Τσίπρας: Η αξιοπιστία της λύσης για το χρέος δεν θα κριθεί από το πρόγραμμα του ΔΝΤ
«Από μια χώρα διαρκώς ελλειμματική και σχεδόν τελευταία στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, σήμερα η Ελλάδα είναι από τις πρώτες και είναι μια χώρα πλεονασματική. Με αυτό το τρόπο καταφέραμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας αλλά και των αγορών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2018», προσθέτοντας πως «αυτό είναι το διαβατήριο για την οριστική έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, αλλά ταυτόχρονα είναι και η εγγύηση για τη σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια, αφού η δημιουργία των δημοσιονομικών περιθωρίων μας δίνει τη δυνατότητα για ασφαλείς, και όχι συγκυριακές φορολογικές ελαφρύνσεις».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, εντός του Ιουνίου, ολοκληρώνονται τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 21ης Ιουνίου και παράλληλα, μέχρι τότε θα έχουν καταλήξει και οι διεργασίες γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Και επιδιώκουμε όχι μια οποιαδήποτε λύση για το χρέος. Αλλά μια λύση που θα δώσει όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του EG, σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές.Όχι πρόσκαιρη πρόσβαση. Άρα δουλεύουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας για μια λύση ικανή να πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές διατηρώντας τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε βιώσιμα μακροπρόθεσμα επίπεδα και προσαρμόζοντας την αποπληρωμή τόκων και χρεωλυσίων στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, μέσω του λεγόμενου γαλλικού μηχανισμού» σημείωσε, διαβεβαιώνοντας πως υπάρχουν τα τεχνικά μέσα να γίνει αυτό, χωρίς να ζημιωθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών της Ευρώπης.
«Είμαι αισιόδοξος ότι η λύση θα βρεθεί και η αξιοπιστία της δε θα κριθεί από τη ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ ή όχι, για τον ελάχιστο υπόλοιπο χρόνο που απομένει ως την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως η Ελλάδα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και τη συμφωνία για το χρέος θα είναι μια χώρα που θα μπορεί να πατήσει ξανά στα πόδια της, «στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, χωρίς δεκανίκια, χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης».
Αναφερόμενος στον κλάδο της ναυτιλίας ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, με το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και το 50% του ευρωπαϊκού, σε όρους χωρητικότητας, να ανήκει σήμερα σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες. «Επενδύουμε και αναβαθμίζουμε τις υποδομές, που χρειάζεται η ελληνική ναυτιλία και προωθούμε δράσεις που διευκολύνουν τη δραστηριότητα της τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος» δήλωσε, ενώ επίσης, χαρακτήρισε συναφή στρατηγικό στόχο την αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, και στον τομέα του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού την κατασκευή νέων υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υφισταμένων.
«Ειδικά σήμερα, όπου παρατηρείται επανεμφάνιση του προστατευτισμού και κίνδυνος οπισθοχώρησης του διεθνούς εμπορίου, εξαιτίας ευρύτερων ανακατατάξεων και εμπορικών διενέξεων, πολλές φορές ανάμεσα και σε παραδοσιακούς εταίρους, έχει μεγάλη σημασία να παραμένει η ναυτιλία στην κορυφή της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής ατζέντας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας- ενώ, αναφερόμενος στον κόσμο της ναυτοσύνης, τόνισε πως «θεωρούμε αυτονόητη και απόλυτη υποχρέωση μας να κάνουμε το παν ώστε να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα αυτών των πληρωμάτων και να γίνονται σεβαστές οι διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα τους, ειδικότερα όσον αφορά τους μισθούς, τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου