Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου
Ο Ιταλός υπουργός, αφού τόνισε πως η κρίση της Λιβύης αποτελεί ζήτημα εθνικού συμφέροντος για την Ιταλία, πρόσθεσε πως ετοιμάζεται η αποστολή επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, προφανώς σε μια προσπάθεια ισχυροποίησης της υπάρχουσας επιρροής. Σημειώνεται ότι ήδη φιλοξενούνται περίπου 300-400 Ιταλοί στρατιωτικοί στη Μισράτα.
Ωστόσο, αυτό που ανατρέπει τα δεδομένα, είναι η θέληση για τη δημιουργία τριμερούς μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιταλίας. Λόγω της ιταλικής εμπλοκής στον East Med (αν και παραμένει περιορισμένη), τα ενεργειακά σχέδια Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου απειλούνται άμεσα από τη δημιουργία μιας νέας συμμαχίας με αντικρουόμενα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ζητήσαμε τη συμμετοχή των γειτόνων της Λιβύης στη Διάσκεψη του Βερολίνου και είμαστε ευτυχείς για τη συμμετοχή της Αλγερίας», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.
Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ενωμένη και να συνεχίσει το διάλογο με Μόσχα και Άγκυρα.
Όπως αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα νωρίτερα, ο στρατηγός της Ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, κάλεσε την Ιταλία να απομακρύνει άμεσα τους στρατιωτικούς που φιλοξενούνται στη Μισράτα, έχοντας φυσικά γνώση της προσέγγισης της Ιταλίας στον ρωσοτουρκικό άξονα.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε στη Ρώμη, ο στρατηγός Χαφτάρ απαίτησε από την Ιταλία να τερματίσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Μισράτα, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού νοσοκομείου που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.
Ο LNA ανέφερε ότι υπάρχουν 400 Ιταλοί στρατιώτες στην αεροπορική βάση της Μισράτα και αυτό αποτελεί ζήτημα, ειδικά μετά την δήλωση του Ιταλού ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο ότι δεν υπέγραψε την τελική δήλωση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ελλάδας στο Κάιρο την περασμένη Τετάρτη, γιατί «δεν υπάρχει ισορροπία» ανάμεσα στην κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης και της Τουρκίας.Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι η συνθέση ενός νέου μετώπου με αφορμή τον εμφύλιο στη Λιβύη, όπου θα στοχοποιηθούν τα συμφέροντα των χωρών που συμμετέχουν στο τεράστιο έργο του αγωγού East Med, το οποίο αποτελεί και το συνδετικό κρίκο της ρωσοτουρκικής φιλίας. Η ένταξη της Ιταλίας σε μια νεοσυσταθείσα τριμερή δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς η χώρα αυτή θα αποτελούσε και τον τελευταίο «σταθμό» του αγώγου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου