Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα επιτείνουν την κρίση κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.
«Εξασφάλισα τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει επιδείνωση ή κλιμάκωση», είπε πριν συναντηθεί με τον ηγέτη της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η Ρωσία είπε ότι οποιαδήποτε πρόταση για εγγύηση ήταν "δεν είναι σωστή".
Η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέδια εισβολής στην Ουκρανία, αλλά έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της.
Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει το 70% των στρατιωτικών δυνάμεων που απαιτούνται για μια πλήρους κλίμακας εισβολή .
Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Δύσης έρχονται σχεδόν οκτώ χρόνια αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη νότια χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας.
Η Μόσχα κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση για αποτυχία να εφαρμόσει τη συμφωνία του Μινσκ - μια διεθνή συμφωνία που χρηματοδοτείται από τη Γερμανία και τη Γαλλία για την αποκατάσταση της ειρήνης στα ανατολικά, όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες ελέγχουν εκτάσεις εδάφους και τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2014.
Ο Πούτιν ζήτησε να δείξει «συγκεκριμένα βήματα»
Ο Πρόεδρος Μακρόν αυτή την εβδομάδα βρίσκεται σε διπλωματική περιοδεία στις εθνικές πρωτεύουσες. Έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, την Τρίτη μετά από σχεδόν έξι ώρες συνομιλιών με τον Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα.
Σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, ο κ. Μακρόν είπε ότι υπάρχει τώρα η ευκαιρία να «προχωρήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ότι μπορεί να δει «συγκεκριμένες λύσεις» για τη μείωση των εντάσεων.
Ο κ. Ζελένσκι κάλεσε εν τω μεταξύ τον κ. Πούτιν να λάβει σοβαρά μέτρα για τη μείωση της έντασης. «Δεν εμπιστεύομαι πραγματικά τα λόγια, πιστεύω ότι κάθε πολιτικός μπορεί να είναι διαφανής κάνοντας συγκεκριμένα βήματα», είπε.
Στη συνέχεια, ο Μακρόν πέταξε στο Βερολίνο, όπου ενώθηκε με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Πολωνίας εκφράζοντας την κοινή υποστήριξή τους για την ουκρανική κυριαρχία.
Οι ηγέτες συναντήθηκαν ως μέρος μιας συνόδου κορυφής της ομάδας Τριγώνου της Βαϊμάρης, που σχηματίστηκε πριν από 31 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει τώρα η Ευρώπη.
Ο κ. Πούτιν άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ότι ορισμένες από τις προτάσεις του Μακρόν «θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα» - αν και «πιθανώς ήταν ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε».
Γάλλος αξιωματούχος είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ρωσία θα αποσύρει στρατεύματα από τη Λευκορωσία στο τέλος των ασκήσεων που πραγματοποιούνται κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία - αν και τα στρατεύματα αναμένεται να επιστρέψουν στη Ρωσία κάποια στιγμή, είπε.
Η διπλωματική ώθηση του προέδρου Μακρόν μεταφέρθηκε αργότερα στο Βερολίνο για μια συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Γερμανό ηγέτη στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα και απείλησε να κλείσει έναν βασικό ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, που ονομάζεται Nord Stream 2, εάν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία.
Ο καγκελάριος Scholz - στο πρώτο του ταξίδι στην Ουάσιγκτον από τότε που έγινε καγκελάριος και αντιμετώπισε κριτική για την απάντησή του στην κρίση στην Ουκρανία - ήταν ωστόσο πιο διφορούμενος σχετικά με τον αγωγό από τον κ. Μπάιντεν.
Οι δυτικές χώρες έχουν ήδη απορρίψει μια σειρά από αιτήματα της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένου ότι η αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει μέλος της Ουκρανίας και ότι θα μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο Μακρόν απέτρεψε έναν πόλεμο;
Η θέα από το Κίεβο
Του Paul Adams, διπλωματικού ανταποκριτή του BBC
Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν εμπιστεύεται απολύτως τον κ. Πούτιν. «Το άνοιγμα σε έναν ηγέτη είναι μια χαρά», απάντησε όταν ο κ. Μακρόν μίλησε για τις ειλικρινείς συζητήσεις του με τον Ρώσο ηγέτη. «Αλλά μόνο αν δεν είναι παιχνίδι».
Ο κ. Ζελένσκι χαιρέτισε την υποστήριξη του Εμανουέλ Μακρόν και είπε ότι οι δύο άνδρες έχουν ένα «κοινό όραμα» σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ουκρανία, η Ευρώπη και ο κόσμος. Υπήρχαν όμως αμήχανες στιγμές. Ο Μακρόν έπρεπε να αρνηθεί ότι είχε αναφέρει τη Φινλανδία ως πιθανό μοντέλο για τη σχέση της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ (στενό, αλλά όχι μέλος). Ο κ. Ζελένσκι φάνηκε να το αποκαλύπτει, αλλά δεν εντυπωσιάστηκε.
Ο κ. Πούτιν λέει ότι θέλει να τονώσει τη Συμφωνία του Μινσκ του 2014 και αυτό είναι επίσης μια πρόκληση για τον κ. Ζελένσκι. Υπογεγραμμένος από τον προκάτοχό του, στη μέση του πολέμου, φοβάται -όπως και οι περισσότεροι Ουκρανοί- ότι η εφαρμογή του Μινσκ με τη σημερινή του μορφή θα χρησιμεύσει στην ενίσχυση της εξουσίας των φιλορώσων αυτονομιστών που ελέγχουν επί του παρόντος τμήματα του Ντονμπάς.
Ο κ. Zelensky απολαμβάνει μια αυξανόμενη διεθνή υποστήριξη. Ξένοι αξιωματούχοι έρχονται και βγαίνουν από την πόλη με τρόπο που σπάνια έχει δει το Κίεβο. Αυτή η κρίση δεν έχει ακόμη εκτονωθεί, αλλά φαίνεται οριακά λιγότερο οξεία.
Η θέα από τη Μόσχα
Της Caroline Davies , ανταποκρίτριας του BBC στη Μόσχα
Σύμφωνα με τα λόγια του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Μακρόν μπορεί να έφτασε στη Μόσχα με κάποιους «σπόρους λογικής», αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία. Η Ρωσία κρατά τη σκόνη της στεγνή, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες μακροχρόνιες αλλά ενημερωτικές.
Οποιαδήποτε υπόδειξη ότι η Γαλλία είχε εξασφαλίσει μια συμφωνία καταρρίφθηκε επίσης γρήγορα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι θα ήταν αδύνατο για τη Μόσχα και το Παρίσι να συνάψουν συμφωνία καθώς η Γαλλία δεν είναι ο ηγέτης του ΝΑΤΟ.
Η κύρια εστίαση της Ρωσίας, φαίνεται, εξακολουθεί να είναι στις ΗΠΑ. Το κρίσιμο είναι ότι η Ρωσία τόνισε για άλλη μια φορά ότι αισθάνεται ότι οι ανησυχίες της για την ασφάλεια σχετικά με την πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ δεν έχουν απαντηθεί. Η συνέχιση να θέτει αυτό το μέτωπο και επίκεντρο στις διπλωματικές συζητήσεις δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις καθώς καμία από τις πλευρές δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου