Η Συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί έντονη κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό και συνεχή νευρικότητα στα κυβερνητικά στελέχη, που καλούνται τους επόμενους μήνες να ισορροπήσουν με τους ΑΝΕΛ στην πιο δύσκολη φάση που έχει περάσει ο συνασπισμός από το 2015.

Ο Πάνος Καμμένος χτυπά σχεδόν καθημερινά, πλέον, «καμπανάκι» στο Μέγαρο Μαξίμου για τη στάση του την ημέρα της ψηφοφορίας, επιχειρώντας να επιτύχει δυο στόχους:
– Να υπενθυμίσει στην κοινοβουλευτική του ομάδα πως η κομματική πειθαρχία δεν επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες για την ψήφο κατά της Συμφωνίας.
– Να αρχίσει να «μπετονάρει» το πατριωτικό ακροατήριο που τον είχε ψηφίσει το 2015, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα.
Όσο η ώρα για την αναγνώριση της «Βόρειας Μακεδονίας» πλησιάζει, τόσο πιο ασφυκτικό αναμένεται να είναι το πρέσινγκ από τον υπουργό Άμυνας προς το Μαξίμου, προκειμένου να αρχίσει να βλέπει να ανεβαίνουν τα δημοσκοπικά του ποσοστά και να κάνει μια ύστατη προσπάθεια να αγγίξει το όριο του 3%.

Ιανουάριος ή Μάρτιος;
Θα έρθει τελικά το ονοματολογικό μέσα στον Ιανουάριο, όπως τόνιζαν από το υπουργείο Εξωτερικών ή το Μαξίμου θα πάρει όλο του τον χρόνο, προκειμένου να φτάσει πιο εύκολα έως τον Μάιο και τις τετραπλές κάλπες; Για τον υπουργό Άμυνας ισχύει πάντα το μορατόριουμ του Μαρτίου που έχει θέσει με τον Αλέξη Τσίπρα.
Καθώς μάλιστα ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης επανήλθε χθες λέγοντας ότι “ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα δώσουμε στην κυβέρνηση” – εννοώντας ότι δεν θα υπερψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών – τα εκλογικά σενάρια επανήλθαν και πάλι στην επικαιρότητα.
Φυσικά η κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει γρήγορα αυτή την συζήτηση διευκρινίζοντας ότι “έχουμε διπλή πλειοψηφία και για τις Πρέσπες και για ψήφο εμπιστοσύνης αν χρειαστεί” .
Χθες πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου και στον ΣΥΡΙΖΑ άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΚΙΝΑΛ Σταμάτη Μαλέλη ο οποίος είπε ότι «δεν θα φοβηθούμε τις δεύτερες εκλογές αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, δεν θα συνεργαστούμε με μια κυβέρνηση που θα φέρει τον όλεθρο».
ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟ;
Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να επιδιώξει μια ηρωική έξοδο και εκλογές με πρόσχημα την έλλειψη πλειοψηφίας για το κρίσιμο αυτό θέμα. Γι’ αυτό από το Μαξίμου ανεβάζουν τον πήχη της πλειοψηφίας στους 151 βουλευτές παρά το γεγονός ότι η Συμφωνία μπορεί να περάσει και με απλή πλειοψηφία.
Ο σχεδιασμός του Μαξίμου προβλέπει ακραία πόλωση και μετάθεση της καυτής πατάτας του Σκοπιανού στην επόμενη κυβέρνηση. Στρατηγικό στόχο αποτελεί η συγκράτηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα επίπεδο του 25% για να μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε επανίδρυση του κόμματος απομακρύνοντας μια σειρά στελεχών που βρίσκονται σε άλλο μήκος κύματος και με τις αμφισβητήσεις τους προκαλούν επικίνδυνα συμπτώματα εσωστρέφειας, αναφέρουν τα parapolitika.
Αποκλεισμένοι από τις αγορές
Η αποτυχία της κυβέρνησης να βγει στις αγορές είναι ένας ακόμη λόγος προσφυγής σε εκλογές. Οι σύμβουλοι που είχε προσλάβει το Μαξίμου για να διερευνήσουν τις προθέσεις των αγορών έχουν εκδώσει απαγορευτικό γιατί τα επιτόκια βρίσκονται στα ύψη και η κατάσταση σε Ιταλία και Γαλλία επιβαρύνει περαιτέρω το αρνητικό κλίμα. Γι’ αυτό η κυβέρνηση, έχοντας στη διάθεσή της ένα μαξιλάρι 24 δισεκατομμυρίων, επιδίδεται με άνεση σε παροχολογία αφού αυτοί που θα ψάχνουν εναγωνίως για δανεικά είναι η επόμενη κυβέρνηση.
Τα δίνουν όλα για τις ψήφους
Οι στοχευμένες παροχές της κυβέρνησης σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες ολοκληρώνονται στα τέλη Ιανουαρίου. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να ψηφιστεί και ειδική τροπολογία που θα προβλέπει τολμηρές λύσεις για τη ρύθμιση των χρεών σε εφορίες και δημόσια ταμεία. Το Μαξίμου πιέζει τον Τσακαλώτο να περιλάβει στη ρύθμιση τη διαγραφή τόκων και προστίμων, καθώς και ένα μέρος από την οφειλή. Πρόκειται για ένα προεκλογικό νομοσχέδιο από το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά οφέλη παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που έχει προτείνει τη σχετική ρύθμιση.PENTAPOSTAGMA .GR