Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Συναγερμός για το μαύρο ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων: Το lockdown, τα σενάρια και η επόμενη μέρα

 

19
Κρούσματα: 
56.330.942
Ανέρρωσαν: 
36.225.647

Θάνατοι: 
1.350.862
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1679)
Βρείτε μας

Το lockdown συνεχίζεται αλλά το ίδιο συμβαίνει και με την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το επιδημικό κύμα κορονοϊού παραμένει υψηλό ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε «κόκκινο» συναγερμό παραμένει η Ελλάδα καθώς παρά το συνεχιζόμενο lockdown ο αριθμός των διασωληνωμενων και των ημερήσιων θανάτων συνεχίζουν να καταγράφουν ρεκόρ και το επιδημιολογικό φορτίο να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Οι αριθμοί που καταγράφονται σε όλη την χώρα δεν είναι ενθαρρυντικοί καθώς την Παρασκευή, οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500, έφτασαν στις 519, ενώ οι νέοι θάνατοι ανήλθαν σε 72 και τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο παρέμειναν υψηλά στα 2.581.

Στα ύψη το επιδημικό φορτίο – Συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα

Αναλύοντας την εικόνα του κορονοϊού στη χώρα, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου προανήγγειλε ότι δεν αναμένεται καμία «ανάσα» για το εθνικό σύστημα υγείας για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες. 

Προειδοποίησε ότι το επιδημιολογικό φορτίο αν και εμφανίζει τάση σταθεροποίησης, παραμένει υψηλό, ενώ η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παρουσιάζει σταθερή αύξηση και είναι τα 45 έτη.

Η Βόρεια Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος καθώς το φορτίο είναι πιο βαρύ και είναι χαρακτηριστικό, όπως τόνισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, τη στιγμή που η Αττική σημείωσε περαιτέρω μείωση στις διαγνώσεις, η Θεσσαλονίκη καταγράφει υπερπενταπλάσιο ιικό φορτίο σε σχέση με την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο το «όχημα» του κορονοϊού για τη διασπορά είναι η ελληνικό οικογένεια.

Ειδικότερα, ιός έδειξε πως πέρασε από την ομάδα των εικοσάρηδων/τριαντάρηδων στις μεγαλύτερες γενιές και αυτή η εξάπλωση συντηρείται στις ελληνικές οικογένειες.

Τι θα γίνει με lockdown

Υπό τη σκιά, λοιπόν, της άσχημης εικόνας που συνεχίζει στο εθνικό σύστημα υγείας, το ερώτημα που προκύπτει είναι η τύχη των μέτρων περιορισμού που όταν τέθηκαν σε ισχύ είχαν χρονικό ορίζοντα την 30η Νοεμβρίου.

Παρότι όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική πορεία και τους αριθμούς της ερχόμενης εβδομάδας, η πρώτη ένδειξη χαλάρωσης του lockdown αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου. 

Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι η όποια χαλάρωση μέτρων θα γίνει σταδιακά προκειμένου να εξετάζεται το αντίκρισμα στα κρούσματα και γενικότερα τη διασπορά.

Η μείωση της καμπύλης των νέων κρουσμάτων φυσικά θα επιδράσει και στην απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00, αν και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ενδεχομένως θα είναι από τα τελευταία μέτρα που θα καταργηθούν καθώς εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι ένα από τα κυριότερα εργαλεία για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού.

Η άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας φαίνεται να συνδέεται άμεσα από τις αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Έτσι, όταν ξεκινήσει να λειτουργεί το λιανικό εμπόριο, υπάρχει περίπτωση είτε η απαγόρευση να μετατοπιστεί μια ώρα αργότερα, στις 22:00 ή και δύο ώρες αργότερα στις 23:00, όταν ανοίξει και η εστίαση, είτε τα καταστήματα θα διακόπτουν τη λειτουργία τους στις 20:00 αντί για τις 21:00 το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός θα ξεκινήσει την προσεχή εβδομάδα και μετά από επισταμένη εξέταση των δεδομένων, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προϊδέασε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι «ρεαλιστικός στόχος» μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων την 1η Δεκέμβρη και πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στον Δεκέμβριο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου