Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Διαβουλεύσεων… συνέχεια για τους ηγέτες της ΕΕ – Ποιες χώρες φέρεται να μπλοκάρουν τη συμφωνία


Ευρωβουλή, Βρυξέλλες

Διαβουλεύσεων… συνέχεια για τους ηγέτες της ΕΕ – Ποιες χώρες φέρεται να μπλοκάρουν τη συμφωνία

© AP Photo /
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής, αλλά οι ενστάσεις μίας σειράς κρατών - μελών καθιστούν αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας για τα κορυφαία ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια.
Χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Κυριακής.
Οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. αναζητούν τα πρόσωπα, τα οποία θα στελεχώσουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα, καλούμενοι να συμπληρώσουν ένα δύσκολο παζλ, το οποίο θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την αναγκαία τήρηση των ισορροπιών μεταξύ κρατών-μελών και πολιτικών ομάδων.
Οι εργασίες της Συνόδου είναι προγραμματισμένες να συνεχιστούν στις 12:00 ώρα Ελλάδας, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν ότι η επίτευξη συμφωνίας κατέστη αδύνατη τη Δευτέρα λόγω των ενστάσεων μίας σειράς χωρών, όπως η Ιταλία, η Κροατία, η Λετονία και η Ουγγαρία.
Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. αναζητούν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την προεδρία της Κομισιόν, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την προεδρία της ΕΚΤ και τη θέση του Ύπατου Αρμοστή για την Εξωτερική Πολιτική.
Όσον αφορά τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κομισιόν, «φαβορί» εξακολουθεί να αποτελεί ο Ολλανδός υποψήφιος των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών, Φρανς Τίμερμανς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αποχώρησε από τις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Δευτέρας, εξουσιοδοτώντας ως εκπρόσωπο τον ομόλογό του από την Ισπανία, Πέδρο Σάντσεθ.
«Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν οι δυνατότητες απόλυτης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη. Στην αυριανή συνάντηση των ηγετών, δεν θα παραβρεθώ λόγω των ανελαστικών υποχρεώσεων της προεκλογικής εκστρατείας. Θα με εκπροσωπήσει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας.
Στο μεταξύ για σήμερα είναι προγραμματισμένη η έναρξη των εργασιών της νέας Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα κληθεί να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρό της -ακόμη και χωρίς να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ηγετών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, «φαβορί» για τη θέση του επόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προορίζεται η κεντροδεξιά πολιτικός Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ενώ ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, θεωρείται ως ο επικρατέστερος για τη θέση του Ύπατου Αρμοστή για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε.
Από την πλευρά του, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος αρχικά προοριζόταν για τη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν, αναμένεται να τοποθετηθεί στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όσον αφορά τον διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ, η απόφαση δεν αποκλείεται να ληφθεί σε δεύτερο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/TDXbMh