ΥΓΕΙΑ
Μικρή μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και μικρή αύξηση των νεκρών από τον κορονοϊό καταγράφηκε χθες σε σχέση με προχθές, με τις ενδείξεις όμως να μην αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας καθώς ο αριθμός κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο σύστημα υγείας αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα όταν θα ενσωματωθεί και η αυξημένη κινητικότητα των γιορτών.
Χθες ανακοινώθηκαν 816 νέα κρούσματα της λοίμωξης (με 13.881 τεστ, αριθμός που παραμένει σκανδαλωδώς χαμηλός), εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ως προς τις απώλειες (48 χθες) σε μέσους όρους εβδομάδας εντοπίζεται μείωση 19%, ενώ 10% είναι και η πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων, που ανέρχονταν χθες σε 399.
Στα ενθαρρυντικά θα μπορούσε να προσμετρηθεί και ο χαμηλός δείκτης θετικότητας που φτάνει το 2,69% (με μέσο όρο βδομάδας το 3,01%), ωστόσο δεν πρόκειται για πλήρως αξιόπιστο δείκτη, δεδομένου του τρόπου διεξαγωγής των διαγνωστικών τεστ.
Οπως εξηγούσε στις 2/1 στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ Ηλίας Κονδύλης, στην πραγματικότητα δεν έχουμε επιδημιολογική επιτήρηση στη χώρα, καθώς «ο δείκτης θετικότητας [πρέπει να] βγαίνει επί των ανθρώπων στους οποίους έγινε ο διαγνωστικός έλεγχος και όχι επί του αριθμού των τεστ. Μπορεί δηλαδή να ανακοινώνεται ότι έγιναν 1.000 τεστ, αλλά αυτά να αφορούν 800 ανθρώπους, αφού πολλοί κάνουν επαναληπτικά τεστ, με αποτέλεσμα να υποεκτιμάται ο δείκτης».
Βάσει των χθεσινών ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ, μόλις το 30% των συνολικών κρουσμάτων είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, στοιχείο που αποδεικνύει πως είναι εντελώς προβληματική και η ιχνηλάτηση που γίνεται στη χώρα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.
Σε αντίθεση με τους δείκτες των τελευταίων ημερών, το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη δείχνει δραματική αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ στο επόμενο διάστημα, με κορύφωση στο τέλος Φεβρουαρίου.
Ο ίδιος προβλέπει πως τον ερχόμενο μήνα η κατάσταση στις ΜΕΘ θα επιστρέψει στα επίπεδα ρεκόρ των αρχών Δεκεμβρίου, όταν νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι πάνω από 600 ασθενείς. Δεδομένη θεωρεί τη σημαντική αύξηση στα κρούσματα από την επόμενη εβδομάδα και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, βάσει της μελέτης των αστικών λυμάτων.
Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, η αύξηση της κινητικότητας τις ημέρες των εορτών μέχρι στιγμής δεν δείχνει να ανατρέπει τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου στα λύματα, μετά από μία εβδομάδα σταθεροποίησής του στα επίπεδα των μετρήσεων στα μέσα Οκτωβρίου. Πλέον το κέντρο βάρους της πίεσης μεταφέρεται στην Αθήνα καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη υποχώρησε κάτω από τα 100 (95 νέες μολύνσεις), όμως στην Αττική παρέμεινε τριψήφιος.
Καταγγελίες στην Καρδίτσα
Πάνω από 100 υγειονομικοί υπέγραψαν, όπως έγινε χθες γνωστό, το απαράδεκτο έγγραφο συναίνεσης εμβολιασμού κατά του Covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο της Καρδίτσας, που οδήγησε στην παραίτηση του διοικητή του Νοσοκομείου μετά από απαίτηση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια.
Από την πλευρά του ο διοικητής Δημήτρης Κεχαγιάς επιμένει πως δεν γνώριζε την ύπαρξη του εγγράφου και επιφυλάχτηκε να προβεί σε αναλυτικές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της διενεργούμενης ΕΔΕ.
