Συνολικά 5.195 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας.
Στο «κόκκινο» διατηρούνται οι βασικοί επιδημιολογικοί δείκτες στην Ελλάδα μετά από τόσες εβδομάδες lockdown, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 721 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε έτσι στα 143.494, εκ των οποίων το 52,2% είναι άνδρες. Επίσης, τα 5.579 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ τα 43.251 (30,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια ώρα, 386 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών, ενώ οι 265 (68,7%) είναι άνδρες. Παράλληλα, το 85,2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει, επίσης, 950 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 49 νέους θανάτους από COVID-19, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων στους 5.195. Από αυτούς οι 3.072 (59,1%) αφορούν άνδρες, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη. Το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Δραματική πρόβλεψη για 2.000 κρούσματα στο τέλος Φλεβάρη - «Θα μπλοκάρει το σύστημα Υγείας»
Την ίδια ώρα, σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη προχώρησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχετικά με την πορεία του κορονοϊού, μετά και το άνοιγμα σχολείων και τομέων της οικονομίας.
Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ είναι δραματικές, καθώς μιλώντας στο OΡΕΝ, σημείωσε πως βάσει των υπολογισμών για την πορεία του ιού τους επόμενους έξι μήνες, προβλέπεται σημαντική αύξηση στα κρούσματα.
Σημείωσε μάλιστα πως η μικρή μείωση τις τελευταίες ημέρες οφείλεται και στο ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός των τεστ που γίνονται.
«Περιμένουμε μία μικρή αύξηση τις επόμενες μία με δύο ημέρες» είπε, προσθέτοντας πως η αύξηση θα «σταθεροποιηθεί την επόμενη εβδομάδα λόγω του lockdown».
Ωστόσο, από το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα φανεί ο αντίκτυπος του «οποιουδήποτε ανοίγματος».
«Το πιο σημαντικό δεν είναι οι αριθμοί, αλλά ποια πίεση θα υπάρξει στο σύστημα Υγείας» υπογράμμισε, εξηγώντας πως αυτός θα είναι και ο παράγοντας που θα κρίνει το εάν η κυβέρνηση θα λάβει περισσότερα μέτρα.
«Τίθεται ένα θέμα με το άνοιγμα δημοτικών και προφανώς το άνοιγμα των άλλων βαθμίδων, προφανώς, το άνοιγμα του click away, των βιβλιοπωλείων…» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως, εστίασε στα αριθμητικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα, σημειώνοντας πως έως το τέλος Ιανουαρίου τα κρούσματα είναι περί τα 1.000, στο μέσο του επόμενου μήνα θα φτάσουν τα 1.500, ενώ έως και το τέλος του μήνα θα είναι 2.000.
«Εκεί θα έχει μπλοκάρει το σύστημα Υγείας, θα βλέπουμε τους υγειονομικούς να βγάζουν κραυγές συναγερμού» τόνισε, κάνοντας λόγο για πληρότητα αυτή τη στιγμή στο 59%.
«Τότε θα πρέπει να δούμε πιο σκληρά μέτρα», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου