Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Ο Ρώσος ιδιοκτήτης, η φονική έκρηξη στη Βηρυτό και η Κύπρος

 Ο Ρώσος ιδιοκτήτης, η φονική έκρηξη στη Βηρυτό και η Κύπρος

Ο Ρώσος ιδιοκτήτης, η φονική έκρηξη στη Βηρυτό και η Κύπρος


Δυσαρέσκεια στη Λευκωσία για την εμπλοκή της Κύπρου στην τραγωδία. Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που φέρεται να βρίσκεται πίσω από την «πλωτή βόμβα»

Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης θρηνεί για την εκατόμβη νεκρών και τη μεγάλη καταστροφή στον Λίβανο, τα ερωτήματα για την προέλευση της «πλωτής βόμβας» με τη νιτρική αμμωνία παραμένουν αναπάντητα.

Με βάση χθεσινά δημοσιεύματα, το πλοίο φέρεται να ανήκει σε Ρώσο επιχειρηματία, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Κύπρο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση από τη Λευκωσία.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι η χώρα δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό. Η Λευκωσία ανέφερε ότι το πλοίο δεν είναι κυπριακό και δεν είναι δηλωμένο στη ναυτιλιακή βάση της χώρας, ενώ ο Ρώσος δεν φαίνεται να έχει κάποια σχέση με την Κύπρο.

Παράλληλα, η κυπριακή αστυνομία επισημαίνει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα αίτημα από τις αρχές του Λιβάνου για πληροφορίες σχετικά με το Γκρεσούσκιν, ο οποίος φέρεται να διαμένει στη Λεμεσσό.

Σήμερα με επίσημη ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει τα δημοσιεύματα, σημειώνοντας ότι ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του Rhosus δεν είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου.

Το πλοίο-φάντασμα με το εκρηκτικό φορτίο

Από τις πρώτες ώρες που άρχισε να εκτυλίσσεται η τραγωδία ξεκίνησαν και οι έρευνες για την προέλευση του φορτίου και το γιατί παρέμενε επί έξι χρόνια στο λιμάνι της Βηρυτού, παρά τις προειδοποιήσεις για τον θανάσιμο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας έφτασαν στη Βηρυτό με το πλοίο Rhosus, ρωσικής ιδιοκτησίας, το οποίο απέπλευσε από τη Γεωργία τον Σεπτέμβρη του 2013 με προορισμό τη Μοζαμβίκη.

Το πλοίο με σημαία Μολδαβίας ζήτησε βοήθεια από τη Βηρυτό επικαλούμενο τεχνικό πρόβλημα. Επιθεωρήθηκε από τις λιβανέζικες αρχές, οι οποίες εντόπισαν σημαντικές ατασθαλίες και το ακινητοποίησαν.

Οι περισσότεροι από το πλήρωμα, ουκρανικής καταγωγής, επαναπατρίστηκαν, καθώς βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο εξαιτίας της εκρηκτικής φύσης του φορτίου.

Αργότερα η νιτρική αμμωνία μεταφέρθηκε στην αποθήκη με το νούμερο 12, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν το επίκεντρο της έκρηξης.

Ποιος είναι ο Ρώσος ιδιοκτήτης;

Μυστήριο, όμως, καλύπτει και τον Ρώσο φερόμενο ως ιδιοκτήτη του Rhosus. Πρώην μέλη του πληρώματος κάνουν λόγο για τον Ιγκόρ Γκρεσούσκιν, ο οποίος φέρεται να κατοικεί στην Κύπρο, καθώς είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου. 

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Γκρεσούσκιν, όταν το πλοίο ακινητοποιήθηκε στη Βηρυτό, αποχώρησε από την διαχείρισή του και αρνήθηκε να συζητήσει με τις λιβανέζικες αρχές για την απελευθέρωση του πληρώματος.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν το 2014 ότι τους είχαν εγκαταλείψει στη Βηρυτό και δεν πληρώθηκαν μισθούς σχεδόν ενός χρόνου. 

Ο Γκρεσούσκιν φέρεται να είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου και να εργάζεται ως διευθυντής στην εταιρεία Unimar Service Ltd.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κι άλλοι διαφωνούντες στη Ν.Δ.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Από τις διαμαρτυρίες αγροτών και πλημμυροπαθών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία για την ανα...