Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Η αλυσίδα διανομής των εμβολίων η επόμενη πρόκληση

 Η αλυσίδα διανομής των εμβολίων η επόμενη πρόκληση

© Felipe Caparros Cruz | Dreamstime.com



Με τον πλανήτη να πληρώνει βαρύ τίμημα από την διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα τα βλέμματα όλων στρέφονται στα πολλά υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια όμως, αν και έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος, οι προκλήσεις παραμένουν και σε αυτή τη φάση έχουν να κάνουν με τη διανομή.

Η λεγόμενη «ψυχρή αλυσίδα» είναι μόνο μία από τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν όλες οι χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η «αόρατη» νόσος έφερε στην επιφάνεια την ανεπάρκεια των συστημάτων υγείας που συνεχίζουν να δέχονται αφόρητη πίεση ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα -αν όλα πάνε καλά με την τελική φάση των εμβολίων- το θέμα της μεταφοράς και της αποθήκευσης των εμβολίων από τις πύλες των εργοστασίων μέχρι τους ασθενείς θα αποτελέσει νέο πονοκέφαλο και θα αποδειχθεί κρίσιμη.

Τα πέντε συμβόλαια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε ένα ακόμη συμβόλαιο για μελλοντικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τονίζοντας πως μέχρι στιγμής το ευρωπαϊκό μπλοκ έχει διασφαλίσει 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

«Υπογράφαμε το 5ο μας συμβόλαιο με έναν κατασκευαστή εμβολίων, για να εξασφαλίσουμε ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια για τους Ευρωπαίους», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν με tweet της.

Η τελευταία σύμβαση με την CureVac διευρύνει το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη.

Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί

  • AstraZeneca,
  • Sanofi-GSK,
  • Janssen Pharmaceutica NV
  • Pfizer – BioNTech
  • CureVac

Παράλληλα, η Κομισιόν έχει προχωρήσει σε διερευνητικές συνομιλίες με την εταιρεία Moderna.

Την ίδια ώρα οι εταιρείες Pfizer και BioNTech επιβεβαίωσαν επισήμως ότι κατέθεσαν στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) αίτηση αδειοδότησης για την κυκλοφορία του εμβολίου τους κατά της Covid-19.

Πώς θα μεταφερθούν και πώς θα αποθηκευτούν τα εμβόλια

Μετά την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές σειρά παίρνει η διανομή και η αποθήκευσή τους έως ότου φτάσουν στους πολίτες. Ο αγώνας δρόμου για μεγάλες ποσότητες ξηρού πάγου ξεκινά προκειμένου τα εμβόλια να φθάσουν με ασφάλεια και να παραμείνουν αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με το CNN, το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech πρέπει να διατηρηθεί στους -70 βαθμούς Κελσίου κατά τη μεταφορά του. Αυτή η θερμοκρασία είναι 50 βαθμούς πάνω από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο που χρησιμοποιείται σήμερα.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το εμβόλιο της Moderna. Η εταιρεία λέει ότι μπορεί να διατηρηθεί σε καταψύκτες που συνήθως υπάρχουν σε φαρμακεία για 30 ημέρες κάνοντας το εμβόλιο περισσότερο προσιτό. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρχουν λιγότερες δόσεις του εμβολίου της Moderna από ό, τι της Pfizer που θα είναι διαθέσιμο τον επόμενο χρόνο.

Να σημειώσουμε ότι οι δοκιμές της φάσης 3 έδειξαν ότι και τα δύο εμβόλια είναι περίπου 95% αποτελεσματικά και αναμένουν να λάβουν έγκριση χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό»

  Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του ε...