Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Ελλάδα - Αίγυπτος: Έπεσαν οι υπογραφές για οριοθέτηση ΑΟΖ

 

Κρούσματα: 
18.822.719
Ανέρρωσαν: 
11.372.130

Θάνατοι: 
707.912
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Βρείτε μας

Στο Κάιρο μετέβη αιφνιδιαστικά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καθώς όπως έγινε γνωστό, υπήρξε συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ΑΟΖ, μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Τη συμφωνία υπογράφουν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που μετέβη εσπευσμένα στο Κάιρο και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ:

«Μέρος της τελετής υπογραφής συμφωνίας για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ελλάδας», ενώ ανήρτησε και σχετικές φωτογραφίες.

Όπως μετέδωσε το Ne​​

Η εξέλιξη έρχεται μετά και την υπογραφή της συμφωνίας σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, από τους Νίκο Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο. Η τελευταία επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα είχε γίνει στις 18 Ιουνίου όταν υπήρξε ανταλλαγή προτάσεων από τις δύο πλευρές, με τις οποίες έληξε το τεχνικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων. 

Μετά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, τον Ιούνιο, ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει ότι: «Η Αίγυπτος είναι μια φιλική χώρα προς την Ελλάδα. Είναι μια χώρα που υπό την ηγεσία του Προέδρου Σίσι βλέπει, διαβάζει την πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή με τον ίδιο τρόπο που τον διαβάζει και η Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι, στα μέσα Ιουλίου, σε συνέντευξή του, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα έκλεινε εντός του καλοκαιριού.

Διπλωματικές πηγές: Η συμφωνία ενταφιάζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας ότι αυτή «εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων», καθώς και «οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου». Κάνουν δε λόγο για «μια ισορροπημένη συμφωνία».

«Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.»

Με τη συμφωνία αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες».

Παράλληλα, επισημαίνουν μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για «αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο», ενώ με αυτόν τον τρόπο «κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα, ενισχύεται περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές».

«Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ» υπογραμμίζουν.

Όπως τονίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή. Έτσι, με την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, «αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Καιρός: Εως 31 βαθμούς η θερμοκρασία – Πού αναμένονται καταιγίδες Ιστορία από Newsroom • 9 ώρ. • 3 λεπτά ανάγνωσης

  Καιρός: Εως 31 βαθμούς η θερμοκρασία – Πού αναμένονται καταιγίδες Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές  βροχές  και πιθανώς μεμονωμένες ...