Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Προειδοποίηση Αραβικού Συνδέσμου σε Τουρκία: «Ερντογάν δεν θα έχεις καλό τέλος και εσύ και η χώρα σου» «Κακή κατάληξη θα έχει και η Τουρκία»

Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 06/03/2021 - 11:02
Προειδοποίηση Αραβικού Συνδέσμου σε Τουρκία: «Ερντογάν δεν θα έχεις καλό τέλος και εσύ και η χώρα σου»

«Κακή κατάληξη θα έχει και η Τουρκία»


Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Σε μια εμφατική προειδοποίηση προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν, προχώρησε ο Αραβικός Σύνδεσμος, τον οποίο προειδοποίησε ότι και αυτός και η Τουρκία «δεν θα έχουν καλό τέλος».

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο επιθετική δήλωση με σαφέστατο τόνο απειλής από τα αραβικά κράτη.

«Η κατάληξη δεν θα είναι καλή ούτε για την Τουρκία ούτε για την ηγεσία της»

Η δήλωση που έκανε ο ΓΓ του Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ είναι χαρακτηριστική.

«Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σύνολο διαφορών με περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, σε τέτοιο βαθμό που η κατάληξη δεν θα είναι καλή, ούτε για την ίδια ούτε για την ηγεσία της», είπε ο 78χρονος πολιτικός, ο οποίος ήταν ο τελευταίος υπουργός Εξωτερικών στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ και την Τετάρτη επανεξελέγη στη θέση του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.

Τα ίδια λόγια είχε χρησιμοποιήσει και τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε δηλώσεις:

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας παρεμβαίνει στρατιωτικά στην Αίγυπτο, τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Ενεπλάκη επίσης στον Καύκασο, στη διαμάχη ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, συγκρούστηκε με την Ελλάδα και την Κύπρο και εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΑ Μεσόγειο και τις περιοχές με κοιτάσματα φυσικού αερίου, κάτι που ανάγκασε μια μεγάλη χώρα με ισχυρή επιρροή, όπως η Γαλλία, να στείλει μαχητικά και ένα αεροπλανοφόρο στην Κύπρο».

Η Άγκυρα απάντησε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία διαφαίνεται να υπάρχει φόβος για αυτά που μπορεί να συμβούν στην Τουρκία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αποκαλεί τους αραβικούς λαούς «φίλους και αδελφούς» για να τους προσεγγίσει

Μάλιστα δεν έχει επιθετικό τόνο αντίθετα επιχειρεί να «τουμπάρει» τους λαούς των χωρών αυτών τους οποίους χαρακτηρίζει «φίλους και αδελφούς».

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις αβάσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά της Τουρκίας», σημειώνει η ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι η στάση αυτή «δεν υιοθετείται από τους φιλικούς και αδελφικούς αραβικούς λαούς».

Αφήνει δε υπονοούμενα για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων: «Είδαμε ότι ελήφθησαν χωρίς διαφανείς διαδικασίες συζήτησης και ουσιαστικά επιβλήθηκαν από συγκεκριμένους, καθώς και ότι ορισμένα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου είτε διαφωνούν είτε έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους».

Για να μην παρεξηγηθούμε, μεταξύ κρατών δεν υπάρχουν φιλίες, παρά μόνο συμφέροντα. Όταν είναι ομόρροπα υπάρχει σύμπλευση έως και συμμαχία, όταν είναι αντίρροπα υπάρχει διαμάχη έως και πόλεμος.

Η Τουρκία για να προσεγγίσει τους Άραβες πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια της για… Οθωμανική Αυτοκρατορία – Δεν θα το κάνει

Αυτή την στιγμή για να αποσπάσει η Τουρκία τους Άραβες από την συνεργασία τους με την Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει εξολοκλήρου την εξωτερική της πολιτική και να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αυτό εκτιμούμε ότι δεν θα γίνει διότι είναι όραμα ζωής για τον Ρ.Τ.Ερντογάν και για να μην γελιόμαστε αποτελεί πλέον όραμα και της τουρκικής ελίτ και της τουρκικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Οκτώ νεκροί από τρομοκρατική επίθεση ενόπλων στη Γιάφα – Αναφορές για άλλη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο κοντά στο Τελ Αβίβ

  ΦΩΤΟ REUTERS Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων τρομοκρατών σήμερα (1/10/24) το απόγευμα στη Γιάφα, στα νότια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα...