
Την ένταση που δημιουργήθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ επιχειρεί να μεταφερεί στην Κρήτη η Τουρκία, ετοιμάζοντας την αποστολή ερευνητικού σκάφους, σε μια προσπάθεια να επιβάλει τις νέες παράνομες απαιτήσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία-παρωδία με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη.
Η επόμενη κίνηση της κατοχικής Τουρκίας είναι να στείλει στην περιοχή της Κρήτης ερευνητικό σκάφος. Κι αυτό γιατί θέλει αμέσως μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη να κάνει κινήσεις εδραίωσης των νέων παράνομων δεδομένων.
Παράλληλα με τις σχεδιαζόμενες κινήσεις στην περιοχή της Κρήτης, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις παράνομες ενέργειές τους στην κυπριακή ΑΟΖ. Δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά σκάφη συνεχίζουν τις εργασίες τους.
Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές προκλήσεις και σχεδιάζουν αντιδράσεις. Η απάντησή τους προφανώς και θα πρέπει να ενοχλήσει ή και να προκαλέσει κόστος στην κατοχική δύναμη. Μια τέτοια κίνηση είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Θα συνιστά ένα τετελεσμένο από ελλαδικής και κυπριακής πλευράς, που θα συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Μια κίνηση που δεν θα μπορεί να ανατραπεί.
Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Αίγυπτος μπορεί να έχουν συμφωνήσει, κατά το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, να επιταχύνουν τις συζητήσεις για τον καθορισμό των μεταξύ τους ΑΟΖ, ωστόσο αυτό αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ενώ για χρόνια η Αίγυπτος ήθελε τον καθορισμό ΑΟΖ και η Ελλάδα ήταν επιφυλακτική, τώρα φαίνεται να αλλάζουν οι ρόλοι. Η Αίγυπτος εγείρει κάποια ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, ότι ζητά μεγαλύτερη ΑΟΖ επειδή διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή.pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου