Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Πανεπιστήμια: Τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές - Τι θα ισχύει για τις βάσεις εισαγωγής

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Βρείτε μας

Αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια φέρνει το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Δέσμη ρυθμίσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που φέρνει το υπουργείο είναι οι εξής:

Ρυθμίσεις για θεσμοθέτηση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα. 

Στόχος της αλλαγής αυτής είναι η διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών αλλά και η θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών και τη μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών. Στόχος είναι ακόμα η ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ.

Ρυθμίσεις στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια σε δύο φάσεις

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπεφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακό Τμήμα εισαγωγής. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνονται οι συνειδητές επιλογές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και επιτυγχάνεται η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή «τυχαίας» επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τμήματα, η μείωση για ανάγκη μετεγγραφών και φαινομένου των εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής.

Να σημειωθεί πως δεν επηρεάζεται η προετοιμασία των φετινών υποψηφίων, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους.

Ρυθμίσεις για τη θέσπιση ορίου φοίτησης

Ως όριο φοίτησης προτείνεται το Ν + 1/2 Ν, όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νέους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σε υπαρξιακό αδιέξοδο η Ευρωπαϊκή Ενωση

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ European Union Η βασική πρόταση του Ντράγκι είναι ότι απαιτείται «κρεσέντο» επενδύσεων με έμφαση στις νέε...