Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Να κρατήσουν οι Κούρδοι τον αμερικανικό οπλισμό προτείνουν Αμερικανοί διοικητές


Kurdish YPG Fighters

Να κρατήσουν οι Κούρδοι τον αμερικανικό οπλισμό προτείνουν Αμερικανοί διοικητές

CC BY 2.0 / Kurdishstruggle / Kurdish YPG Fighters
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Πρόκειται για προτάσεις που δεν έχουν υιοθετηθεί. «Ουδέν σχόλιο», απαντά το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος.
Αμερικανοί διοικητές που σχεδιάζουν την απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία προτείνουν να επιτραπεί στους Κούρδους που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους να κρατήσουν τον οπλισμό που τους έχουν παραχωρήσει οι ΗΠΑ, δήλωσαν τέσσερις αξιωματούχοι με την προϋπόθεση να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Οι προτάσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο των εσωτερικών συζητήσεων που γίνονται στο Πεντάγωνο και δεν είναι ακόμη καθαρό εάν θα υιοθετηθούν από τον Λευκό Οίκο, δήλωσαν στο Reuters οι αξιωματούχοι.
Οι διαβουλεύσεις στο Πεντάγωνο βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί στο Λευκό Οίκο μέσα στις επόμενες ημέρες.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει για το ζήτημα του οπλισμού της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG), με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ανάρμοστο αυτή τη στιγμή. Ούτε ο Λευκός Οίκος δέχθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση.
«Θα ήταν ανάρμοστο να συζητάμε για τη διάθεση του οπλισμού αυτή τη στιγμή. Βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός ο οποίος επικεντρώνει στο πως θα εκτελεστή μια ελεγχόμενη απόσυρση δυνάμεων και παράλληλα πως θα ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των στρατευμάτων μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σον Ρόμπερτσον.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η ανακοίνωση του Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους αξιωματικούς, που θεωρούν αυτή την απόφαση ως προδοσία του YPG, που πρωτοστάτησε στον αγώνα για την εξάλειψη των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στην βορειοανατολική Συρία. Ένας από τους αξιωματούχους, δήλωσε στο Reuters ότι είχαν διαβεβαιώσει το YPG ότι θα του παρέχεται οπλισμός από την Ουάσιγκτον μέχρι να τερματιστεί η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
«Η μάχη δεν έχει ακόμη τελειώσει. Δεν μπορούμε απλά να τους ζητήσουμε τώρα πίσω τα όπλα», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο εξοπλισμός θα μπορούσε να αφορά αντιαρματικούς πυραύλους, τεθωρακισμένα οχήματα και ολμοβόλα. Το Πεντάγωνο διατηρεί αναλυτικό αρχείο με τον οπλισμό που έχει παραχωρήσει στο YPG ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσουν τον εξοπλισμό στο σύνολό του.
Συζήτηση για το θέμα του οπλισμού θα γίνει και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Τζον Μπόλτον, του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ στην Τουρκία και το Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα με αντικείμενο τη Συρία. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει την Άγκυρα ότι θα πάρουν πίσω τον οπλισμό που έχουν δώσει στο YPG μετά την οριστική ήττα των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.
«Είναι αστεία η ιδέα ότι θα μπορέσουμε να τα πάρουμε πίσω. Άρα τα αφήνουμε εκεί που είναι», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Πηγή με γνώση των συζητήσεων αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα αντιταχθούν στην πρόταση να αφεθεί στους Κούρδους ο αμερικανικός οπλισμός, καθώς κάτι τέτοιο θα ακύρωνε την πολιτική Τραμπ για απόσυρση από τη Συρία. Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως προέκταση του PKK που έχει τεθεί εκτός νόμου.
Ο Τραμπ είχε την τελευταία του επικοινωνία με τον Ερντογάν πριν από δυο εβδομάδες οπότε και συζήτησαν για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποσυρθούν όλες οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Συρία, συνολικότερα για τη Μέση Ανατολή αλλά και για να επιτραπεί στις τουρκικές δυνάμεις να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τη μάχη κατά των τρομοκρατών στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το Πάσχα

  Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το Πάσχα 3' 54" χρόνος ανάγνωσης Ακούστε το άρθρο ΙΝΤΙΜΕ Newsroom 01.05.2024 • 17:54 Κοινοποίηση...