Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Ανεξέλεγκτη φωτιά στη Θήβα, μεγάλο μέτωπο στην Εύβοια

Ανεξέλεγκτη φωτιά στη Θήβα, μεγάλο μέτωπο στην Εύβοια

Κίνδυνος πυρκαγιάς
Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ανεξέλεγκτη φωτιά στη Θήβα, μεγάλο μέτωπο στην Εύβοια

  • A-
  • A+
«Μάχη» με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Αγριλίτσα Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη Εύβοιας, στον Πρόδρομο της Θήβας και στον Παράδεισο της Θάσου. ● Τα μέτωπα στην υπόλοιπη χώρα ● Παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς.
Η πυρκαγιά στη Θήβα ξεκίνησε από άγνωστη αιτία σε δασική έκταση περίπου στις 6 το πρωί με τους ανέμους που ξεπερνούν τα 7 μποφόρ να δημιουργούν δύο κύρια μέτωπα εκατοντάδων μέτρων, τα οποία συνεχώς διευρύνονται ανεξέλεγκτα, και να οδηγούν τις φλόγες προς τα όρια της Βοιωτίας με την Αττική.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα, Θανάσης Καρακάντζας, δήλωσε στο ΑΠΕ πως «παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών από αέρος και εδάφους η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο μέτωπο που καίει δασική χαμηλή βλάστηση αλλά και ελιές και κινείται με μεγάλη ταχύτητα και κατεύθυνση στα όρια της Βοιωτίας με την Αττική».
Στο έργο κατάσβεσης συμμετέχουν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν 2 καναντέρ και 2 ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται και από άλλες περιοχές, ενώ χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα τη φωτιά.
Από τις τις 3.10 τα ξημερώματα μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια που ξέσπασε σε δύσβατο σημείο με τον καπνό να φτάνει μέχρι την Αττική. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν το χωριό Μακρυμάλλη και η Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου.
Συνολικά επιχειρούν 80 πυροσβέστες, 39 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες, 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες ΜΕΤΠΕ, 4 Α/Φ και 2 ερπυστριοφόρα. Συνδράμουν δε 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες ΟΤΑ.
Δύσκολη ήταν η νύχτα και στην Ήπειρο με το καινούργιο μέτωπο να καίει χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κακόλακκος Πωγωνίου Ιωαννίνων όπου 26 πυροσβέστες με 6 οχήματα προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που μαινόταν στη θέση πλατύ Κομποτίου Άρτας, με 62 πυροσβέστες με 17 οχήματα να επιχειρούν από εδάφους και 3 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα να πραγματοποιούν ρίξεις νερού από αέρος. Συνδρομή παρέχουν 1 υδροφόρα ΟΤΑ, 1 μηχάνημα έργου και εθελοντές.
Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής προκειμένου να σβήσει η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, σε μια από τις ομορφότερες περιοχές του κατάφυτου της Θάσου στην περιοχή Παράδεισος, χωρίς να κινδυνεύει οικισμός.
Από νωρίς τα πρωί γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από δυο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν δώδεκα πυροσβεστικά οχήματα, εικοσιπέντε πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα.
Πάντως μετά τα μεσάνυχτα υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά στη περιοχή Καμαριώτισσα Σαμοθράκης όπως στο Μετόχι της δυτικής Αχαΐας.
Η τελευταία έκαιγε χαμηλή βλάστηση και βασικό μέλημα των πυροσβεστών ήταν να περιοριστεί εκεί για να μην απειλήσει την προστατευόμενη περιοχή της Στροφυλιάς. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά και να επέμβουν σε περίπτωση που σημειωθούν αναζωπυρώσεις.
Πολύ υψηλός παραμένει σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς ιδιαίτερα, στην Ανατολική Στερεά, στην Αττική, στην Εύβοια, στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις παραιτήσεις Σ.Παπασταύρου και Γ.Μπρατάκου «Μετά τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ήρθε σήμερα η σειρά των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου» 28.03.2024 | 20:40

  Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε α νακοίνωση  μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρ...