Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Ρωσία και Λίβανος αντιδρούν στην προκλητικότητα του Ισραήλ


Αεροπορική επιδρομή του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη Συρία τον Νοέμβριο του 2014

Ρωσία και Λίβανος αντιδρούν στην προκλητικότητα του Ισραήλ

© AP Photo / Maya Alleruzzo
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Ρωσία και Λίβανος αντέδρασαν έντονα στις νέες προκλητικές ενέργειες του Ισραήλ, καταγγέλλοντας την παραβίαση του λιβανέζικου εναέριου χώρου. Τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια δύο επιβατικών αεροπλάνων.
Την έντονη αντίδραση της Ρωσίας και του Λιβάνου έχει εγείρει η νέα προκλητική ενέργεια της ισραηλινής αεροπορίας, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια δύο επιβατικών αεροπλάνων, ανήμερα των Χριστουγέννων.
«Οι προκλητικές ενέργειες του ισραηλινού στρατού στις 25 Δεκεμβρίου, όταν έξι F-16 εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή σε έδαφος της Συρίας από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, έθεσαν σε ευθεία απειλή δύο επιβατικά αεροσκάφη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
Κατά τον ίδιο, η επίθεση των ισραηλινών μαχητικών έλαβε χώρα, ενόσω τα δύο επιβατικά αεροπλάνα προσγειώνονταν στα αεροδρόμια της Βηρυτού και της Δαμασκού. Διευκρίνισε δε, ότι τα δύο αεροπλάνα δεν ανήκαν στους εναέριους μεταφορείς της Ρωσίας.
Ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι «τα αεροσκάφη βρέθηκαν στα πρόθυρα της καταστροφής, καθώς βρίσκονταν στον λιβανέζικο εναέριο χώρο, κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων στη Συρία».
Προανήγγειλε μάλιστα, την κατάθεση επίσημης διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την παραβίαση του εναέριου χώρου από τα ισραηλινά μαχητικά.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία πραγματοποιήθηκαν με την «κάλυψη» των επιβατικών αεροσκαφών που προσγειώνονταν στα δύο συριακά αεροδρόμια.
Περιέγραψε μάλιστα, τις επιθέσεις ως ξεκάθαρη παραβίαση της ανεξαρτησίας της Συρίας και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Νωρίτερα, το συριακό πρακτορείο SANA γνωστοποίησε ότι το Τελ Αβίβ εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στη Συρία, διάρκειας 1,5 ώρας. Η πλειοψηφία των ισραηλινών πυραύλων αναχαιτίστηκε από τη συριακή αεράμυνα.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διαμήνυσε ότι το Τελ Αβίβ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Συρία, με στόχο την εξάλειψη της ιρανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ασιατική χώρα.
Είχε προηγηθεί η απόφαση των ΗΠΑ για την απόσυρση 2.000 στρατιωτών από τις περιοχές της βόρειας Συρίας. Από την πλευρά του, πάντως, το Ιράν έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο, ότι η παρουσία της Τεχεράνης στη Συρία συνίσταται αποκλειστικά σε ρόλο συμβούλου προς τη Δαμασκό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το Πάσχα

  Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το Πάσχα 3' 54" χρόνος ανάγνωσης Ακούστε το άρθρο ΙΝΤΙΜΕ Newsroom 01.05.2024 • 17:54 Κοινοποίηση...