Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Να παραιτηθεί κάλεσε τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Λεβέν, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης


Πολιτική αβεβαιότητα στη Σουηδία

© AFP 2018 / Jonathan NACKSTRAND
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της Σουηδίας Ουλφ ΚριστερσόνΝα παραιτηθεί κάλεσε τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Λεβέν, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Κριστερσόν, καθώς οι εκλογές δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή. Δεν παραιτούμαι απαντά ο Λεβέν. Ενισχύθηκε η άκρα δεξιά.
Δεν έβγαλαν καθαρή νίκη οι κάλπες στην Σουηδία για καμιά από τις δυο μεγάλες παρατάξεις, ωστόσο επιβεβαιώθηκε η ενίσχυση της άκρας δεξιάς. Καμία από τις δύο μεγάλες παρατάξεις δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 349 εδρών.
Συγκεκριμένα, με τα αποτελέσματα των εκλογών να έχουν σχεδόν ενσωματωθεί σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, η κεντροαριστερή συμμαχία, συγκέντρωνε το 40,6% των ψήφων και η κεντροδεξιά συμμαχία, το 40,3%. Η διαφορά των δύο παρατάξεων ήταν μόλις περίπου 30.000 ψήφοι.
Ο «κοκκινοπράσινος» κυβερνητικός συνασπισμός των σοσιαλδημοκρατών και των οικολόγων εξασφάλισε το ελάχιστο δυνατό προβάδισμα έναντι της Συμμαχίας της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης: δύο έδρες, ή ίσως ακόμη και μόλις μία (144 ή 143, έναντι 142). Και μάλιστα μένουν ακόμη να καταμετρηθούν την Τετάρτη, οι ψήφοι των Σουηδών του εξωτερικού, που συχνά ευνοούν τη δεξιά.
Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της Σουηδίας Ουλφ Κριστερσόνπροέτρεψε τον πρωθυπουργό των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λεβέν να παραιτηθεί. «Αυτή η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον κύκλο της», τόνισε ο Κριστερσόν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματός του, αναφερόμενος στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Λεβέν.
«Τώρα πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε. Ο Κριστερσόν είναι ο επικεφαλής του κόμματος των Μετριοπαθών και ο υποψήφιος της τετρακομματικής Συμμαχίας για το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Ο Λεβέν δήλωσε από την πλευρά του, ότι θα παραμείνει στον θώκο του τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση να υπάρξει συνεργασία των συμμαχιών εξουσίας μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες δεν μπόρεσε να καταγάγει καθαρή νίκη καμιά από τις δύο μεγάλες παρατάξεις.
«Μας μένουν δύο εβδομάδες ωσότου να συγκληθεί σε σώμα το (νέο) κοινοβούλιο. Θα συνεχίσω να εργάζομαι με ηρεμία, σεβόμενος τους ψηφοφόρους και το σουηδικό εκλογικό σύστημα», είπε ο Λεβέν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κόμματός του. «Ένα πράγμα είναι σίγουρο, κανείς δεν εξασφάλισε πλειοψηφία. Είναι κατά συνέπεια φυσικό να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις παρατάξεις», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας – Εκκενώνονται χωριά

  Ελλάδα Μάχη από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο – Κάηκε Πυροσβεστικό όχημα – Στο Ξυλόκαστρο εσπευσμένα ο Αρ...