάμεις είχαν περιθώριο περισσότερες από δύο μέρες για να μετακινήσουν αεροσκάφη και λοιπό στρατιωτικό υλικό σε ρωσικές βάσεις στη χώρα, όπου θα βρίσκονται υπό την προστασία ρωσικών S-400.
Αναμένοντας τους δυτικούς βομβαρδισμούς οι Σύροι είχαν εκκενώσει τις βάσεις του πεζικού και είχαν διασκορπίσει όσο το δυνατόν τις δυνάμεις τους.
Όπως σημειώνει το BBC, για τους δυτικούς δύο είναι τα ερωτήματα: τι μπορεί να πετύχει υπό αυτές τις συνθήκες η στρατιωτική επιχείρηση και αν μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Το βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει άμεση βελτίωση της κατάστασης για τους αμάχους στη Συρία ενώ είναι μάλλον απίθανο ο πρόεδρος Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία.
Από μόνη της η στρατιωτική επιχείρηση είναι χωρίς νόημα, πρέπει να είναι μέρος μιας πολιτικής στρατηγικής για το συνολικό πρόβλημα της Συρίας, σημειώνει το BBC.

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας (09:41)

Καλωσορίζει η Άγκυρα την επιχείρηση κατά του καθεστώτος Άσαντ, με το υπουργείο Εξωτερικών να τη χαρακτηρίζει «κατάλληλη αντίδραση».

Διαδηλώσεις στη Δαμασκό (09:38)


Όπως μεταδίδει το Associated Press, εκατοντάδες πολίτες έχουν βγει στους δρόμους στο κέντρο της πρωτεύουσας δηλώνοντας την υποστήριξή τους στο καθεστώς.
«Είμαστε οι άνδρες σου Μπασάρ», φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι ενώ από μεγάφωνα ακούγεται ο εθνικός ύμνος της χώρας.
«Οι καλές ψυχές δεν πρόκειται να ταπεινωθούν», έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter η συριακή προεδρία.

Όλες οι εξελίξεις μέχρι στιγμής (09:25)

► ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έπληξαν τα ξημερώματα στόχους του καθεστώτος Άσαντ και κυρίως -όπως ανακοινώθηκε- σημεία με χημικά όπλα. Εκρήξεις αναφέρθηκαν στη Δαμασκό και σε δύο τοποθεσίες κοντά στην πόλη Χομς. Το καθεστώς ανέφερε εκεί τρεις πολίτες τραυματίες.
► «Μια συνδυασμένη επίθεση με τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και της Βρετανίας βρίσκεται σε εξέλιξη», ανήγγειλε σε διάγγελμά του ο Ντόναλντ Τραμπ. «Είμαστε προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε μέχρι το καθεστώς της Συρίας να σταματήσει τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων».
► Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Ματίς είπε ότι «προς το παρόν πρόκειται για μία και μόνο επιχείρηση», με το Πεντάγωνο να επιβεβαιώνει ότι το κύμα των πυραυλικών επιθέσεων τελείωσε. 
► Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, οι ΗΠΑ είχαν εντοπίσει στόχους που θα ελαχιστοποιούσαν τις πιθανότητες να υπάρχουν απώλειες μεταξύ των Ρώσων. Ωστόσο το Πεντάγωνο υποστήριξε ότι η Μόσχα ΔΕΝ είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τους στόχους.
Τζέιμς Ματίς, Τζόζεφ Ντάνφορντ
► Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, επιβεβαίωσε τη βρετανική συμμετοχή υπογραμμίζοντας ότι για το Λονδίνο «δεν υπήρχε πρακτική εναλλακτική από τη χρήση βίας». Φρόντισε όμως να τονίσει ότι η επιχείρηση δεν στοχεύει «στην αλλαγή του καθεστώτος».
► Οι βρετανικές επιθέσεις έγιναν με τέσσερα μαχητικά Tornado που απογειώθηκαν από τη βάση στην Κύπρο κατά στόχων όπου πιστεύεται ότι φυλάσσονταν υλικά για παρασκευή χημικών όπλων.
► «Δεκάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν με χημικά όπλα,», είπε σε διάγγελμά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι το καθεστώς ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές.
Ο Μακρόν με το επιτελείο του
► Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, επλήγησαν: ερευνητικό κέντρο στη Δαμασκό που -σύμφωνα με τους Αμερικανούς- σχετίζεται με την παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων, χώρος αποθήκευσης χημικών όπλων δυτικά της Χομς, χώρος αποθήκευσης χημικών όπλων και σημαντικό διοικητικό κέντρο (επίσης κοντά στη Χομς). Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι αναχαιτίστηκαν περισσότεροι από 12 πύραυλοι, υποστηρίζοντας ότι μόνο το ερευνητικό κέντρο κοντά στη Δαμασκό υπέστη ζημιές.
► «Τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί παρά να έχουν συνέπειες», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι είναι «μη αποδεκτό να προσβάλλεται ο πρόεδρος της Ρωσίας».
► Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι «περισσότεροι από 100 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από αμερικανικές, γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις από θάλασσα και αέρα κατά συριακών στόχων τόσο στρατιωτικών όσο και μη στρατιωτικών». Στην ανακοίνωση η Μόσχα υποστηρίζει ότι «σημαντικός αριθμός πυραύλων καταρρίφθηκε από τη συριακή αεράμυνα, η οποία συγκροτήθηκε από τη σοβιετική ένωση πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. Δεν επλήγησαν στόχοι ρωσικής αεράμυνας που βρίσκονται στη Συρία, υπογράμμισε το υπουργείο.
► Για «περιφερειακές συνέπειες» προειδοποίησε το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι οι δυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν την «υποτιθέμενη χημική επίθεση στην Ντούμα» την περασμένη εβδομάδα ως δικαιολογία για να υπονομεύσουν την επιτυχία του συριακού καθεστώτος στον εμφύλιο πόλεμο.

