Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Στήριξη από την ΕΕ ζήτησε ο Μητσοτάκης - Νέο μήνυμα για τα κοιτάσματα στη Μεσόγειο

Κυριάκος Μητσοτάκης, τρίτη μέρα του 13ου τακτικού εθνικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας , στην Αθήνα, στις 1 Δεκεμβρίου, 2019

Στήριξη από την ΕΕ ζήτησε ο Μητσοτάκης - Νέο μήνυμα για τα κοιτάσματα στη Μεσόγειο

© Φωτογραφία : SOOC/Menelaos Myrillas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας την τουρκική δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο
Κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με τον Κυριακό Μητσοτάκη να στέλνει νέο μήνυμα προς την Τουρκία, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αρχηγών - κρατών της Ε.Ε., οι οποίοι λαμβάνουν χώρα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη, κατήγγειλε εκ νέου την τουρκική δραστηριότητα στη Μεσόγειο και ζήτησε τη στήριξη της Ε.Ε.
Κάλεσε, συγκεκριμένα, τις Βρυξέλλες να εστιάσουν στην ανατολική Μεσόγειο και τις πολιτικές αξιοποίησης των νέων κοιτασμάτων, οι οποίες «μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικού αερίου».
Ωστόσο, όπως παρατήρησε, «οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια».
Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, έκανε ειδική μνεία και στις προσπάθειες απεξάρτησης από τον λιγνίτη και υιοθέτησης φιλικότερων προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας.
«Απαιτούνται κονδύλια για τη χρηματοδότηση της μετάβασης που θα πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι συμβολική» σημείωσε, με νόημα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ
Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να ασκήσουμε αποτελεσματική ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική και να χρηματοδοτήσουμε, ταυτόχρονα με τους υφιστάμενους χρηματοδοτικούς πόρους, μια αποτελεσματική πολιτική για το Κλίμα, την πολιτική συνοχής και την αγροτική πολιτική».
«Μια βιώσιμη κοινοτική πολιτική μπορεί μόνο να επιτευχθεί με αυξημένα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσα» κατέληξε. 
Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες – σύμφωνα με την Κύπρο – βρίσκονται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, πριν λίγες ημέρες, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, με απώτερο στόχο την ανακήρυξη ΑΟΖ.
Οι κινήσεις της Άγκυρας, βέβαια, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ από την πλευρά της, η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει συγκεκριμένο πλαίσιο για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εκτός Ουκρανίας αλλά και εκτός Ελλάδας η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων F-16 από Έλληνες

  «Η Αθήνα υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο και ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την εκπαίδευση των F-16 για Ουκρανούς πιλότους κα...