Μέχρι χθες δεν είχε ξεκαθαρίσει πώς το συγκεκριμένο έγγραφο άρχισε να διανέμεται στους υγειονομικούς του νοσοκομείου. Η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι σε αυτό αναφερόταν πως όσοι εμβολιάζονται συμφωνούν με δική τους ευθύνη «παρόλο που μέχρι τώρα δεν είναι γνωστές όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο και μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες».
«Απορούμε πώς δεν αντέδρασε άμεσα η διοίκηση του Νοσοκομείου, ακόμα κι αν δεν γνώριζε την ύπαρξή του. Δεν είναι δυνατόν να βγάζουμε... λάδι τις εταιρείες και να ζητάμε από τους συναδέλφους να συναινέσουν. Οι υπεύθυνοι του εμβολιασμού το συνέταξαν, αλλά η διοίκηση το γνώριζε και φέρει ευθύνη. Υπάρχει ευθύνη και στο υπουργείο, γιατί αν δεν μπορείς να επιβάλεις κοινή γραμμή στα 42 εμβολιαστικά κέντρα, πώς θα υπάρξει τάξη στα 1.000 και πλέον που θα ανοίξουν;» δήλωσε χθες (OPEN) ο Μ. Γιαννάκος.
Ανεξάρτητα από τη μέχρι σήμερα διαπιστωμένη επιστημονικά υψηλή αξιοπιστία και ασφάλεια των εμβολίων, όπως αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ οι κατασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες θα έχουν ουσιαστική ασυλία από ποινικές και αστικές ευθύνες σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση από τυχόν παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού ταυτόχρονα με την έγκριση κυκλοφορίας τους.
Οι κίνδυνοι από το νέο στέλεχος
Στα πρώτα κρούσματα μετάλλαξης του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα αναφέρθηκε τις τελευταίες μέρες σε αναρτήσεις του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος: «H επιδημιολογική έκθεση του Imperial College, για τη μετάδοση της παραλλαγής B.1.1.7 του κορονοϊού παραθέτει ευρήματα πως η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανόν να επιδεινωθεί. Σύμφωνα με τα δεδομένα, έως τα μέσα Δεκεμβρίου το αρχικό στέλεχος -και όχι η παραλλαγή- εξακολουθούσε να κυριαρχεί μεταξύ των άνω των 60 ετών.
Η νέα παραλλαγή όμως βρέθηκε να απαντά συχνότερα στις ηλικιακές ομάδες 0-19 ετών. Σύμφωνα με την έκθεση, οι αναλύσεις συναινούν πως αυτή η παραλλαγή έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα μετάδοσης. Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως αυτές οι εκτιμήσεις του πλεονεκτήματος μετάδοσης της παραλλαγής, ισχύουν για μια περίοδο κατά την οποία υπήρχαν υψηλά επίπεδα φυσικής αποστασιοποίησης στην Αγγλία. [...]
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα αυξημένη βιολογική ευαισθησία στα παιδιά και στους εφήβους έναντι των ενηλίκων και δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως τέτοια. Δεδομένου ότι αυτά δεν είναι τυχαία δείγματα από υγιείς ανθρώπους, αλλά αποτελέσματα που βασίζονται σε πιο στοχευμένα τεστ, πρέπει να ερμηνεύονται προσεκτικά».
Ο καθηγητής επισημαίνει πως η εμφάνιση του νέου στελέχους και ο ρυθμός μετάδοσης της συγκεκριμένης παραλλαγής δείχνει απλά πως δεν έχει τελειώσει η μάχη με τον ιό. Υπενθυμίζει πως «η μετάδοση ιών που ξεκινά σε νεότερες ηλικιακές ομάδες αναπόφευκτα εξαπλώνεται σε ηλικιωμένους και οδηγεί στην περίπτωση του κορονοϊού και σε σοβαρή ασθένεια.
Εάν η μόλυνση στα παιδιά και τους εφήβους δεν περιοριστεί, η νέα παραλλαγή πιθανότατα θα κυριαρχήσει γρήγορα και στους ενήλικες». «Τα εμβόλια πιάνουν το νέο στέλεχος» υπογραμμίζει ο Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να γίνει το επικρατούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου