Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Ιστορική επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη: Ελληνικό προξενείο, επενδύσεις & ανοικοδόμηση της χώρας θέλει η κυβέρνηση Χαφτάρ – «Ουρλιάζει» ο Ερντογάν


Για επενδύσεις και συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της Λιβύης κάλεσα την Ελλάδα τα στελέχη του Χαλίφα Χαφτάρ, τονίζοντας πως δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία η υλοποίηση των παράνομων σχεδίων της. Επιπλέον σχεδιάστηκε το άνοιγμα προξενείου στη Βεγγάζη.

Με τον Λίβυο πρωθυπουργό του Χαλίφα Χαφτάρ, Αμπντουλάχ αλ Θάνι συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλιου της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάραζ, αλλά και στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Αλ Θάνι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μακροχρόνια σχέση της Λιβύης με την Ελλάδα, τόσο στο οικονομικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο διμερών σχέσεων. Τόνισε, δε ότι ο λαός του απορρίπτει τη συμφωνία που έκανε ο Σαράζ με την Τουρκία και ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης απειλεί τους Λίβυους όσο και τις γειτονικές χώρες, με τις προσπάθειες της να προκαλέσει αναταραχή.
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει προξενείο στη Βεγγάζη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της ανασυγκρότησης… Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη και θα τους αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό».
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών άσκησε δριμύτατη κριτική στον Σαράζ, αναφέροντας: «Γνωρίζουμε πολύ καλά την τουρκική υποστήριξη για τις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη με όπλα. Ο Σαράζ δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες. Η ασφάλεια και η στρατιωτική πτυχή της συμφωνίας μας απασχολούν, διότι απειλούν τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή».

Πλέον, ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.
Η επίσκεψη έγινε σε μια κρίσιμη περίοδο, για τη Λιβύη, που μετατρέπεται σε πεδίο σύγκρουσης δυνάμεων από τρίτες χώρες και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταγγέλλει ανοιχτά την Ρωσία για αποστολή μισθοφορικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα νέα όξυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία ετοιμάζεται να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις, για να στηρίξει τον Φαγιέζ αλ Σάραζ, με τον οποίο υπέγραψε τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στους σχεδιασμούς της Άγκυρας είναι η αποστολή αξιωματικών των ειδικών δυνάμεων της SAT και πεζοναυτών, που θα προστεθούν στην παραστρατιωτική οργάνωση Sadat. Την ίδια ώρα, η Μόσχα στηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που μάχονται κατά του αλ Σάραζ.

Πολεμικές ιαχές από Ρ.Τ. Ερντογάν

Παράλληλα, επιμένει στην επιθετική ρητορική του έναντι της Ελλάδας ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας την Κυριακή ότι «η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες», ενώ για την Λιβύη υπογράμμισε πως η χώρα του ενδέχεται να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία εκεί.
«Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την “ΤΔΒΚ”», είπε ο Ερντογάν, σε ομιλία που πραγματοποίησε στη Κυριακή στη διοίκηση των ναυπηγείων Γκιουλτζούκ. Και πρόσθεσε: «Εάν εγκαταλείψουμε τη διαδικασία που ξεκινήσαμε με την «ΤΔΒΚ» και την Λιβύη, δεν θα μας αφήσουν ακτή ούτε για να μπούμε στη θάλασσα, ούτε να ρίξουμε πετονιά».
Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Δικαιούχοι και του Αιγαίου και της Μεσογείου είναι το σύνολο των χωρών που έχουν ακτές σε αυτές τις θάλασσες. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να δημιουργήσουμε προβλήματα στα «καλά καθούμενα», ούτε να σφετεριστούμε τα δίκαια κανενός. Να μην επιχειρήσει κανείς να μας αποκλείσει, να μας περιορίσει στις ακτές μας και να παραβιάσει τα οικονομικά μας συμφέροντα».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο Μνημόνιο Κατανόησης που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας σε σχέση με τη συμφωνία με την Λιβύη. Έχουμε δικαίωμα για κάθε είδους συνεργασία και σύμπραξη [με την Λιβύη]. Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω ούτε στη Συρία ούτε στην Λιβύη. Γνωρίζουμε πολύ καλά σε τι αποσκοπεί η εντατικοποίηση των προσπαθειών για ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης».
«Αν εμείς δεν έχουμε σχέση με τη Λιβύη, τότε τι δουλειά είχε εκεί ο Μουσταφά Κεμάλ;», αναρωτήθηκε ο Ερντογάν, κάνοντας αναφορά στην παρουσία το 1911 του Κεμάλ Ατατούρκ στη Βεγγάζη και την Τρίπολη, όπου είχε σταλεί από την Υψηλή Πύλη στο εκεί μέτωπο κατά των Ιταλών, για να οργανώσει τους άτακτους ενόπλους από τις τοπικές φυλές στο πλευρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα σε ξηρά, θάλασσα κι αέρα. Αν χρειαστεί, θα αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη Συρία και την Λιβύη», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Εξάλλου, επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας ότι η συμφωνία αυτή ευθυγραμμίζεται με το Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζοντας πως υπεγράφη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας. «Όσοι αντιτίθενται στη συμφωνία αυτή, δεν ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη ή την ισότητα».
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της ομιλίας Ερντογάν στα ναυπηγεία Γκιουλτζούκ, έγινε η παρουσίαση του νέου υποβρυχίου «Πίρι Ρέις» και του πολεμικού πλοίου «Σεϊντί Αλί Ρέις» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Gulfstream 5 with Greek Foreign Minister Mr Dendias from Air Base landed Benina International Airport in today earlier morning for talks.
See AegeanHawk's other Tweets
Abdullah al-Thani PM of the Libyan Interim Government receives foreign minister of Greece Nikos Dendias in
See Ali Ahmed's other Tweets

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εκτός Ουκρανίας αλλά και εκτός Ελλάδας η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων F-16 από Έλληνες

  «Η Αθήνα υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο και ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την εκπαίδευση των F-16 για Ουκρανούς πιλότους κα...