ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το 2021 ενδέχεται να είναι μια εκλογική χρονιά για το Κίνημα Αλλαγής. Κι αυτό, διότι είναι πολύ πιθανό να στηθούν κάλπες για την ανάδειξη επικεφαλής. To ζήτημα της προεδρικής εκλογής είχε ανακινήσει η ίδια η Φώφη Γεννηματά στα τέλη Σεπτεμβρίου, γνωστοποιώντας ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια τον Νοέμβριο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη διαδικασία είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2017, με περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες, όταν η σημερινή αρχηγός επικράτησε των αντιπάλων της και ανέλαβε τα ηνία του νεοπαγούς τότε φορέα.
Στη συζήτηση αυτή, την οποία από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλουν να ανακυκλώνουν πιστεύοντας ότι δημιουργεί εσωστρέφεια, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τρεις παράμετροι, καθοριστικές για την τύχη της διαδικασίας το προαναγγελθέν διάστημα.
Πρώτον, μια ασάφεια στο καταστατικό, στο οποίο δεν αναφέρεται ρητά ότι η εκλογή αρχηγού γίνεται ανά τέσσερα χρόνια αλλά συνδέει τη διαδικασία με τη διεξαγωγή του συνεδρίου (θα πρέπει να έχει αναδειχτεί πρόεδρος το αργότερο ένα μήνα πριν από την πραγματοποίηση του συνεδρίου, το οποίο γίνεται ανά τετραετία). Υπό το δεδομένο αυτό, η εκλογή μπορεί να μετατεθεί για τις αρχές του 2022, καθώς το ιδρυτικό συνέδριο είχε γίνει τον Μάρτιο του 2018 ή -σε ένα πιο ακραίο σενάριο- ακόμα και το 2023, αν η αντίστροφη μέτρηση πραγματοποιηθεί με βάση το έκτακτο του 2019.
Δεύτερος παράγοντας, που ίσως αλλάξει τους κομματικούς σχεδιασμούς, είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στο 2021, κάτι που ήδη συζητείται έντονα ως επιλογή για το μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή την προοπτική, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα δώσει εύλογα προτεραιότητα στις εθνικές κάλπες, πηγαίνοντας σε αυτές υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά, και κατόπιν θα ασχοληθεί με τα εσωτερικά του ζητήματα.
Στο σενάριο αυτό είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου, δίνοντας μια ενδιαφέρουσα πρόβλεψη για τις εσωκομματικές διαδικασίες: «Σύμφωνα με το καταστατικό, Μάρτιο του ‘22 θα γίνει το 2ο συνέδριο και έναν (τουλάχιστον) μήνα πριν η εκλογική διαδικασία προέδρου. Θεωρώ εξαιρετικά πρόωρη τη “συζήτηση”, εν μέσω πανδημίας και με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο μεταξύ, στις οποίες πρέπει να πάμε ενωμένοι και πάση δυνάμει».
Τρίτος αστερίσκος είναι η πορεία της πανδημίας, που υπό φυσιολογικές συνθήκες και με την πρόοδο των εμβολιασμών εκτιμάται ότι θα τείνει προς εξασθένηση μετά στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
Οι υποψήφιοι
Πλην της Φώφης Γεννηματά, μεταξύ των ενδιαφερομένων να διεκδικήσουν την αρχηγία είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, την έχει ενημερώσει για την πρόθεσή του, ενώ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα θέσει ενώπιον των κομματικών οργάνων και ζήτημα αλλαγής τακτικής του κεντροαριστερού φορέα. Βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος το 2017 ήταν ο φιναλίστ του δεύτερου γύρου.
Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αποφεύγει να αναφερθεί σε εσωκομματικά ζητήματα προκειμένου να μη δημιουργείται αρνητικό κλίμα. Ωστόσο, από τον περασμένο Οκτώβριο έχει διαμηνύσει ότι θα θέσει ξανά εαυτόν στην κρίση των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι οι λόγοι που πήρε την απόφαση να είναι υποψήφιος προ τριετίας έχουν ενισχυθεί. Το δικό του ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο Παύλος Γερουλάνος. Συμπερασματικά, προς το παρόν καταγράφονται τέσσερις υποψηφιότητες, χωρίς να αποκλείεται στην πορεία να προκύψουν κι άλλοι διεκδικητές.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατεύθυνση του κεντροαριστερού κόμματος, είναι κοινά αποδεκτό (με ορισμένες διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε στέλεχος) ότι επιμένει αυτόνομα και επιδιώκει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο προοδευτικό τόξο, με αλλαγή των σημερινών συσχετισμών. Τηρεί στάση «ενάντια στις συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ.», την οποία θεωρεί τον μεγάλο ιδεολογικό αντίπαλο, αλλά και «ενάντια στον λαϊκισμό και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος, όπως λένε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., απέτυχε να διεμβολίσει την Κεντροαριστερά και να την ανασυγκροτήσει με τους όρους του
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου