Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Το παρασκήνιο πίσω από την έκτακτη συνάντηση Δένδια-Ερντογάν: Τι σημαίνει η κίνηση ματ της Τουρκίας

 


Βρείτε μας
Το νόημα της ξαφνικής διπλωματικής "επίθεσης" στον Νίκο Δένδια και το μήνυμα που θέλει να στείλει ο τούρκος πρόεδρος στην Ελλάδα μας αναλύει ο τούρκος αναλυτής και ακαδημαϊκός Αλίμ Γιλμάζ.
Και ξαφνικά, ενώ ο Νίκος Δένδιας βρισκόταν επί τουρκικού εδάφους, με έναν διπλωματικό ελιγμό αιλουροειδούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να τον συναντήσει, πριν το τετ-α-τετ του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.
Επιτείνοντας τη διγλωσσία της τουρκικής κυβέρνηση, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα είχε επιδοθεί εκ νέου σε εμπρηστικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι η Άγκυρα «έχει δείξει καλή θέληση και έχει αποσύρει τα πλοία της για συντήρηση», όμως «στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί, θα επέμβουμε».
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.04.2021
Ελλάδα
Πώς βλέπει η Τουρκία την επίσκεψη Δένδια - "Από παραλίγο πόλεμο, σε νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικά"
Τι μπορεί να σημαίνει η κίνηση ματ της πρόσκλησης σε συνάντηση με τον κ. Δένδια, τι μήνυμα θέλει να στείλει και σε ποιον ο τούρκος Πρόεδρος, μας αναλύει ο Τούρκος αναλυτής και ακαδημαϊκός Αλίμ Γιλμάζ.
Είναι ένα μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως διέρρευσε διπλωματική πηγή, που απευθύνεται και υπερατλαντικά έως τον Αμερικανό Πρόεδρο;
«Αυτό που προσπαθεί ο κ. Ερντογάν είναι να αποκαταστήσει τη σχέση του με την Ελλάδα για την επίλυση προβλημάτων μαζί της» μας επιβεβαιώνει τη διαρροή ο κ. Γιλμάζ.
«Οι συγκρούσεις και οι διαφορές μεταξύ των δυο χωρών δεν είναι τόσο βαθιές στην πραγματικότητα, ωστόσο, η Τουρκία παρότι έχει οικονομικά προβλήματα, έχει επίσης αποτελεσματική ισχύ» προσθέτει.
Ελληνική και τουρκική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.04.2021
Ελλάδα
Συνάντηση Δένδια - Ερντογάν αύριο στην Άγκυρα
«Όχι μόνο με την Ελλάδα, και με την Αίγυπτο και με τη Σαουδική Αραβία θεωρείται ότι πρέπει είναι καλές οι σχέσεις. Αυτή είναι η νέα στρατηγική για την αποκατάσταση των διεθνών σχέσεων της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και των ελληνοτουρκικών. Και από ρεαλιστικής απόψεως, η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να αλληλεπιδρούν με ειρηνικό τρόπο» συνοψίζει ο συνομιλητής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ: «Η φάση της μονομερούς αυτοσυγκράτησης έχει τελειώσει»

  AP Photo ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 03.10.24 19:30 efsyn.gr Ισραηλινός αξιωματούχος τονίζει πως τυχόν ισραηλινή επίθεση θα συναντούσε μια «μη σ...