Η Τερέζα Μέι ανακοινώνει την επιχείρηση (video) (09:02)

«Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος», δήλωσε τα ξημερώματα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

VIDEO: Στόχος ερευνητικό επιστημονικό κέντρο (08:51)

Όπως μεταδίδει το Reuters, ένας από τους στόχους ήταν ερευνητικό επιστημονικό κέντρο και εργαστήρια στο Barzeh, βόρεια της Δαμασκού.

Για συνέπειες προειδοποιεί και το Ιράν (08:46)

Αποκηρύσσοντας την «τριμερή επιθετικότητα» (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία) εναντίον του δικού της συμμάχου, η Τεχεράνη προειδοποιεί για «περιφερειακές συνέπειες».
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών: «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν καμία απόδειξη και χωρίς να περιμένουν το πόρισμα του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων, εξαπέλυσαν αυτή την επίθεση. Θα είναι υπεύθυνοι και για τις περιφερειακές συνέπειες».
Το Ιράν -σημειώνει το BBC- πιστεύεται ότι έχει αναπτύξει εκατοντάδες άνδρες στη Συρία και έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια για να βοηθήσει τον Άσαντ στη διάρκεια του πολυετούς πολέμου.

Ουάσινγκτον: Ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ (08:45)

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, δήλωσε:
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έπληξαν τη Συρία σφοδρότερα από ό,τι τον περασμένο χρόνο. Ήρθε η ώρα να ενωθούμε για να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ

Έντονη αντίδραση από τη Ρωσία (08:22)

«Τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να μην έχουν συνέπειες», δήλωσε ο Ανατόλι Αντόνοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας ότι απειλείται και η Ρωσία. 
Οι επιθέσεις έπληξαν μια χώρα «που επί πολλά χρόνια προσπαθεί να επιβιώσει από την επιθετικότητα της τρομοκρατίας», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, επικρίνοντας τα δυτικά μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη των γεγονότων.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Igor Konashenkov
«Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η βεβαιότητα του ότι η επίθεση με χημικά προέρχεται από τη Δαμασκό βασίζεται σε «ΜΜΕ, πληροφορίες για τα συμπτώματα, βίντεο, τφωτογραφίες και αξιόπιστες πληροφορίες". Μετά από αυτή την ανακοίνωση τα αμερικανικά και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Δύσης θα πρέπει να καταλάβουν ποια είναι η ευθύνη τους σ' αυτά που συμβαίνουν».  

Οι στόχοι (08:22)

Οι Βρετανοί ανακοίνωσαν πως έπληξαν στρατιωτικό συγκρότημα -μια παλιά βάση πυραύλων- σε απόσταση 24 χλμ. δυτικά της Χομς, «όπου το καθεστώς φέρεται ότι διατηρεί χημικά όπλα».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως τα γαλλικά πλήγματα «περιορίστηκαν στα μέσα του συριακού καθεστώτος που επιτρέπουν την παραγωγή και τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων».
Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζο Ντάνφορντ, αρχηγό του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι δυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, ο ένας κοντά στη Δαμασκό και οι δύο άλλοι στην περιοχή της Χομς, στο κέντρο της Συρίας.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, στόχοι έγιναν κέντρα επιστημονικής έρευνας, «στρατιωτικές βάσεις» και οι εγκαταστάσεις της Προεδρικής φρουράς στη Δαμασκό και τα περίχωρά της.
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε «πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες ένα «κέντρο ερευνών» στη συνοικία Μπαρζέχ, στη βορειοανατολική Δαμασκό, αποτέλεσε στόχο.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα.
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως πύραυλοι «αναχαιτίστηκαν» στη Χομς.

Οι εμπλεκόμενες δυνάμεις (08:21)

Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα Ηλύσια Πεδία και την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.
Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδικωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ.
Σύμφωνα με το Fox News, χρησιμοποιήθηκαν επίσης βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις διευκρίνισε πως οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν διπλάσια πυρομαχικά απ' όσα είχαν χρησιμοποιήσει για το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 εναντίον της στρατιωτικής βάσης του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς.
Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απάντησε, όμως σύμφωνα με το Πεντάγωνο δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες από την αμερικανική πλευρά.
πηγη ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Χαμενεΐ: Η Δύση πρέπει να «εξαφανιστεί» από την περιοχή – Δεν φέρνει ούτε ηρεμία ούτε ειρήνη

  Κοσμος 02 Οκτωβρίου 2024 | 15:05 Χαμενεΐ: Η Δύση πρέπει να «εξαφανιστεί» από την περιοχή – Δεν φέρνει ούτε ηρεμία ούτε ειρήνη Ο Αγι...