Τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων «χάραξε» η Επιτροπή Εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας της σύσκεψης.Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η επιτροπή αποφάσισε πως δεν πρέπει να γίνει μαζικός εμβολιασμός αλλά επιλεκτικός -δηλαδή θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί που διαχειρίζονται τους ασθενείς αλλά και οι στενές επαφές των κρουσμάτων.
Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι στην Ελλάδα ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς έχει ολοκληρωθεί από τη δεκαετία του ’70.Το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ, από τη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic's Imvanex, της Δανίας δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων ενώ δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά. Και οι ομάδες αυτές, είναι εκείνες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, σύμφωνα με το ECDC.
Το εμβόλιο είναι επίσης διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν συστήσει παρόμοια στρατηγική.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) στη σημερινή συνεδρίασή της εξέτασε τα υπάρχοντα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα αναφορικά με την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox).
H ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής εξανθηματική νόσος. Μεταδίδεται από άγρια ζώα (κυρίως τρωκτικά) που βρίσκονται σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Σπανίως η μετάδοση της νόσου γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά καθώς και μέσω αναπνευστικών σωματιδίων μετά από παρατεταμένη στενή επαφή σε μικρή απόσταση. Η μεταδοτικότητα της νόσου είναι μικρή. Η ανάρρωση από τη νόσο είναι συνήθως πλήρης μέσα σε λίγες εβδομάδες καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη.
Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι συγγενικός με τον ιό της ευλογιάς, νόσου που έχει εκριζωθεί από τον πλανήτη από το 1980 μετά από ένα επιτυχημένο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού. Στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς (δαμαλισμός) σταμάτησε τη δεκαετία του 1970. Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν κατά πάσα πιθανότητα εμβολιαστεί και αναμένεται να έχουν κάποιο βαθμό προστασίας έναντι της ευλογιάς των πιθήκων, παρά το γεγονός ότι τα υπάρχοντα δεδομένα δεν επιτρέπουν ακριβείς εκτιμήσεις.
Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και την αποφυγή της στενής επαφής με ύποπτα κρούσματα. Σχετικές οδηγίες έχουν εκδοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Ειδικό εμβόλιο έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων ως σήμερα δεν υπάρχει ωστόσο το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς αναμένεται να παρέχει προστασία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αδειοδοτήσει το τροποποιημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς (Imvanex), το οποίο περιέχει ζώντες εξασθενημένους μη πολλαπλασιαζόμενους ιούς. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να χορηγηθεί υποδορίως σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων από την ηλικία των 18 ετών όπως και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.
‘Ενδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, λόγω των επιδημιολογικών και κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου.
Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει επιλεκτικά:
-Μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός 4 ημερών από την έκθεση.
-Προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια.
Εξετάζεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) η δυνατότητα κοινής προμήθειας εμβολίων με ταχείες διαδικασίες για τις ενδεχόμενες ανάγκες κάθε χώρας.
Η ΕΕΕ εκτιμά ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο κίνδυνος από την ευλογιά των πιθήκων για το γενικό πληθυσμό της χώρα μας είναι πολύ μικρός. Η ΕΕΕ παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις και τα επιστημονικά δεδομένα και θα επικαιροποιεί ανάλογα τις συστάσεις της.
Λινού στο CNN Greece: Κυκλικοί εμβολιασμοί
Σε συνέντευξή της στο CNN Greece, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα.
Μιλώντας στο CNN Greece, η ειδικός εμφανίστηκε καθησυχαστική και υποστήριξε ότι «είναι θεμιτό να εμβολιάζεται ο κύκλος του κρούσματος, είτε πρόκειται για τους γιατρούς που έρχονται σε επαφή μαζί του είτε είναι συγγενείς του ατόμου που νοσεί από τον ιό».
Επίσης, προέτρεψε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με «ψυχραιμία» και τους συστήνει «να είναι επιφυλακτικοί με εκείνους που έχουν ένα είδος βλάβης στο δέρμα τους ή βήχουν έντονα σε κοντινή απόσταση από εκείνους».
Την ίδια ώρα υποστήριξε ότι οι γιατροί πρέπει να εκπαιδευτούν μέσω σεμιναρίων, καθώς είναι μία ασθένεια άγνωστη ακόμα και στον ιατρικό κόσμο.
«Οι γιατροί δεν έχουν αντιμετωπίσει τέτοιο κρούσμα και δεν έχουν εμπειρία. Τα σεμινάρια θα βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστούν σωστά τυχόν περιστατικά» λέει η κυρία Λινού.
Εφοδιασμός εμβολίων για τη νόσο
Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει καμία λογική να γίνει γενικός εμβολιασμός, εξήγησε η ίδια.
«Αυτό που γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να γίνεται "κυκλικός εμβολιασμός". Δηλαδή αν υπάρξει κρούσμα, να εμβολιαστούν όσοι έχουν έρθει σε επαφή με το κρούσμα και ανήκουν σε υψηλό κίνδυνο. Αυτοί που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι οι ίδιοι οι γιατροί που θα αντιμετωπίσουν τα κρούσματα, αν υπάρξουν, το προσωπικό που εργάζεται σε σχετικά εργαστήρια και οι συγγενείς που ήρθαν σε επαφή με το άτομα που νοσεί».
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «αυτό προϋποθέτει την προμήθεια εμβολίων, αν δεν έχουν ήδη γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Το εμβόλιο σταμάτησε να γίνεται τέλος της δεκαετίας του ’70, επομένως όσοι το έκαναν είναι 40-50 χρονών σήμερα. Αυτοί το πιο πιθανό είναι να προστατεύονται αν και δεν έχουμε εμπειρία καθώς δεν προέκυψαν κρούσματα μετά το ’80, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο. Θεωρείται ότι εξαφανίστηκε» λέει η κυρία Λινού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου